Αγροτικά Ηλεία

Νέα προθεσμία από τη ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ της Ηλείας: «Φιλί ζωής» 10 ημερών…

Ακούστε το άρθρο

«Ανάσα» δέκα ημερών έδωσε στους ΤΟΕΒ της Ηλείας με χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, αναστέλλοντας τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δελτίο τύπου, «ορίζεται προθεσμία 10 ημέρων, και συγκεκριμένα έως τις 12.06.2018, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για την προκαταβολή και να προβούν σε διακανονισμό των υπολοίπων των οφειλών τους. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία αναστέλλονται όλες οι αποκοπές ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται άμεσα επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες. Καλούνται οι υπεύθυνοι των Οργανισμών να ανταποκριθούν αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία που τους παρέχει η Επιχείρηση».

Από την πλευρά της ΔΕΗ ξεκαθαρίζεται πάντως ότι οι φήμες περί ρύθμισης 100 δόσεων δεν ευσταθούν και δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της Επιχείρησης.

«Τονίζεται ότι το πλαίσιο διακανονισμών της ΔΕΗ είναι απολύτως επαρκές και ρεαλιστικό, ώστε την επόμενη διετία να προκύψει η κανονικότητα στις σχέσεις των ΤΟΕΒ με την Επιχείρηση. Διαδόσεις περί 100 δόσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αγώνας δρόμου για τις οφειλές

Παράλληλα, χθες οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ μαζί με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Ν. Φάμελο, επισκέφθηκαν εκ νέου την Εισαγγελία Πύργου για να καταθέσουν νέα αναφορά, συνοδευόμενη από υπηρεσιακό σημείωμα τεχνικού, με το οποίο αναλύονται οι συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από τη διακοπή του ρεύματος.

Ο κ. Φάμελος τόνισε ότι ελλοχεύει κίνδυνος να υποστεί ζημιές ο εξοπλισμός των αντλιοστασίων εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι οποίες «αγγίζουν» τα 8,5 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου η καταστροφή του αρδευτικού είναι αναπόφευκτη.

«Είναι απαραίτητη η επανασύνδεση του ρεύματος διότι θα κινδυνεύσουν οι καλλιέργειες στην περιοχή, όπως και οι εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων. Υπάρχει μια θετική εξέλιξη μετά το μέιλ που που έστειλαν οι ΤΟΕΒ στον πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, και μετά τις παρεμβάσεις των βουλευτών και της Περιφέρειας. Καταβλήθηκε το 10% των οφειλών, ζητήσαμε δεκαήμερη παράταση και θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρώσουμε το 30% που επιμένει να ζητά η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Π. Θεοδωρέλλος, εξέφρασε εκ νέου την ενόχλησή του για την απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα και επισήμανε ότι θα διαλυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα η οικονομία της Ηλείας.

«Κάνουμε αγώνα και παλεύουμε κάθε μέρα για να μας δώσει η ΔΕΗ ρεύμα. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά. Θα διαλυθούν οι καλλιέργειες αλλά και τα αντλιοστάδια θα πάθουν ζημιά», είπε κ. Θεοδωρέλος.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Β. Θεοχάρης, υπογράμμισε την αδυναμία συγκέντρωσης του 30% των οφειλών που ζητά η ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι αν μείνει απότιστη η ζώνη του Επιταλίου, όλη η παραγωγή καταστρέφεται.

«Μας ζητάνε πολλά και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο 30% που ζητά η ΔΕΗ. Θα τιναχτεί στον αέρα η παραγωγή. Ειδικά για το Επιτάλιο η ζημιά στο καρπούζι, στις ντομάτες και στα κηπευτικά, θα είναι τεράστια. Βάλαμε το 10% των χρεών και θα δούμε σε 15 μέρες τι θα κάνουμε.

Ο πρόεδρος του Β΄ΤΟΕΒ Πύργου, Γ. Αρβανιτάκης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους υπόλοιπους οργανισμούς και δήλωσε ότι κάθε ρύθμιση πρέπει να είναι βιώσιμη.

«Λένε ότι αν δεις την αρκούδα στο σπίτι του διπλανού, θα έρθει και σε ένα. Εμείς έχουμε καλύψει το 30% των υποχρεώσεών μας, αλλά έχουμε υπόλοιπα 5 εςτών που δεν είναι εφικτό να πληρωθούν με τις τωρινές ρυθμίσεις. Η πρότασή μας είναι μια ρύθμιση βιώσιμη, που να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των οφειλών αλλά και τη  λειτουργία των ΤΟΕΒ. Στη φάση που είναι οι καλλιέργειες και με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι ζημίες θα είναι μη αναστρέψιμες», σημείωσε ο κ. Αρβανιτάκης.

Όλη η επικαιρότητα