Categories: Πολιτική

ΝΔ: Ο Βαρουφάκης θέλει συγκυβέρνηση με Τσίπρα για να ξαναπιάσουν το νήμα από το 2015 – Η απάντηση του ΜέΡΑ25

Share

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το ΜέΡΑ25 με αφορμή τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «αν είχαμε βγει από το ευρώ (σ.σ. το 2015) σήμερα θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Το 2015

Αρχικά η ΝΔ επιτέθηκε μέσω των δηλώσεων αυτών του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για «προοδευτική διακυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη ως «συμβολή στο πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας, ώστε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του 2015».

Στη συνέχεια απάντησε το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι σήμερα επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος αποδόμησης της Ευρώπης από τους «Βάστα Γερούν» για να ανταπαντήσει η ΝΔ ότι ο κ. Βαρουφάκης θέλει να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα για να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2015.

«Χαιρόμαστε που θυμίζουμε στους «Βάστα Γερούν» @neademokratia πόσο κοντά έφτασαν το 2015 στην απώλεια της ολιγαρχικής τους εξουσίας, ιδίως σήμερα, που επιβεβαιώνεται δυστυχώς, ο κίνδυνος που από τότε είχαμε επισημάνει για την αποδόμηση της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Προοδευτική διακυβέρνηση

«O κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τον κ.Τσίπρα αν πρόκειται να ξαναπιάσουν το νήμα, εκεί που το άφησαν το 2015. Ο κ. Τσίπρας τον περιλαμβάνει στην πρόταση του περι «προοδευτικής» διακυβέρνησης. Αλλά οι πολίτες θυμούνται με τρόμο εκείνες τις ημέρες τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αναπολεί με νοσταλγία. Και δεν θέλουν να τις ξαναζήσουν αφού παραπέμπουν μόνο σε τυχοδιωκτισμό κι οπισθοδρόμηση και σε τίποτα προοδευτικό» τονίζεται στην ανακοίνωση – ανταπάντηση της ΝΔ.

Στο μεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε στο θέμα του προοδευτικού προγράμματος και της προοδευτικής διακυβέρνησης και της ανάγκης εκ των προτέρων, προεκλογικής, συνεννόησης μετά τις χτεσινές του δηλώσεις ότι «ήταν λάθος μου, η 20η Φεβρουαρίου. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν ήθελε να βγούμε από το ευρώ», αλλά και ότι «αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα».

Τι θα εφαρμόσει η προοδευτική διακυβέρνηση

«Προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί συγκροτημένο προοδευτικό πρόγραμμα», ανέφερε σε σημερινή του δήλωση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε δίκιο στη ΔΕΘ όταν είπε ότι «το δικό μου πρόγραμμα το ξέρετε, η προοδευτική διακυβέρνηση τι θα κάνει; τι θα εφαρμόσει;». Πρέπει να το απαντήσουμε αυτό, μας έριξε το γάντι σε εμάς της αντιπολίτευσης. Κι εμείς ως ΜέΡΑ25 λέμε κάτι πάρα πολύ απλό: ότι επειδή το Σύνταγμα δεν μας επιτρέπει τρεις μήνες μετά τις εκλογές να συγκροτήσουμε κυβέρνηση, όπως γίνεται στη Γερμανία που έμεινε η κυρία Μέρκελ τόσο καιρό, έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε πριν τις εκλογές», σημείωσε.

«Γι’ αυτό εμείς λέμε κάτι ξεκάθαρο, και το λέμε από τον Μάιο. Σε όποιον ενδιαφέρεται για προοδευτική διακυβέρνηση: Ελάτε να συζητήσουμε. Εμείς δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. Έχουμε τις προτάσεις μας, φέρτε κι εσείς τις δικές σας και εμείς ως ΜέΡΑ25, με έχει δεσμεύσει το Συνέδριό μας, θα τις καταθέσω στα μέλη μας, σε συλλογικό δημοψήφισμα να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα μιας κοινής συγκρότησης. Οτιδήποτε άλλο, όποιος λέει κάτσε να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα, μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, στο τριήμερο εκείνο να μοιράσουμε υπουργεία, να μοιράσουμε κομμάτια τού κυβερνητικού προγράμματος, ουσιαστικά δίνει μία πολύ μεγάλη πάσα στον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τερατογένεση», προσέθεσε, τονίζοντας:

Μίνιμουμ προϋποθέσεις

«Για να υπάρξει συγκροτημένο πρόγραμμα πρέπει να έχουμε κάποιο χρόνο, αυτό μόνο πριν την κάλπη μπορεί να γίνει. Όποιος έρθει μετά την κάλπη ενδιαφέρεται για να μοιράσει τα υπουργικά γραφεία και τις υπουργικές λιμουζίνες. Εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Πρέπει να πληρούνται οι μίνιμουμ προϋποθέσεις έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να κάνει καλό στον τόπο».

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε τις εξής προϋποθέσεις:

· φορολογικά

· τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;

· τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος;

· τι θα γίνει με την ηλεκτρική ενέργεια; Θα βάλουμε ένα πλαφόν χονδρικής τιμής σε κάθε έναν;

· για τα ελληνοτουρκικά, θα καλέσουμε σε μια περιφερειακή συνδιάσκεψη όλες τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου για να ξεφύγουμε από την παγίδα των διμερών;

«Αυτά δεν πρέπει να τα απαντήσουμε πριν υπάρξει μία προοπτική συγκυβέρνησης;», κατέληξε.

Κάλεσμα να μιλήσουν πριν από τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης στη χτεσινή του συνέντευξη ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσετε αυτά τα δύο τρία κόμματα, τα οποία μπορεί να κάνουν συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης, αυτό είναι το πρόγραμμα για τα βασικά ζητήματα, για τα ζητήματα της φορολογίας, οικονομίας κτλ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές», τόνισε, ενώ στο ερώτημα αν θα συνεργαζόταν και πάλι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως «μόνο με ναζιστή δεν θα μιλούσε», απευθύνοντας, ωστόσο, κάλεσμα να μιλήσουν «πριν τις εκλογές». «Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.