Ηλεία Περιβάλλον

Νέα (Εφηβική) Περιβαλλοντική ομάδα στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

«project ΠΝΟΗ»: Με στόχο την κινητοποίηση των εφήβων για το Περιβάλλον

Το δικό της αποτύπωμα επιχειρεί να αφήσει στην περιοχή μας ένα νεανικό εγχείρημα υπό τον τίτλο «project ΠΝΟΗ»

Το «project ΠΝΟΗ» είναι μια Περιβαλλοντική ομάδα που απαρτίζεται από έφηβους που μένουν στον Πύργο και σε τοπικές κοινότητες, η οποία «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την κινητοποίηση των εφήβων, την επαγρύπνηση του κοινωνικού περίγυρου σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργή συμμετοχή στις κοινωνικοπεριβαλλοντικές εξελίξεις.

Η ίδρυσή της στηρίζεται στην αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς απέναντι σε οικολογικά ζητήματα και την ανάδειξη αισθημάτων πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Θέτει ως βασική της επιδίωξη την περιβαλλοντική καλλιέργεια και την υιοθέτηση αυτής από τον πολίτη αρχίζοντας από την πόλη του, τον Πύργο. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε νέο που είναι πρόθυμος για βοήθεια αλλά και υπεύθυνη για την ενημέρωση του κάθε αποστασιοποιημένου από τα περιβαλλοντικά θέματα πολίτη.

Η «ΠΝΟΗ» αποσκοπεί επίσης στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας. Δεν μένει σε εικασίες, λόγια του αέρα και θεωρίες. Τουναντίον, δρα μεθοδευμένα απέχοντας από κάθε φαινόμενο βίας.

«Είμαστε νέοι οπλισμένοι με θέληση και αποφασιστικότητα»

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε ανάρτηση της ομάδας «Ξεκαθαρίζουμε το εξής. Δεν είμαστε ούτε καθαριστές, ούτε εθελοντές. Είμαστε νέοι οπλισμένοι με θέληση και αποφασιστικότητα οι οποίοι θα κάνουν το πρώτο βήμα, γεννώμενοι οι ίδιοι, οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε. Ξεκινήσαμε κάτι και θα το τελειώσουμε. Όποια και αν είναι τα εμπόδια, όποιες και αν είναι οι συνθήκες».

Μέχρι χθες τα μέλη της ομάδας ήταν 64, ηλικίας 15-18 ετών και συνεχώς αυξάνονται. Γεγονός που –αν μη τι άλλο- μαρτυρά το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο…

Μάλιστα την Κυριακή 10 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δράση της ομάδας στο αλσύλλιο της Σπιάντζας όπου τα μέλη της ομάδας μάζεψαν απορρίμματα από πλαστικά μπουκαλάκια μέχρι ξεχασμένα παπούτσια και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη τους δράση.

Τα μέλη της ομάδας καλούν όλους τους νέους από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου οι οποίοι θέλουν όχι απλά να επικροτήσουν αλλά να γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν, να επικοινωνήσουν με την ομάδα είτε μέσω του λογαριασμού της στο instagram @pnoiproject είτε μέσω facebook ως “Περιβαλλοντική Νεανική Ομάδα Ηλείας – ΠΝΟΗ “.

Όλη η επικαιρότητα