Ηλεία

Νέα Γεωργική Σχολή στην Αμαλιάδα – Με «σύμμαχο» τα προϊόντα της Ηλείας

«Κλείδωσε» χθες η επίσκεψη Συρίγου, που θα γίνει αύριο το μεσημέρι.
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε η κάθοδος του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου γι’ αύριο το μεσημέρι στη μια στην Αμαλιάδα, όπου θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του υπό κατάργηση τμήματος Γεωπονίας εκεί που θα δημιουργηθεί η νέα σχολή στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, αποτελούν τους φορείς που συνυπογράφουν το Μνημόνιο Συνεργασίας και συντελούν ώστε η Αμαλιάδα να αποκτήσει μια σχολή με σημαντικές προοπτικές.

Σχολή ισοδύναμη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Για το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα φέρει στην Αμαλιάδα τη νέα αυτή σχολή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας επεσήμανε πως θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια σχολή ισοδύναμη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, γεγονός που θα επιτρέπει σε άτομα που τελειώνουν το γυμνάσιο ή το λύκειο να εκπαιδεύονται κατά τα πρότυπα της παραπάνω σχολής.

Παράλληλα, στάθηκε και στο αίτημα αξιοποίησης θερμοκηπίων και της εγκαταλελειμμένης έκτασης του Κοροίβου.

Αντικειμενικός στόχος η εξαγωγή προϊόντων

Ως αντικειμενικό στόχο του τμήματος, κατόπιν και της συμμετοχής του ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο κ. Μπούρας όρισε την εξαγωγή προϊόντων και την αποστολή τους στο CostaNavarino. Πρόσθεσε δε, πως οι αγρότες θα αποκτούν την πραγματική εκπαίδευση που χρειάζεται για να σταθούν στα πόδια τους, ενώ η επιτυχία του συγκεκριμένου τμήματος θα βοηθήσει σύντομα να γίνουν και ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά στασυγκεκριμένα αντικείμενα.

Το νέο τμήμα να διαδεχθεί το υπάρχον

Στο πλάνο για την περιοχή της Αμαλιάδας, όπως αναφέρει ο κ. Μπούρας, είναι να λειτουργήσει το τμήμα το Σεπτέμβριο και να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια στην Ηλεία το ισοδύναμο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Εστίασε ιδιαίτερα στην άριστη συνεργασία του με Λυμπέρη και Φαρμάκη, καθώςς και στην συνεργασία με CostaNavarinoπου εκτιμά ότι θα αποτελέσει την αρχή για να έρθουν και άλλες στο μέλλον. «Σημασία έχει να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε όλοι», δήλωσε.

Αθόρυβη προεργασία

Όσον αφορά το επίπεδο ετοιμότητας, ο κ. Μπούρας υπογράμμισε πως έχουν όλα προετοιμαστεί κατάλληλα και η υπογραφή των υπουργών ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους τελευταίους επτά μήνες και την αθόρυβη συνεργασία του ίδιου με Φαρμάκη-Λυμπέρη, εκτιμώντας πως θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν για το τμήμα αυτό και να πετύχει. Τέλος, επικεντρώθηκε σε σχεδιασμούς που υπάρχουν σε συνεννόηση με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας για ξενόγλωσσα προγράμματα, ενώ έκλεισε μεταφέροντας τη λογική του πως πρέπει να υπάρχουν πράγματα που μπορούν να επιβιώσουν.

Η προεργασία έφερε αποτέλεσμα!

Για το ζήτημα της σχολής μίλησε και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος ανέφερε πως η δημιουργία του τμήματος αυτού είναι αποτέλεσμα της προεργασία από την επόμενη κιόλα μέρα της απόφασης για κατάργηση της σχολής Γεωπονίας Αμαλιάδας και Μουσειολογίας Πύργου. Στην τοποθέτησή του χθες στην εκπομπή «PressRoom» της ΟΡΤ, εστίασε στο στόχο που για χρόνια ήταν μια σχολή γεωπονίας, καθώς και στο νόμο της θεσμοθέτησης της βάσης του 10 που θα συνεχίσει να μειώνει το συνολικό αριθμό των φοιτητώνκαι θα «ερημώνει» τις περιφερειακές σχολές που θα έχουν μόνο τον τίτλο.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπήρχε μια διαδικασία μακρόχρονης συζήτησης και συνδιαλλαγής με το υπουργείο παιδείας, που βρίσκεται στη γραμμή πως θα αποκατασταθούν η ενδιάμεση βαθμίδα σπουδών, δηλαδή τα παλιά ΤΕΙ και οι σχολές επιπέδου πέντε.

Μεταλυκειακή εκπαίδευση και όχι ΙΕΚ

Θέλησε ακόμα να τονίσει πως το νέο τμήμα αποτελεί μεταλυκειακή εκπαίδευση και όχι ΙΕΚ, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στους φορείς που θα υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας και επικεντρώθηκε στον τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό, το CostaNavarino, που έχει πολλαπλές δράσεις στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα και θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας που αποτελεί κέντρο πολιτισμού.

Εκμετάλλευση ινστιτούτου Κοροίβου

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας, ο κ. Λυμπέρης ένταξε και το ινστιτούτο του Κοροίβου, όπου θα χρησιμοποιηθεί κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με στόχο τιτλοποιημένα ποιοτικά προϊόντα να απορροφώνται πριν την καλλιέργειά τους στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου. Εκτίμησε ακόμα πως θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία να μπουν και ντόπιοι παραγωγοί στο όλο εγχείρημα και να βγουν κερδισμένοι.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον νομό Ηλείας ήταν το βασικό θέμα που είχε αναδειχθεί στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο κ. Νικολακόπουλος είχε επισημάνει στη διάρκεια της συνάντησης ότι στο πλαίσιο αυτό η Ηλεία θα πρέπει να έχει θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη με τον δικό της ξεχωριστό και ουσιαστικό ρόλο.

Τα όσα δρομολογήθηκαν τότε επισφραγίζονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να λειτουργήσει Αγροτική Σχολή στην Αμαλιάδα, στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Με ουσιαστικό ρόλο

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε σχετικά: «Ουσιαστικό ρόλο στον χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και δη στον αγροτικό τομέα, αποκτά η πόλη της Αμαλιάδας με την ίδρυση και λειτουργία Αγροτικής Σχολής στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που επέφερε ο περιβόητος νόμος ‘’Γαβρόγλου’’ στα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνταν στο περιθώριο και την απαξίωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αναζητήσαμε τρόπους προκειμένου ο νομός να έχει τον δικό του ρόλο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα.

Με δεδομένο ότι στην πόλη της Αμαλιάδας έχουν μπει οι βάσεις στον κλάδο της αγροτικής εκπαίδευσης και υπάρχουν και οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές, η κατεύθυνση ήταν να ενισχυθεί ο γεωργικός τομέας με τη δημιουργία μίας Σχολής- πρότυπο με άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, ώστε να προσελκύσει νέους από ολόκληρη την Ελλάδα. Η ώρα για την Αγροτική Σχολή της Αμαλιάδας έφθασε και αυτό πιστοποιείται και από την προγραμματισμένη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση στη Δυτική Ελλάδα, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η παρουσία στην Αμαλιάδα και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου, στο πλαίσιο της υπογραφής του Μνημονίου, καταδεικνύει ακριβώς την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το εγχείρημα. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα για τον νομό μας και έπεται συνέχεια».

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεση της Σχολής με την αγορά εργασίας, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι στην πραγματική απασχόληση

Όλη η επικαιρότητα