Εκλογές

«Ναυάγησε» η συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ

koyveli.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τελειώνει πριν καν ξεκινήσει η πολυσυζητημένη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά, παρότι τελικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συντάχθηκε, μετά από πολλούς προβληματισμούς στο εσωτερικό του, με το στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καταψήφιση του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις και οι επίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πάγωσαν και το λόγο έχουν τώρα τα συλλογικά όργανα και των δύο κομμάτων, που προσανατολίζουν την πολιτική των συμμαχιών τους σε άλλες κατευθύνσεις.

Κατά τα φαινόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύ «αφιλόξενος» για τους πρώην συντρόφους, στους οποίους δεν συγχωρεί τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση Σαμαρά προ διετίας, ενώ τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έδειξαν να απαιτούν πολλά περισσότερα απ’ όσα επέτρεπε το πολιτικό τους «μπόι», όπως αυτό καταγράφηκε στις ευρωεκλογές.

Το γυαλί άρχισε να ραγίζει από το απόγευμα της Δευτέρας όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ουδείς συνεργαζόμενος – εννοώντας και τον Φώτη Κουβέλη – δεν θα μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλά θα τεθεί στη βάσανο του σταυρού.

Ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς το είπε και ονομαστικά για τον κ. Κουβέλη το πρωί της Τρίτης, παγώνοντας την Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε μήνυμα ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι περίπου ανεπιθύμητα, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ειδικά για το θέμα Κουβέλη, θεωρήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετωπίζει υποτιμητικά και με αχαριστία και στην πραγματικότητα δεν τον θέλει.

Ουσιαστικά αυτά τα γεγονότα απλά επιβεβαίωσαν το ψυχικό και πολιτικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν υπήρχε κανένα σοβαρό σημείο επαφής, αλλά πολλά που τους χωρίζουν:
Ανεξαρτήτως των διαθέσεων της ηγεσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να μπουν στη διαδικασία μίας προγραμματικής συζήτησης και συμφωνίας με τη ΔΗΜΑΡ, για την οποία θεωρούν ότι βρίσκεται σε μία τροχιά πολιτικής εξαέρωσης μετά τις ευρωεκλογές. «Η βάση της συνεργασίας είναι το πρόγραμμα της ΔΕΘ και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο» διαμήνυσε η Κουμουνδούρου, απογοητεύοντας την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ που θεωρούσε ότι μία προγραμματική συμφωνία θα διασφάλιζε την εικόνα μιας ισότιμης συνεργασίας, χωρίς ηγεμονισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και ένα ακόμα πρόβλημα: Πίστευε ότι η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να κάνει μία στοιχειώδη αυτοκριτική για τη στάση της να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και τις μνημονιακές πολιτικές της το 2012. Επίσης θεωρούσε έτσι κι αλλιώς ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα προσέθετε εκλογικά τίποτα αξιοσημείωτο και, τουναντίον, θα θόλωνε το πολιτικό στίγμα της εκλογικής του μάχης.

Αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εξόργισε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που πέραν των άλλων, ένιωσαν ότι δεν τους αναγνώριζε η Κουμουνδούρου τη συμβολή τους στην πτώση της κυβέρνησης. Μάλιστα ορισμένοι ερμήνευσαν την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική συμφωνία, ως έμμεση αποφυγή να δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας! Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα ωστόσο απαντούν ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και γνωστή και δεδομένη, άρα δεν μιλάμε για διαφωνία ή για απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. Αν και κάποιοι από τη ΔΗΜΑΡ λένε ότι το θέμα ήταν το ευρώ, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα, καθώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα του νομίσματος έχει λήξει προ πολλού, αν όχι από το 2012 κιόλας.

Ένα σημείο τριβής, ίσως από τα πλέον καθοριστικά, ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν και η απαίτηση της ΔΗΜΑΡ να έχει χωριστή κοινοβουλευτική υπόσταση αμέσως μετά τις εκλογές, στο πλαίσιο βέβαια της ευρύτερης κοινοβουλευτικής παρουσία μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές δηλαδή που θα εξέλεγε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν και αυτοτελή λειτουργία, ως χωριστό σώμα, κάτι που όμως δεν προβλέπεται, λένε, από καμία κοινοβουλευτική λειτουργία και επιπλέον μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα με το μπόνους των 50 εδρών, αφού κάτι τέτοιο θα φανέρωνε συμμαχία κομμάτων, η οποία δεν δικαιούται τη σχετική πρόνοια του εκλογικού συστήματος  -το μπόνους το λαμβάνουν μόνο κόμματα και όχι συνασπισμοί κομμάτων.

«Με 0,5% θα εξέλεγαν βουλευτές στην πλάτη μας, που θα τραβούσαν το δικό τους δρόμο» σημείωνε στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Έτσι κι αλλιώς η εκλογική συνεργασία είχε προβλήματα εξ αρχής, με δεδομένη την πρόθεση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να διατηρήσει την αυτοτέλεια του κόμματος και να μην αναστείλει τη λειτουργία του, όπως για παράδειγμα έκανε η Ντόρα Μπακογιοάννη το 2012, όταν συνεργάστηκε με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Μετά από όλα αυτά ήταν φυσική και επόμενη η απόφαση που έλαβε η  Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ το πρωί της Τετάρτης να μην προχωρήσουν τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασιών με οικολογικές κινήσεις. Έτσι στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο θα εξεταστεί η εκλογική τακτική, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Στο ίδιο κλίμα κινούνταν και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα