Ηλεία

Νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας: Αυτοψία με… ευτράπελα!

Ακούστε το άρθρο

Στην επικύρωση της βούλησης του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, στόχευε η χθεσινή επίσκεψη και αυτοψία στο έργο στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών τόσο του Υπουργείου όσο και της 6ης ΥΠΕ.

Βέβαια, η αυτοψία συνοδεύτηκε και από διάφορα ευτράπελα, καθώς στο χώρο κατασκευής του έργου εμφανίστηκε απρόσκλητος και ο εργολάβος, ο οποίος κατά τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας έχει κηρυχθεί έκπτωτος, που έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για διακοπή εργασιών και όχι για ‘έκπτωση’, ενώ για την είσοδο στο υπό κατασκευή κτίριο, ελλείψει κλειδιών, χρειάστηκε να παραβιαστούν ακόμη και λουκέτα!

Εν ολίγοις, οι απεσταλμένοι του Υπουργείου είχαν την ευκαιρία, ακόμη και από τυχαίες συγκυρίες, να πάρουν μία εικόνα από όλα όσα αφορούν και ταλαιπωρούν το συγκεκριμένο έργο.

Η επιτροπή

Νωρίς το πρωί συνεδρίασε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας η επιτροπή παρακολούθησης του έργου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. Εκτός από τα στελέχη του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, συμμετείχαν στην συνεδρίαση ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Λέντζας, ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας κ. Στέφανος Ρουμελιώτης και μηχανικοί της υπηρεσίας.

Στην διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία του έργου από την έναρξή του, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και καταρτίστηκε το πλάνο των επόμενων κινήσεων, το οποίο συνιστά ουσιαστικά καταγραφή των εργασιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί επακριβώς τι υπολείπεται και με δεδομένη τη βούληση του Υπουργείου να προχωρήσουν οι επόμενες κινήσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Μετέβησαν στο Νοσοκομείο

Αμέσως μετά την συνάντηση οι μηχανικοί του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ ζήτησαν να κάνουν αυτοψία στο έργο και μετέβησαν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Μόνο που εκεί, χρειάστηκε να περιμένουν αρκετή ώρα για να εισέλθουν στο κτίριο, αφού δεν υπήρχαν τα κλειδιά!

Σαν από μηχανής Θεός έκανε την εμφάνισή του ο κ. Γιάννης Δουβίκας, ο εκπρόσωπος της Κ/Ξ εκτέλεσης του έργου, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να παραστεί στην αυτοψία, δηλώνοντας ότι πληροφορήθηκε τυχαία την επίσκεψη. Ο ίδιος, αμφισβήτησε την απόφαση περί κήρυξης έκπτωτου του εργολάβου και επέδειξε έγγραφο στους εκπροσώπους του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αναφέρει ότι έχει γίνει διακοπή των εργασιών.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι Υπουργείου και 6ης ΥΠΕ δεν ήταν αρμόδιοι να λάβουν θέση επί του θέματος και επέμειναν να δουν το εσωτερικό του κτιρίου για να διαπιστώσουν την πορεία των εργασιών.

Και πράγματι, η πόρτα του ισογείου άνοιξε από τον κ. Δουβίκα που είχε το κλειδί, ωστόσο για τον πρώτο όροφο κλειδί δεν υπήρχε και χρειάστηκε να επιστρατευτεί σφυρί για να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, οπότε και κατέστη εφικτή η είσοδος στον χώρο, έγινε αυτοψία σε όλα τα σημεία, ελήφθησαν φωτογραφίες, τα στοιχεία θα μεταφερθούν στο Υπουργείο και αναμένονται οι περαιτέρω κινήσεις.

Υπάρχει βούληση

Πάντως, τόσο ο κ. Διαμαντόπουλος όσο και ο κ. Λέντζας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα έργο που ‘σέρνεται’ από το 2004. Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργο και υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν έχουν τηρηθεί. Έχουν εκταμιευτεί πάνω από 4 εκ. ευρώ και το έργο δεν έχει τελειώσει. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή υπάρχει βούληση από το Υπουργείο Υγείας να ‘πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα’ και να ολοκληρωθεί το έργο. Νομίζω ότι και ο δήμος της Ήλιδας έχει κατανοήσει, γιατί η τεχνική υπηρεσία είναι αυτή που επιβλέπει το έργο, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θα προσθέσω ότι υπάρχει και μια έκθεση από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που επισημαίνει προβλήματα στην εκτέλεση του έργου. Εμείς ως Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας θα ζητήσουμε αναλυτικά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών δημοσίων έργων. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά μπορούμε να επανεκινήσουμε το έργο και αυτό προέκυψε και από την σημερινή (σημ. χθεσινή) συνάντηση αλλά κυρίως από την επαφή που είχαμε με τον αναπληρωτή διοικητή με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από την οποία πήραμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα επανεκινηθεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η υπόσχεση θα υλοποιηθεί.  Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση της εργολαβίας του ισογείου, για την οποία έχει κηρυχτεί έκπτωτος ο εργολάβος, η καταγραφή των εργασιών που απομένουν και η επαναδημοπράτηση του έργου του ισογείου».

Από την πλευρά του ο κ. Λέντζας συμπλήρωσε:  «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, υπάρχει βούληση από το Υπουργείο Υγείας και στην συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό μας είπε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέβηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ήλιδας και της 6ης ΥΠΕ θα γίνει μία καταγραφή και μία αποτίμηση του τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και ένα εύρος οικονομικό».

Η θέση του εργολάβου

Πάντως, σε άλλο μήκος κύματος ήταν ο κ. Δουβίκας, ο οποίος προτείνει να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση και δήλωσε σχετικά:

«Το 2007 είχε φτιαχτεί το 93% του ισογείου και δεν μπορούσαν να γίνουν άλλες εργασίες, όπως δηλώνει και η τεχνική υπηρεσία εγγράφως ότι οι υπολειπόμενες εργασίες δεν μπορούν να κατασκευαστούν, αν δεν γίνει ο όροφος. Σε αυτό το σημείο η τεχνική υπηρεσία έτρεξε να με βγάλει έκπτωτο για ένα 3% που υπολείπεται. Το έργο αυτή την στιγμή είναι σε διακοπή εργασιών λόγω οριακής προθεσμίας, για το ισόγειο πάντα μιλάω, με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και μπορεί να προβούμε και σε διάλυση, σαν ανάδοχοι του έργου.  Για τον όροφο έχουμε υποβάλλει ένα λογαριασμό εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει πληρωθεί ακόμη και είμαστε σε διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής του λογαριασμού. Εάν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός, θα είχε προχωρήσει ο όροφος. Όπου για τον όροφο απαιτείται και μία συμπληρωματική σύμβαση, όπως έχει δηλώσει η τεχνική υπηρεσία.  Να πω για άλλη μία φορά, κάτι που το λέω από το 2007, ότι το έργο είναι ενιαίο, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο το ισόγειο ή μόνο ο όροφος, διότι στο ισόγειο είναι τα επείγοντα και απαιτείται και υποστήριξη ΜΕΘ και χειρουργεία που είναι στον 1ο όροφο.  Για πάρα πολλούς λόγους, τους οποίους αναφέρει και ο Επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης.  Εγώ έχω στείλει και επιστολή στον κ. Δήμαρχο που του έλεγα τις λύσεις και εάν είχε γίνει το Νοσοκομείο θα ήταν έτοιμο τώρα. Αλλά, και τώρα υπάρχει λύση, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι χωρίς να προσπαθεί ο ένας να ρίξει ευθύνες στον άλλο, γιατί εγώ έχω έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ουσιαστική ευθύνη για το έργο δεν έχω. Εγώ είμαι διατεθειμένος να καθίσουμε στο τραπέζι και με την 6η ΥΠΕ και με το Υπουργείο και με τον διοικητή του Πύργου για να βρούμε μια λύση. Γιατί το έργο θα τελματώσει εάν φτάσουμε σε πειθαρχικές αποφάσεις και στα δικαστήρια».

Όλη η επικαιρότητα