Αγροτικά

Νέα προθεσμία για ΟΓΑ και Μητρώο στους εγκεκριμένους Νέους Αγρότες

neosagrotis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εντός 36 μηνών από την απόφαση έγκρισης θα πρέπει ο κάθε Νέος Αγρότης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα πριμοδότησης της πρώτης εγκατάστασης να έχει ασφαλιστεί στον ΟΓΑ και να έχει γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών.

Η νέα τροποποιητική απόφαση –πέμπτη κατά σειρά– για τους όρους και τις υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών επιφέρει μια σειρά από αλλαγές:

α) Ένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των επαγγελματιών γεωργών, με εγγραφή στον ΟΓΑ ως κυρίου Ταμείου Ασφάλισης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

β) Οριστική εγγραφή με την ιδιότητα του κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 36 μηνών το πολύ από την απόφαση έγκρισης πράξης και με την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού μέχρι τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά.

γ) Στις υποχρεώσεις του δικαιούχου προστίθενται i) να διατηρήσει την ασφάλιση του ΟΓΑ και ii) να παραμείνει εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με τουλάχιστον την ιδιότητα του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης.

δ) Η αίτηση τροποποίησης μπορεί να υποβληθεί μέχρι και το 4ο έτος από την ημερομηνία της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης. Συνοδεύεται απαραιτήτως από τεχνική έκθεση πλήρως τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το δικαιούχο. Για την αίτηση τροποποίησης που θα αφορά παράταση του χρόνου υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου δεν απαιτείται τεχνική έκθεση παρά μόνο αιτιολόγηση της αιτούμενης παράτασης.

ε) Γίνονται δεκτές – υπό προϋποθέσεις – μέχρι δύο τροποποιήσεις Επιχειρηματικού Σχεδίου καθώς και μία επιπλέον τροποποίηση που μπορεί να αφορά μόνο την χορήγηση παράτασης του χρονικού διαστήματος υλοποίησης. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που επηρεάζουν: i) τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης,

ii) τα σημεία που ελήφθησαν υπόψη στην αξιολόγηση (βαθμολογία) για την ένταξη στο παρόν καθεστώς εφόσον η νέα βαθμολογία που προκύπτει μετά την τροποποίηση του σχεδίου είναι χαμηλότερη από εκείνη που συγκέντρωσε ο τελευταίος στην κατάταξη των εν δυνάμει δικαιούχων και ταυτόχρονα υπάρχουν επιλαχόντες.

στ) Δεν επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις μείωσης του ύψους του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με αυτό που περιγράφεται στο χρονοδιάγραμμα σε ποσοστό έως 5%.

Πηγή: agronews.gr

Όλη η επικαιρότητα