Ηλεία Οικονομία

Η Νέα Ανάπτυξη της Ηλείας και η «θηλιά» των πυροδανείων – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από το ΕΒΕ Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ηλειακής επιχειρηματικότητας, καθώς και η αποτελεσματική διευθέτηση του ζητημάτων των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων συζητήθηκαν αναλυτικά το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσων του Επιμελητηρίου Ηλείας, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο με προσκεκλημένους τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρο Μητράκο, και τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), Κώστα Γαλιάτσο.

Ο κ.Μητράκος, με μια μεστή και περιεκτική ομιλία, περιέγραψε με σαφήνεις τον πρότυπο ανάπτυξης που θα «απογειώσει» την Ηλεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις ηλειακές επιχειρήσσεις με την εγγύηση του Δημοσίου σε σχέση με την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα διευθέτησης των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία –όπως ανέφερε- είναι πανελλαδικά 700 εκατ. ευρώ και αφορούν 7.000 επιχειρήσεις, με τα μεγέθη που αφορούν την Ηλεία να ανέρχονται στο 25% περίπου. Χαρακτηρίζοντας το ποσό «διαχειρίσιμο», ο κ.Μητράκος είπε πως το μέγεθος της καταστροφής του 2007, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, δεν επέτρεψε σε πολλές επιχειρήσεις νας ανακάμψουν και αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει επιδεικνύεται για τα δάνεια.

«Η Ειδική Γραμματεία για τη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους μελετά προσεκτικά το εν λόγω θέμα και αναζητά τρόπους (ενδεχομένως και μέσω νομοθετικής ρύθμισης) ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία αποτελεσματικής διευθέτησης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ.Μητράκος τόνισε πως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, καθώς και οι αγροτικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και απασχολούν εργαζόμενους σε τακτική βάση.

Επιφυλακτικό το Επιμελητήριο Ηλείας

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των «εγγυημένων» δανείων της Ηλείας  σημειώνοντας ότι μόλις  οι  δόσεις άρχισαν να γίνονται ληξιπρόθεσμες,  τις ηλειακές επιχειρήσεις είχε ήδη προλάβει η γενική οικονομική κρίση της χώρας και τις περισσότερες τις αποτελείωσε.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ.Λεβέντης ανέφερε ότι το Επμελητήριο έδωσε μεγάλο αγώνα για να πετύχει την υπαγωγή των ηλειακών επιχειρήσεων με τα «ιδιόρρυθμα κόκκινα δάνεια», ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού και κατέθεσε την πρόταση του Επιμελητηρίου.

«Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό  δεν περιέχει καμία προστασία για τις επιχειρήσεις του νομού μας με κόκκινα τραπεζικά δάνεια ειδικού – προνοιακού σκοπού. ντιθέτως εκτιμούμε ότι οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε πλήρη απροθυμία συμμετοχής στον εξωδικαστικό μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε είναι μονόδρομος η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος ρύθμισης – κουρέματος των δανείων και η πρόβλεψη απαγόρευσης κίνησης των διαδικασιών κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς τραπεζών. Ως άμεσο μέτρο, ο κ.Λεβέντης ζήτησε την εφαρμογή «μορατόριου» για να αποτραπούν αναγκαστικές εκτελέσεις και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το μεγαλύτερο βαρίδι της ηλειακής οικονομίας είναι τα αποκαλούμενα «πυροδάνεια».

Αρωγός η ΤτΕ στη «νέα ανάπτυξη»

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αφού αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέλυσε τους βασικούς άξονες για την ανάκαμψη της Ηλείας κα τον ρόλο του τραπεζικού τομέα στο εγχείρημα.

Όπως εξήγησε ο κ.Μητράκος, οι ηλειακές επιχειρήσεις μπορούν να πρωτοπορήσουν αξιοποιώντας τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, ώστε να υποστηριχθούν μεταποιητικές δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων ονομασίας προέλευσης και τυποποίησης προϊόντων για εξαγωγή.

«Η ποιότητα των ηλειακών προϊόντων δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που απαιτείται για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων του νομού, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε παγκόσμια δίκτυα επιχειρήσεων. Επίσης οι παραγωγικές δυνάμεις του Ηλείας πρέπει να εκμεταλλευθούν περαιτέρω την αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες και παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών. Συνολικά για τον τουρισμό, η γεωγραφική θέση και η ιστορία του νομού αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας», τόνισε ο κ.Μητράκος, στεκόμενος ιδιαίτερα στην προοπτική του λιμανιού του Κατακόλου.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος, αναφέρθηκε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικών δανείων του Ταμείου. «Η μείωση των επιτοκίων και η κατάργηση ή δραστική μείωση των εξασφαλίσεων είναι βασικές θετικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις», είπε ο κ.Γαλιάτσος και στη συνέχεια ανέλυσε τις παραμέτρους των μικροπιστώσεων, οι οποίες αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις και δάνεια έως 25.000 εθρώ, αλλά και άλλες δράσεις από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Όλη η επικαιρότητα