Ελλάδα Ποδόσφαιρο

Ναζιστικός χαιρετισμός στην κερκίδα του Άγιαξ, εκεί που σηκώνουν εβραϊκές σημαίες

Ακούστε το άρθρο

Από τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, αυτό που προκάλεσε περίεργα αισθήματα, ήταν η ναζιστική χειρονομία στην εξέδρα των φιλοξενούμενων. Και αυτό, διότι οι οπαδοί του Αίαντα αυτοαποκαλούνται ως Εβραίοι και για τον λόγο αυτό η σημαία του Ισραήλ κάνει σχεδόν πάντα την εμφάνισή της στην «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα».

Αξίζει να γίνει μια ιστορική αναδρομή για τον τρόπο με τον οποίο προήλθε αυτός ο χαρακτηρισμός για τον Άγιαξ και τους οπαδούς του. Οι αντίπαλοι οπαδοί και ιδιαίτερα αυτοί της Φέγενορντ τους αποκαλούν Εβραίους (Joden), επειδή στο Άμστερνταμ υπήρχε προπολεμικά μια πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα, η οποία εξολοθρεύτηκε από τους ναζί. Καταλαβαίνει κανείς ότι, αυτό γινόταν κυρίως για να τους πικάρουν, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν τον απαρνήθηκαν, αλλά τον χρησιμοποίησαν με καμάρι.

Τα συνθήματα αντιπάθειας κατά της πιο πετυχημένης ολλανδικής ομάδας έχουν συχνά αντισημιτικό περιεχόμενο. Αλλά, οι οπαδοί της αναρτούν στο γήπεδο λάβαρα και πανό με το Άστρο του Δαυίδ και φωνάζουν το σύνθημα «Εβραίοι, Εβραίοι». Κάτι που κάνουν και οι ποδοσφαιριστές της, όταν πανηγυρίζουν κάποια επιτυχία, όπως χθες βράδυ με τη μαθηματική πρόκριση στους «16» του Champions League.

Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο από κόσμο που φωνάζει με καμάρι πως είναι Εβραίοι, να γίνεται ναζιστικός χαιρετισμός. Ωστόσο, οι οπαδοί του Άγιαξ δεν ήταν μόνοι τους χθες στο ΟΑΚΑ, όπως και τις τελευταίες ώρες παρουσίας τους στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού, με τους οποίους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά και ultras της Κρακόβια, που φημίζονται για τον ακροδεξιό πυρήνα τους.

Όπως οι ίδιοι οι οπαδοί του «Αίαντα» υποστήριζαν, η κίνηση αυτή δεν έγινε από κάποιον δικό τους οπαδό, αλλά από Πολωνούς, που είχαν παρεισφρήσει μέσα σε αυτούς. Άλλωστε, οι φανατικοί της Κρακόβια είναι γνωστοί -μεταξύ άλλων- και για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν με τους αντίστοιχους της Λάτσιο, που επίσης φημίζονται για τις ακροδεξιές τάσεις που επικρατούν μεταξύ των τιφόζι τους.

Όπως και να έχει, το όλο σκηνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο αμαύρωσε την εικόνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ελλάδα έγινε για ακόμη μια φορά θέμα αρνητικής προβολής από τα ΜΜΕ του εξωτερικού και την ΑΕΚ την περιμένει μια βαριά τιμωρία, βάσει της έκθεσης που σχημάτισε ο παρατηρητής της UEFA.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα