Categories: Ελλάδα

Νέα παράταση στην αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η απεργία-αποχή συνεχίζεται

Share

Με «διθυράμβους», αλλά και έντονη κριτική εις βάρος της κυβέρνησης και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη, υποδέχθηκαν την εγκύκλιο με την οποία δίνεται για τρίτη φορά παράταση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι τις 8 Αυγούστου, ΑΔΕΔΥ και ΜΕΤΑ.

Μεταφράζοντας τη νέα παράταση ως «ήττα» της κυβέρνησης αλλά και ως απτή απόδειξη επιτυχίας των κινητοποιήσεών τους, ΑΔΕΔΥ και ΜΕΤΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις σε ύφος «νικητή» παρακινώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν την αποχή από τη διαδικασία και τονίζοντας ότι η επιλογή τους αυτή δεν θα έχει πειθαρχικές συνέπειες καθώς καλύπτονται από την απεργία-αποχή που έχει προκηρυχθεί επί του ζητήματος από τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «πιέσεις», «εκβιασμούς» και «κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας» που καλλιεργείται από πλευράς της κυβέρνησης, καθιστώντας εν ολίγοις σαφές ότι τα νέα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο δεν θα φέρουν το επιθυμητό για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποτέλεσμα.

«Η σχεδό καθολική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση ανάγκασε την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη να προχωρήσει στην έκδοση και άλλης εγκυκλίου –3ης κατά σειρά– προκειμένου να εκφοβίσει τους συναδέλφους για να προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό δε του κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας είναι και οι λέξεις – φράσεις που χρησιμοποιεί στη νέα εγκύκλιο, που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “οφείλουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να διανείμουν αμελλητί –με απόδειξη– τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους”», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ διευκρινίζοντας ότι «η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση είναι πέρα για πέρα συνταγματικό μας δικαίωμα, το οποίο και θα συνεχίσουμε να ασκούμε. Καμία πειθαρχική δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί σε κανέναν, εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία-αποχή».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, η οποία μάλιστα καταλήγει εν είδει παρότρυνσης προς τους δημοσίους υπαλλήλους με την επισήμανση ότι «δεν φοβόμαστε και δεν ολιγωρούμε ούτε τον Αύγουστο», τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την αποχή και το σχετικό εξώδικο που έχει αποστείλει η ΑΔΕΔΥ. Χαρακτηριστικά, το ΜΕΤΑ κάνει λόγο για «αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει στοιχειωδώς τους εργαζομένους να συναινέσουν στη διάλυση του Δημοσίου και των όποιων αξιοπρεπών εργασιακών έχουν απομείνει», ενώ αναφερόμενο στην εγκύκλιο Γεροβασίλη σχολιάζει ότι μέσω αυτής «επιχειρούν να υποχρεώσουν τους εργαζομένους να υπογράψουν ότι παρέλαβαν τα έντυπα αξιολόγησης». «Δεν γνωρίζει η κ. υπουργός ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία-αποχή και άρα και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό; … Δεν φοβόμαστε και δεν ολιγωρούμε ούτε τον Aύγουστο», καταλήγει το ΜΕΤΑ.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα «αξιολόγηση», εφόσον δεν ευοδωθεί, κινδυνεύει να γίνει τροχοπέδη στην υλοποίηση της συνολικής πολιτικής του υπουργείου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην επίμαχη εγκύκλιο για την παράταση της προθεσμίας, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ρητώς ότι παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα κινητικότητας, στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αλλά και στην εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Βεβαίως, η επισήμανση της κ. Γεροβασίλη έχει ως προφανή στόχο να «αφυπνίσει» τους εργαζομένους στο Δημόσιο διευκρινίζοντάς τους ότι η μη αξιολόγησή τους θα τους στερήσει τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν, να καταλάβουν θέσεις προϊσταμένων κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκειά τους για το κώλυμα στη διαδικασία και τις προθεσμίες που βλέπουν να καταστρατηγούνται (η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βάσει του μνημονίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου) εκφράζουν οι θεσμοί, οι οποίοι ασκούν πλέον αισθητή πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

kathimerini.gr