Πολιτική

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή

13770_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2013. Η Δημοκρατική Αριστερά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.


Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Όπως είπε, το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και ρεαλισμό.

Απευθυνόμενος στην Αριστερά, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: «Ο κ. Αλαβάνος έχει πει ότι άλλος δρόμος εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία, έλλογη συμπεριφορά συλλογικότητα. Η επιλογή είναι μία. Να πετύχουμε».


Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν δείγματα γραφής που δείχνουν «εικόνα ανατροπής του αδιεξόδου και επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών της οικονομίας».


«Ο προϋπολογισμός του 2013 δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνία και οδηγεί την Ελλάδα σε χρόνια που θα μοιάζουν με αυτά της κατοχής» υποστήριξε, νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει ο προϋπολογισμός με τις συντάξεις, αφαιρώντας 5,5% ευρώ από τις συντάξεις, είναι ο θάνατος της ελληνικής κοινωνίας, αφού από τα χρήματα του συνταξιούχου συντηρούνται σήμερα άνεργα παιδιά και εγγόνια».


Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απέρριψε τις αιτιάσεις περί «υπεραισιόδοξων προβλέψεων του Προϋπολογισμού», υπογραμμίζοντας παράλληλα, την ανάγκη «συντονισμένης προσπάθειας και αλλαγής στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα».

Όπως είπε, «στις προβλέψεις για τα έσοδα, οι πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις της ύφεσης και της προσπάθειας για την εξυγίανση των οικονομικών, έχουν ληφθεί υπόψη. Στις κατηγορίες αυτές, οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές και ως εκ τούτου ρεαλιστικές. Οι φόροι παρελθόντων ετών εμφανίζονται αυξημένοι καθώς εισπράττονται ΦΑΠ και ΕΤΑΚ, ενώ αποδίδει καρπούς η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων».


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα