Οικονομία

Νέα φορολοταρία από σήμερα – Πώς θα κερδίσετε από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Ποιες προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων και πληρωμή οφειλών λήγουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
Ακούστε το άρθρο

Η κλεψύδρα αδειάζει σήμερα Δευτέρα για τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ή δεν έχουν υποβάλει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αλλά και για τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2021 και του φόρου εισοδήματος.

Σήμερα πέφτει και η αυλαία της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις αν και λογιστές και φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει νέα παράταση.

Ο χρόνος τελειώνει και για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση αλλά και για όσους θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα εκπνέει η προθεσμία για:

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2022

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης ακινησίας οχημάτων για όσους θέλουν να «γλιτώσουν» την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης ή το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Πληρωμή έκτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021.

Εξόφληση όγδοης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2021.

Υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε έως 36 άτοκες δόσεις ή έως 72 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021. Σήμερα θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Υποβολή δήλωσης από τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών γιατρών του ΕΣΥ.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή, ή δεν έγινε δεκτό το σχετικό αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων.

Οριστικοποίηση της εικόνας στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος, καθώς και η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής από τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες».

Νέα φορολοταρία

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η νέα φορολοταρία η οποία θα μοιράζει κάθε μήνα από 1.000 έως 50.000 ευρώ σε 556 φορολογούμενους. Τα χρηματικά έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Από την κλήρωση που θα γίνει το απόγευμα με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Ιανουαρίου:

1 τυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ

5 θα κερδίζουν 20.000 ευρώ,

50 φορολογούμενοι θα κερδίζουν 5.000 ευρώ και

500 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Κάθε μήνα κάθε ευρώ δαπάνης που γίνεται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δίνουν ένα λαχνό στον φορολογούμενο με ανώτατο μηνιαίο όριο δαπανών 10.000 ευρώ.

Ωστόσο οι λαχνοί αυξάνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αν το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.

Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων σύμφωνα με τα ανωτέρω, για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.

Όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο παίρνουν έναν λαχνό ανά ευρώ χωρίς προσαύξηση.

Πηγή: ΟΤ

Όλη η επικαιρότητα