Οικονομία

Ναι μεν αλλά για εταιρείες «Κόκκινων δανείων»

Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο» για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από τους δήμους και τα επιμελητήρια ανάβει ο γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, με την απάντησή του σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντησή του, ο κ. Κουρμούσης τονίζει  ότι οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια εταιρείας διαχείρισης Εταιρίας Διαχείρισης ή Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις καθώς είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αλλά μπορεί να γίνει με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας.

«Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων, αυτό θα ήταν εφικτό εφόσον συστήσουν εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια (βλέπε ν. 4389/2016 και ν. 4354/2015) για την απόκτηση της ειδικής άδειας Εταιρίας Διαχείρισης ή Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (οι ίδιοι οι Οργανισμοί δεν μπορούν να αποκτήσουν την άδεια, καθώς είναι ΝΠΔΔ). Συγκεκριμένα θα πρέπει να συστήσουν Ανώνυμη Εταιρεία, που σύμφωνα με το καταστατικό της μπορεί να προβαίνει σε απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 100.000 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση του κ. Κουρμούση.

Έμμεση αλλά σαφής απόρριψη του «μοντέλου Κύπρου»

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουρμούσης απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί ρύθμιση για την κατάθεση προσφοράς από τον δανειολήπτη για το δάνειό του πριν από την πώλησης σε fund, επισημαίνοντας ότι κάτι παρεμφερές προβλέπει και ο ελληνικός Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών και ότι η ελληνική νομοθεσία διαθέτει ισχυρό πλέγμα προστασίας.

«Με κρυφή την προσφορά κάποιου fund, δίνεται η δυνατότητα στο πιστωτικό ίδρυμα να δημοσιοποιήσει την πρόθεση του να πωλήσει απαίτηση σε ΦΕΚ και σε τρεις εφημερίδες χωρίς επιστολή στον δανειολήπτη και να αναμείνει 45 ημέρες για αντίδραση του δανειολήπτη (πρόταση εξαγοράς) ή να στείλει επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία τον καλεί να υποβάλει πρόταση εξαγοράς εντός 45 ημερών ενόψει της πώλησης του δανείου του» εξηγεί για την κυπριακή νομοθεσία ο κ. Κουρμούσης και στη συνέχεια αναλύει τι ισχύει για την Ελλάδα.

«Εντός του πλαισίου του ΚΔΤ ο δανειολήπτης κάλλιστα μπορεί να αντιπροτείνει την εξαγορά του δανείου του, με βάση τα προβλεπόμενα στην παράγραφο ε’ του 3ου Παραρτήματος του αναθεωρημένου ΚΔΤ (ΦΕΚ Β 2376/ 2-8-16), που προβλέπει ότι μπορεί το δάνειο να εξαγοραστεί με εφάπαξ καταβολή σε μετρητά και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής του ή και άλλες λύσεις, σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής του και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του» αναλύει ο κ. Κουρμούσης.

Παράλληλα, για την ελληνική νομοθεσία ο ειδικός Τομεακός Γραμματέας καταλήγει στο ότι το πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση «περιλαμβάνει πρωτοφανείς στα ευρωπαϊκά χρονικά πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας, που επιβάλλονται σε μη τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου αυτά να μην αναπτύξουν επιθετική στρατηγική στην Ελλάδα. Επιπλέον, προστατεύει τους δανειολήπτες και τους δίνει πρόσθετες ευκαιρίες εξεύρεσης λύσης ρύθμισης με τους πιστωτές τους, ακόμα και δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους, πριν ή μετά τη μεταβίβαση του δανείου τους».

Όλη η επικαιρότητα