Νέα κινητοποίηση αγροτών: «Αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε»

Share

Σε συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού Πύργου-Τριπόλεως στο ύψος του κόμβου της Αγίου Γεωργίου προχώρησαν οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά από ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Κυρίαρχο ζήτημα και η σταφίδα που ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση μολονότι η απόσυρση των αποθεμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εμπόρους όμως να αγοράζουν στα 50 λεπτά και όχι στο 1,40 που είχε συμφωνηθεί στην σύσκεψη υπό τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, οι εκτάσεις που διεκδικεί η Ι.Μ. των Αγίων Θεοδώρων και η ανυπαρξία κατώτατης εγγυημένης τιμής στα προϊόντα είναι ακόμα μερικά από τα προβλήματα που οδήγησαν και πάλι τους αγρότες στο δρόμο.

Πριν το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου υπήρχε συγκέντρωση κατά την διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ζήτησε από τους αγρότες να εντείνουν την αγωνιστική τους δράση για να μπορέσουν να  μείνουν στα χωράφια τους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο πρωτογενή τομέα και την Ε.Ε.

Δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος  χαιρέτισε τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών τονίζοντας ότι «ο αγώνας σας είναι δίκαιος γιατί είναι αγώνας επιβίωσης».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου η οποία σταμάτησε έξω από το διοικητήριο.

Εκεί απέκλεισαν στην είσοδο του κτιρίου για λίγα λεπτά και μετά αποχώρησαν. Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι και άλλοι φορείς, ανάμεσά τους τα σωματεία Ιδιοκτητών τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, ΕΛΜΕ Ηλέιας και Ομάδα γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ).

Νέες κινητοποιήσεις

Αύριο Κυριακή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων θα συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Μπλόκων προκειμένου να καθορίσουν τον τρόπο κλιμάκωσης της αγωνιστικής τους δράσης σε ολόκληρη την χώρα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος                                                         

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου

“Απούλητες θα μείνουν οι σταφίδες”

Στις αποθήκες έχουν ακόμα την παραγωγή της σταφίδας, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου κ Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού οι έμποροι αγοράζουν με 50 λεπτά το κιλό αντί για να 1,40 που έχει συμφωνηθεί.

“Προχωράμε σε μία συμβολική διαμαρτυρία γιατί αυτό που γίνεται φέτος με την σταφίδα είναι μεγάλη κοροϊδία. Έχουμε τις σταφίδες στις αποθήκες απούλητες αυτή την στιγμή και δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε να τις δώσουμε έως τις 17 Φεβρουαρίου για να μπορέσουμε να πάρουμε την συνδεδεμένη. Αυτό που έγινε με το Υπουργείο φέτος είναι η απόλυτη κοροϊδία. Από πέρυσι τον Απρίλιο είχαμε ξεκινήσει να φωνάζουμε ότι οι σταφίδες θα μείνουν απούλητες και δεν μας άκουγε κανείς. Θυμήθηκαν το Δεκέμβρη να κάνουν μία σύσκεψη με τους εμπόρους στο Υπουργείο και να δώσει μία ενδεικτική τιμή 1,40 ευρώ το κιλό, τιμή κοροϊδία το λέμε εμείς, που όμως έως και σήμερα δεν παίρνει κανείς με αυτή την τιμή. Αγοράζουν με 50 λεπτά το κιλό ή δεν παίρνουν καθόλου οι έμποροι. Εμείς ζητάμε άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα με την σταφίδα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Παναγιωτόπουλος.

Αυγερινός Ξουλεής από το Χειμαδιό

“500 οικογένειες θα μείνουν χωρίς περουσία”

Στο θέμα με τις εκτάσεις που διεκδικεί ο Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας αναφέρθηκε ο κ Αυγερινός Ξουλεής από το Χειμαδίο

“Εκτός από αυτά τα προβλήματα που έχουν όλοι οι αγρότες και είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά, εμείς δυστυχώς έχουμε και άλλα προβλήματα. Έχουμε με την μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων ένα τεράστιο πρόβλημα. Πήγαν και δήλωσαν στο κτηματολόγιο της περιουσίες που εμείς τις κατέχουμε εκατό χρόνια από τους παππούδες μας, πατεράδες μας,  αγορασμένες, υποθηκευμένες στην Αγροτική Τράπεζα και κάναμε αγώνα για να τις ξεχρεώσουμε. Καταφέραμε να μην μας τα πάρουν οι αγροτικές τράπεζες και γυρίζει τώρα ένα τρίτος, η Εκκλησία διεκδικεί να μας πάρει τις περιουσίες μας. 500 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Εμείς θα πάμε να συζητήσουμε μαζί  τους και να βρεθεί μία λύση αλλά σε αυτό ζητάμε και τη βοήθεια της πολιτείας που θα πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση”, τόνισε ο κ Ξουλεής.

Νικόλαος Στροφύλας από πυρόπληκτες περιοχές

“Δεν έχουμε πάρει ακόμα αποζημίωση”

Στο θέμα των αποζημιώσεων για την καταστροφή που έχουν υποστεί κυρίως στους ελαιώνες αναφέρθηκε ο κ Νικόλαος Στροφύλας από τις πυρόπληκτες περιοχές

“Καλούμαστε να ξεκινήσουμε μία σαιζόν στην οποία το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει τη δυνατότητα του παραγωγού να ψωνίσει. Ξεκινάμε μία σαιζόν στην οποία δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Το πετρέλαιο κοντεύει να αγγίξει το 1,70 το λίτρο, το ΤΟΕΒ μας ζητάει 50 ευρώ πάγιο νερό. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την νέα σαιζόν να καλλιεργήσουμε. Εκείνο που ζητάμε είναι η βοήθεια της πολιτείας για να επιβιώσουμε. Από τα δέντρα τις ελιές, έχω 800, σε πυρόπληκτη περιοχή και δεν έχω πάρει αποζημίωση από πουθενά”, τόνισε ο κ Στροφύλας.