Ηλεία

Νέα αντίληψη για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων έφεραν οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Ζαχάρως

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως είναι η προστασία της περιοχής του Καϊάφα, η απόφαση του ΣτΕ 2473/2010  που ακύρωσε τη διέλευση δια μέσου του Καϊάφα και απαγόρευσε την καταστροφή των οικισμών από τους οποίους διέρχεται η παλαιά ΕΟ.
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε θετικά η σύσκεψη των δημάρχων και των βουλευτών πριν μια εβδομάδα στο δημαρχείο της Ζαχάρως.

Πρέπει να τονιστεί η ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων και η συνεργασία τους επί της ουσίας σε δύο από τα πλέον σημαντικά ζητήματα του νομού που απαιτούν άμεση επίλυση. Το πρώτο θέμα είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού που πρέπει να διέλθει από το δήμο Ζαχάρως και να ενώσει τη Βόρεια Ευρώπη με τη νότια Ελλάδα, τη Μεσσηνία και το λιμάνι της Καλαμάτας, αίτημα που ενισχύεται και από τη βούληση των Μεσσήνιων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως είναι η προστασία της περιοχής του Καϊάφα, η απόφαση του ΣτΕ 2473/2010  που ακύρωσε τη διέλευση δια μέσου του Καϊάφα και απαγόρευσε την καταστροφή των οικισμών από τους οποίους διέρχεται η παλαιά ΕΟ. Συνεπώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας θα πρέπει να εναρμονιστούν με την εν λόγω του ΣτΕ 2473/2010 απόφαση.

Επιπρόσθετο και αυστηρότερο εμπόδιο όχι μόνο για διάνοιξη της νέας οδού αλλά και για την ανάπτυξη της νότιας Ηλείας είναι το Π.Δ. 17.9.2018Π.Δ.,ΦΕΚ Δ΄391/3.10.2018 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με τις απαγορεύσεις και τις παρατυπίες  στη διαδικασία σύνταξής του.

Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία το Συνέδριο

Αξιοσημείωτη, επίσης, πρωτοβουλία είναι το Συνέδριο που οργάνωσε πριν τρεις εβδομάδες ο Δήμος Ζαχάρως με συνδιοργανωτές το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πύργου και την Ένωση ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Ελλάδας, αρεοπαγίτες, πρόεδροι και εισαγγελείς εφετών, εφέτες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, γνωστοί δικηγόροι κ.α. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον ήταν οι παραλείψεις και τα λάθη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) η οποία αλλοίωσε την πραγματικότητα και παρουσίασε ένα πλασματικό τοπίο με ανύπαρκτους «οικότοπους» και «είδη» που χρειάζονται προστασία. Αυτή η ανυπόγραφη ΕΠΜ και χωρίς τις σφραγίδες και τη «νομιμοποίηση κατά τον εξωτερικό τύπο»  χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη του συγκεκριμένου ΠΔ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και καθήλωσε στην υπανάπτυξη ένα πολύ μεγάλο, εύφορο και με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τμήμα του νομού μας. Το τμήμα αυτό εκτείνεται από το λιμάνι του Κατακόλου μέχρι τα όρια του νομού Ηλείας με τη Μεσσηνία.

Απαγορευτική για την κρουαζιέρα στο Κατάκολο και τον αρχαιολογικό τουρισμό της Αρχαίας Ολυμπίας

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πύργου στη σύσκεψη στο  Δημαρχείο Ζαχάρως, η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ στην περιοχή του Κατακόλου είναι απαγορευτική και για την κρουαζιέρα με όλες τις επιπτώσεις στον αρχαιολογικό τουρισμό της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεθοδικά και όχι από την ημερομηνία έκδοσής του με αρ. ΦΕΚ Δ΄391/3.10.2018, όπως επιβάλλεται από την ορθή εφαρμογή των νόμων και των Π.Δ., πιθανότατα για να αποφευχθεί η μαζική αντίδραση του κόσμου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Ιούλιο του παρελθόντος έτους, ζήτησε από τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας «να μειωθεί η τουριστική πίεση». Τελευταίο γεγονός που καταδεικνύει τις ολέθριες επιπτώσεις του Π.Δ. στον πρωτογενή – αγροτικό τομέα είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες απερρίφθησαν από τον ΟΣΔΕ οι δηλώσεις αγροτών καλλιεργητών θερμοκηπίων διότι τα κτήματά τους ευρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA. Έτσι κτήματα που μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρούνταν καλλιεργήσιμα σήμερα απαγορεύεται να καλλιεργηθούν με τα συνήθη σύγχρονα μέσα σε μία περιοχή κατ΄ εξοχήν γεωργική όπως του Δήμου Ζαχάρως.  Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ως κύριο επάγγελμα και βιοπορίζονται από τη γεωργία; Τι θα απογίνουν όλες αυτές οι εκτάσεις από την εθνικό οδό έως τη θάλασσα του Ιονίου που όχι μόνο απαγορεύεται να καλλιεργηθούν αλλά χάνουν και κάθε αξία;  Τώρα πλέον είναι ορατές και έμπρακτα οι επιπτώσεις του Π.Δ. και είναι η ώρα για την ανάληψη της ευθύνης όλων.

Όλη η επικαιρότητα