Αγροτικά Ηλεία

Νέα κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας – «Τέλος στον εμπαιγμό, σεβασμός στον ιδρώτα μας»»

Έκλεισαν σχεδόν μια ώρα του κόμβου των Λεχαινών.
Ακούστε το άρθρο

Δυναμώνει ολοένα και περισσότερο ο «αγωνιστικός παλμός» στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με τη χθεσινή κινητοποίηση της ΟΑΣΗ και το κλείσιμο για σχεδόν μια ώρα του κόμβου των Λεχαινών να συγκεντρώνει ακόμα περισσότερα άτομα και να δείχνει τη συστράτευση του αγροτικού κόσμου προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του που θα του εξασφαλίσουν τη συνέχιση στο επαγγελματικό μονοπάτι που επέλεξε και την εξασφάλιση των προς το ζην.

Για ακόμα μια φορά υπήρξε σημαντική αστυνομική παρουσία στην κινητοποίηση, ωστόσο τα πράγματα κύλησαν ομαλά και δίχως προβλήματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε αποτέλεσε σύμφωνη γνώμη της ΟΑΣΗ και της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων η έξοδος στους δρόμους και το στήσιμο μπλόκων, που αποτελούν το «εργαλείο» άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για την εξασφάλιση των αιτημάτων τους. Τόνισε δε το σκοπό των κινητοποιήσεων που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των βασικών προβλημάτων του πρωτογενή τομέα, με το βασικότερο όλων να είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ουσιαστικά οδηγεί τους ιδιοκτήτες εκτός γης.

Να αποδοθούν χρήματα στο λαό

Ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της κυβέρνησης με φθηνότερα καύσιμα και ρεύμα, ενώ επεσήμανε το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες αλλά και την ανάγκη να σβηστούν τα χρέη στην Ηλεία και όλη την Ελλάδα. Τέλος, υπογράμμισε πως οι κινητοποιήσεις δε θα σταματήσουν και θα διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις που πρέπει, ενώ απαίτησαν την απόδοση χρημάτων στο λαό «όχι όμως σε τσάντες ή όπου αλλού θέλουν αυτοί».

«Κλέβουν τον αγώνα, τον ιδρώτα και το αίμα μας»

Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, που εστίασε στο γεγονός πως η υπάρχουσα πολιτική τους «κλέβει» τον αγώνα, τον ιδρώτα και το αίμα που έχουν σπαταλήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα λεγόμενά του, ο κ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε στην περασμένη χρονιά και την καλή πορεία του καλαμποκιού, την οποία «τσάκισαν» με αυξήσεις σε προϊόντα και καύσιμα που έκαναν το κόστος παραγωγής αφόρητο. Πρόσθεσε δε πως σε περίπτωση που ο κόσμος χάσει τις δουλειές του, θα σταματήσει η λειτουργία των ΤΟΕΒ τα οποία παραμένουν ενεργά από τις καλλιέργειες.

Ακολούθως, ενημέρωσε τους αγρότες μετά από επικοινωνία με το διοικητή της ΔΕΔΔΗΕ Ελλάδος για αύξηση της τιμής 70%, γεγονός που εκτιμά πως θα προκαλέσει το «κατέβασμα των γενικών». Τέλος, σημείωσε πως υπάρχουν συνολικά 8 ΤΟΕΒ εκ των οποίων τα πέντε έχουν ρεύμα και τα υπόλοιπα τρία όχι, ενώ θεωρεί αναγκαία την βοήθεια από την πολιτεία.

Άμεση βοήθεια, αλλιώς αφανισμός!

Καμία διάθεση να υποχωρήσουν από τους δυναμικούς αγώνες τους και τα δίκαια αιτήματά τους δε δείχνουν οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι χθες έκλεισαν τον κόμβο των Λεχαινών και με περισσότερα άτομα έδειξαν πως δε θα υποχωρήσουν.

Βασικό τους αίτημα από την κυβέρνηση είναι να σταματήσει η αδιαφορία στα προβλήματα που έχει ο πρωτογενής τομέας και να ληφθούν επιτέλους ευνοϊκά μέτρα που θα κρατήσουν τον κόσμο στις δουλειές που έχει μάθει εδώ και χρόνια να κάνει.

Διονύσιος Κουρλός–Μέλος Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας και ΟΑΣΗ

«Απευθύνομαι στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και σε όλους τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι για να ακούει και ο πρόεδρος κ. Παλαιολόγος, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ όταν αναλαμβάνουν ένα τέτοιο μέγεθος ευθύνης δεν πρέπει απλώς να συμμετέχουν σε κάποιες συσκέψεις της περιφέρειας, αλλά να είναι και μπροστάρηδες στα αγροτικά προβλήματα.

Το θέμα του νερού «καίει» την Ηλεία. Υπάρχει λόγος που οι αγρότες δεν πληρώνουν. Αυτός είναι οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και το υψηλό κόστος παραγωγής. Εάν ο κ. Βασιλόπουλος θέλει τις παραιτήσεις των προέδρων των ΤΟΕΒ, δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Εκλέχτηκαν από τους αγρότες για να τους εκπροσωπούν για το νερό και τα αγροτικά προβλήματα. Δεν θα αναδείξουμε τον κάθε Βασιλόπουλο σε υπ’ αριθμόν ένα ηγέτη του αγροτικού προβλήματος, που ποτέ δεν έχει παραστεί σε καμιά αγροτική διαμαρτυρία. Καλό θα είναι να προσέχουν πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων το πόστο που αναλαμβάνουν και την ευθύνη που έχουν».

Αργυρώ Παπατόλια–Αγρότισσα

«Στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο με τις πλημμύρες. Τα φυτά μας καταστράφηκαν. Κάποιοι που δεν είχαν φυτέψει, τους πήγε πίσω στην καλλιεργητική τους περίοδο.

Κάναμε αιτήσεις και έχουμε μιλήσει με περιφέρεια και δήμους, με τους βουλευτές, αλλά ακόμα περιμένουμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και έγκριση της αποζημίωσης. Όταν θα αποφασίσουν να έρθουν, εμείς δε θα έχουμε πρόβλημα πλέον. Τα θερμοκήπια έχουν στεγνώσει, αλλά δεν σημαίνει ότι στο παρελθόν δε βούλιαξαν. Έχουμε αλλάξει δύο-τρεις φορές φυτά ο καθένας. Ζητάμε να έρθουν επειγόντως γεωπόνοι, να δεχθούν το φωτογραφικό υλικό μας, γιατί τώρα δεν μπορούν να δουν κάτι παραπάνω από στεγνά χώματα. Να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις ώστε να μπορέσουμε το καλοκαίρι να καλλιεργήσουμε ξανά. Ζητάμε να δοθεί λύση σε όλα, για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να βγούμε πιο δυνατοί και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε».

Ιωάννης Θεοδωρέλος–Κτηνοτρόφος

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο για εμάς και οδηγούμαστε προς τον αφανισμό. Ήδη οι περισσότεροι στάβλοι στην περιοχή κλείνουν σιγά-σιγά. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Το γάλα παραμένει στις ίδιες τιμές εδώ και 4-5 χρόνια, οι αυξήσεις είναι τεράστιες στις ζωοτροφές, τα ρεύματα έχουν φτάσει στο κατακόρυφο με υπερτριπλάσιες τιμές και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Πεθαίνουμε σιγά-σιγά. Ας λάβουν τα μέτρα τους οι άνθρωποι της κυβέρνησης, προκειμένου να κρατηθεί η κτηνοτροφία ζωντανή».

Τον τίμησαν

Στο τέλος της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ανδρέα Νίκα που έχασε τη ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα 36 του χρόνια, ενώ σύσσωμοι οι αγρότες φώναξαν «Αθάνατος»!

Όλη η επικαιρότητα