Ηλεία Κινηματογράφος Πολιτισμός

Νέα εποχή για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους

Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εποχή μπαίνει, πλέον, το σπουδαιότερο Πολιτιστικό γεγονός της Ηλείας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και Νέους, μετά την χθεσινή υπογραφή της τριετούς σύμβασης δια χειρός της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και εκ μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας (σ.σ. φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ) ο πρόεδρός της Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ενώ στο γραφείο της υπουργού στην Αθήνα, βρέθηκαν και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε είναι η πλήρης υλοποίηση του έργου με τίτλο «Λειτουργία και ανάπτυξη του θεσμού “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους”» με τρόπο ώστε να αποτελεί άρρηκτη συνέχεια του υπάρχοντος θεσμού που ιδρύθηκε το 1997.

Για τις προεκτάσεις που έχει, σε σχέση με το Φεστιβάλ, η υπογραφή της σύμβασης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Φεστιβάλ Ολυμπίας», Χρήστος Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι: «Με την υπογραφή της σύμβασης φτάσαμε στο τέλος μιας διαδρομής και στην αρχή μιας καινούργιας. Από τη μια πλευρά δικαιώθηκαν οι προσπάθειες 20 χρόνων κι από την άλλη εμείς εκλαμβάνουμε την σημερινή συγκυρία ως μια νέα αρχή, ως μια νέα περίοδο του Φεστιβάλ,. Από αυτή την άποψη οφείλουμε να δώσουμε τις ευχαριστίες μας και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιαφάρα και τον αντιπερειφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, αλλά και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την κα Κονιόρδου η οποία με καλλιτεχνική ευαισθησία και με πολιτική διορατικότητα ενέταξε το Φεστιβάλ στις προτεραιότητες της και φτάσαμε να υπογράψουμε τη σύμβαση. Και στο παρελθόν είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αλλά δεν είχε γίνει ποτέ το τελικό βήμα. Αυτή τη φορά έγινε κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της κας Κονιόρδου. Είναι αλήθεια ότι, πλέον, εισερχόμαστε σε μια καινούργια φάση, το Φεστιβάλ έχει κατακτήσει διεθνή αναγνώριση στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον τομέα του. Για αυτό το λόγο εμείς θεωρούμε ότι έχουμε περισσότερες ευθύνες για το μέλλον, να σχεδιάσουμε καινούργια πράγματα, έχουμε προτάσεις για το μέλλον πού σύντομα θα τις μάθετε. Έτσι όχι μόνο θα διασφαλίσουμε την λειτουργία του θεσμού αλλά θα τον αναπτύξουμε στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε τοις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Η προγραμματική σύμβαση εξασφαλίζει την λειτουργία του θεσμού για τα επόμενα 3 χρόνια και πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα μπορεί να το σταματήσει. Από την άλλη μας δίνει την δυνατότητα να αφοσιωθούμε στο σκοπό μας που είναι να καταστήσουμε τον Πύργο και την Ηλεία ως Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας κάτι που με συντονισμένα βήματα και με δουλειά μπορούμε να το καταφέρουμε».

Μεταξύ άλλων, στην Προγραμματική Σύμβαση, αναφέρεται πως οι τρεις συμβαλλόμενοι φορείς «αναγνωρίζοντας το έργο που έχει επιτελεστεί, τον σημαντικό ρόλο του θεσμού στο χώρο του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης, καθώς και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του και τα οφέλη που εξασφαλίζει για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποδέχονται ως δικό τους καθήκον και υποχρέωση να επιδιώξουν αφενός την διασφάλιση της μελλοντικής του πορείας και αφετέρου την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξή του ώστε να αξιοποιηθεί δημιουργικά η εικοσάχρονη εμπειρία του και να ενταχθεί με επιτυχία στο νέο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις πολλαπλές προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας».

Όλη η επικαιρότητα