Categories: Πολιτική

Νέα πρόκληση από το τουρκικό Υπ. Εσωτερικών: Συκοφαντία και δυσφήμιση η εμπλοκή μας στον Έβρο – Σε απόγνωση η Ελλάδα

Share

Για αβάσιμους ισχυρισμούς, όσον αφορά στην υπόθεση με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, κατηγορεί την Ελλάδα η Άγκυρα, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε απόγνωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει εξηγήσεις “για τις ενέργειες απάνθρωπης μεταχείρισης και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφαντίας και δυσφήμισης“.

Παράλληλα, η Τουρκία, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, αφήνει αιχμές κατά του Νότη Μηταράκη, υπονοώντας ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΣ:

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, του οποίου η χώρα βρίσκεται συχνά στην ατζέντα με απάνθρωπες μεταχειρίσεις κατά των μεταναστών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά τακτικές διαχείρισης της αντίληψης χρησιμοποιώντας φωτογραφίες απογυμνωμένων μεταναστών για τις οποίες δεν υπάρχει τοποθεσία, ούτε ημερομηνία ορίζεται.

Γνωρίζουμε καλά την απόγνωση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή μετά την ομιλία του Προέδρου μας Α.Ε. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που απεικονίζει τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις της Ελλάδας σε κοινή θέα στην προσοχή του παγκόσμιου κοινού.

Είναι πολύ προφανές ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις παράνομες απωθήσεις που κάνουν συστηματικά κατασχώντας όλα τα υπάρχοντα των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, του τηλεφώνου, της ταυτότητας και των διαβατηρίων τους, πετώντας τους στη θάλασσα, παίρνοντας όλα τα ρούχα τους και παπούτσια, χτυπώντας τους γυμνούς με ρόπαλα, τραυματίζοντάς τους με συσκευές ηλεκτροσόκ, πυροβολώντας τους με σφαίρες από καουτσούκ ή βάζοντάς τους σε φθαρμένες σωσίβιες λέμβους.

Εδώ και χρόνια αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες της Ελλάδας εκτίθενται στα μάτια όλου του κόσμου με εικόνες και διεθνείς αναφορές που απεικονίζουν τρυπημένα σκάφη, αφαιρούμενες τις μηχανές τους, μετανάστες που έχουν δεχθεί κακοποιήσεις, ακόμη και πυροβολισμούς. Μόλις τον περασμένο μήνα τρύπησαν τη βάρκα μιας ομάδας μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων μωρών και βρεφών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο. Έχοντας χάσει όλα τα τιμαλφή τους, αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν στο θάνατο. Ο 9 μηνών Asım και ο 4χρονος αδελφός του Abdülvahap έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης.

Τώρα, η Ελλάδα που αδυνατεί να δώσει ούτε μια εξήγηση για αυτές τις ενέργειες απάνθρωπης μεταχείρισης στην παγκόσμια σκηνή, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφαντίας και δυσφήμισης. Η ελληνική κυβέρνηση συσχετίζεται με ψέματα και συκοφαντίες.

Αν και υπήρξε έντονη πίεση στην Ελλάδα στη διεθνή σκηνή σε σχέση με τις ενέργειές της, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενσωματώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το 1951. Σύμβαση για τους Πρόσφυγες. Υπήρξαν παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, μεταξύ των οποίων ήταν η χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης που ασκήθηκε σε όλους τους μετανάστες χωρίς διακρίσεις ακόμη και σε γυναίκες ή παιδιά, κατάσχεση ρούχων και χρημάτων των αναζητούντων άσυλο και κατάσχεση των πολύτιμων αντικειμένων τους με παράνομο τρόπο. Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Αφού η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που κοινοποιήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και όργανα μέσων ενημέρωσης, τόνισε ανοιχτά ότι «ανώτατο προσωπικό της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex, ενεπλάκη σε μεγάλες καταχρήσεις και παρατυπίες, καλύπτοντας τις απωθήσεις [των μεταναστών] προς την Τουρκία, μη διερευνώντας τους δεόντως και αξιολογώντας το πρόβλημα με σωστό και ορθό τρόπο· αλλά και κοινοποίηση εσφαλμένων και πλευρικών πληροφοριών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δεν μπορούμε να θεωρήσουμε σύμπτωση τις δόλιες πληροφορίες που παρείχε ο Έλληνας Υπουργός για να συγκαλύψει αυτή την αναφορά και τις παραβιάσεις που διέπραξε η χώρα του στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και συνεχίζει αβάσιμους εναντίον της χώρας μας ισχυρισμούς, ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX απαλλάχθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των ερευνών και των εποπτειών για τις απωθήσεις, είναι απαράδεκτο και το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της κοινής γνώμης.

Ως αποτέλεσμα των απωθήσεων της Ελλάδας, συνολικά 61.737 μετανάστες, εκ των οποίων οι 46.840 βρίσκονταν στο Αιγαίο και ήταν μετανάστες στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, έχουν υποστεί απωθήσεις από το 2020. 152 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών και 200 τραυματίστηκαν. Εξετάζοντας τα στοιχεία του 2022, βλέπουμε ότι συνολικά 26.363 μετανάστες, εκ των οποίων οι 21.770 βρίσκονταν στο Αιγαίο και οι 4.593 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, έχουν υποστεί απωθήσεις. 59 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από απωθήσεις και συγκεκριμένα 21 στο Αιγαίο και 38 στα ελληνικά χερσαία σύνορα. Εξάλλου, από τις απωθήσεις τραυματίστηκαν 54 μετανάστες, 5 στο Αιγαίο και 49 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

Καλούμε την Ελλάδα, που δεν έχει δώσει ακόμη λόγο για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο, να σταματήσει τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις κατά των μεταναστών και τη μεταναστευτική πολιτική που οδηγεί σε θανάτους.

Επιπλέον, ως χώρα που έχει τηρήσει τους διεθνείς κανόνες ακόμη και για τους παράτυπους μετανάστες χωρίς διακρίσεις και έχει ακολουθήσει μια ανθρωπιστική προσέγγιση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, αρνούμαστε τη χρήση του ονόματος Τουρκία μαζί με την Ελλάδα που ακολουθείται στενά από ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χρόνια με τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις τους προς τους μετανάστες.

Επίσης, επισυνάπτουμε μόνο ορισμένες περιπτώσεις απάνθρωπης μεταχείρισης, τις οποίες η Ελλάδα διεξάγει εδώ και χρόνια, στην προσοχή του κοινού:

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, 15 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, 8 ενήλικες, διασώθηκαν από τη θάλασσα από τη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην περιοχή Ayvacık της επαρχίας Çanakkale. Ανασύρθηκαν τα 6 πτώματα των παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, 2 ενήλικες. Με βάση τις αρχικές πληροφορίες που έλαβαν οι μετανάστες, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανατίναξε λαστιχένια βάρκα και απώθησε τους μετανάστες σε ένα πιο κοντινό σημείο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η λαστιχένια βάρκα πλημμύρισε και βυθίστηκε.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, 66 παράτυποι μετανάστες, που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο και απωθήθηκαν από την Ελλάδα, διασώθηκαν σε 3 συνολικά σωσίβιες σχεδίες. Επιπλέον, 7 ακόμη παράτυποι μετανάστες που κρατούσαν την ημιβυθισμένη σωσίβια σχεδία διασώθηκαν μετά από αναφορά για άλλη σωσίβια σχεδία και τα πτώματα 6 παράτυπων μεταναστών συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 2 μωρών, 3 παιδιών και 1 γυναίκας βρέθηκαν γύρω από τη σωσίβια σχεδία.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2022, τα πτώματα 19 παράτυπων μεταναστών που απωθήθηκαν από τα ελληνικά στοιχεία και πάγωσαν μέχρι θανάτου βρέθηκαν στο Mandakoru του χωριού Paşaköy της επαρχίας İpsala.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2022, εντοπίστηκαν 5 παράτυποι μετανάστες στην περιοχή Sazlık. Είχαν απωθηθεί από την Ελληνική Ακτοφυλακή από τη Σάμο του Αιγαίου. Σε κοινή επιχείρηση με την τουρκική ακτοφυλακή, διασώθηκαν. οι μετανάστες ανέφεραν ότι τους παρέλαβε η ελληνική αστυνομία με ένα μικρό όχημα και τους μετέφερε στο Πεζοναύτη. και στη συνέχεια οι μετανάστες οδηγήθηκαν στη θάλασσα και με βάρκα μεταφέρθηκαν στα τουρκικά ύδατα. Οι μετανάστες εξέφρασαν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι τους χτύπησαν και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα και μετά έφυγαν γρήγορα από το τοπίο. Στις πρώτες σωματικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι οι μετανάστες είχαν χτυπηθεί σοβαρά, κάτι που παρατηρήθηκε ξεκάθαρα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, 7 παράτυποι μετανάστες από τη Συρία, 4 από την Αίγυπτο, 5 από την Ινδία, 2 από το Πακιστάν, 2 από το Ιράκ, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από το Ιράν 22 παράτυποι μετανάστες, συνολικά και επίσης στις 24 Φεβρουαρίου 2021 16 Σύροι, 4 Αφγανιστάν, 5 Πακιστανοί, 1 Υεμένης, 1 Μαροκινός και 2 Τυνήσιοι, 29 παράτυποι μετανάστες συνολικά κακοποιήθηκαν αρχικά και εγκαταλείφθηκαν στη νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τηλέφωνα και τα υπάρχοντα των μεταναστών κατασχέθηκαν και υπέστησαν βία και κακομεταχείριση. Στις δύο εκδηλώσεις, οι μετανάστες που περίμεναν απεγνωσμένα στη νησίδα μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό προκειμένου να διασώσουν τα θύματα και να καλύψουν τις ανάγκες τους όπως απαιτείται από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, 11 άτομα εντοπίστηκαν στα βράχια στον κόλπο των καλαμιών από τους αξιωματικούς της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος του Κουσάντασι και στις πρώτες συνεντεύξεις που έγιναν εδώ, υπολόγισαν ότι είχαν αφεθεί εκεί μετά την απώθηση από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και αναγκάστηκαν να ανέβουν σε λαστιχένια βάρκα από την ελληνική αστυνομία, η οποία κατέσχεσε τα υπάρχοντά τους και τους ανάγκασε να πλεύσουν στη θάλασσα. Τα καύσιμα μέσα στο σκάφος προκάλεσαν εγκαύματα ορισμένων μεταναστών.

Στις 18 Μαΐου 2021, συνεντεύξεις με Ιρακινό υπήκοο που καταλήφθηκε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και παραδόθηκε στην Επαρχιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης της Αδριανούπολης, έδειξαν ότι ο Ιρακινός υπήκοος είχε εκτεθεί σε διάφορες πράξεις βίας από τους φερόμενους Έλληνες αστυνομικούς. Έγινε κατανοητό ότι απωθήθηκε πίσω στην Τουρκία.

Στις 08 Δεκεμβρίου 2020 στις 20.15, οι αρχές της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας έφτασαν στο σημείο αφού μια ομάδα παράτυπων μεταναστών ζήτησε βοήθεια από το ακρωτήριο Tekağaç. 11 παράτυποι μετανάστες (7 υπήκοοι Κεντρικής Αφρικής, 2 υπήκοοι Κονγκό, 2 υπήκοοι Καμερούν), οι οποίοι εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε 2 σωσίβιες σχεδίες, ξυλοκοπήθηκαν και απωθήθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Πηγή: ertnews.gr