Ηλεία

Μας… κούνησε ξανά – Αναστάτωση από τον σεισμό 4,7R στα ανοιχτά του Πύργου

Σε «αναμμένα κάρβουνα» είναι οι πολίτες και οι φορείς της Ηλείας από χθες το βράδυ, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 7:57μ.μ. ανοιχτά της Ηλείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε. Δασκαλάκη), το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή 15 χλμ νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, στο ύψος της παραλίας του Κορακοχωρίου, με εστιακό βάθος 6,4 χλμ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ηλεία και τρόμαξε αρκετό κόσμο, αφού το χαμηλό εστιακό βάθος δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι πρόκειται για σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους. Μιάμιση ώρα νωρίτερα, στις 6:31μ.μ., σημειώθηκε σεισμός 3,9R στην ίδια περιοχή.

«Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στην εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Ηλείας, καθότι οι υποδομές είναι καλές. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και το παρακολουθούμε», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Αμέσως μετά τον σεισμό το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου ξεκίνησε περιπολίες στην πόλη, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης Κικής Διονυσοπούλου, με έμφαση στα παλιά ετοιμόρροπα κτίρια, για να διαπιστωθεί αν έχουν προκύψει ζημιές.

Είχε προηγηθεί ακόμη ένας σεισμός, στην ίδια περιοχή, 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Καμπανάκι» Λιατσή για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρ. Λιατσής, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι με αφορμή τον σεισμό θα πρέπει να βρεθεί λύση για να επισπευθούν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στον Πύργο για να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

«Είναι συνέχεια των μικροσεισμών της νύχτας. είναι στην ευθεία Κυλλήνη-Κατάκολο, σε εστιακό βάθος 6 χλμ, ακριβώς στις εκβολές του Πηνειού. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, αν ήταν ο κύριος σεισμός ή κάτι άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δήμος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, διότι πάντα είμαστε υποψιασμένοι ότι κάτι θα μας συμβεί, ήρθαμε σε επαφή με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ηλείας. όλο το δυναμικό του δήμου είναι εδώ, τα αυτοκίνητα έχουν βγει έξω στην πόλη κυρίως για να δουν ετοιμόρροπα κτίρια που η γραφειοκρατική εμμονή και η ανευθυνότητα κάποιων τα αφήνει ακόμα όρθια. Μετά το ΣΤΟ που θα κάνουμε, πρέπει να βρούμε τρόπο και να δοθεί εντολή τα ετοιμόρροπα μέσα στον Πύργο να κατεδαφιστούν με σύντομες διαδικασίες, διότι ξέρουμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν και να σκοτώσουν κόσμο», επισήμανε ο κ. Λιατσής.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ύστερα από επικοινωνία με τον κ.Λέκκα, ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος για να κλείσουν και πρόσθεσε ότι σήμερα θα γίνουν έλεγχοι σε κτίρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΠΕ Ηλείας.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου

Σε κινητοποίηση βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, με οχήματα της να κάνουν ήδη περιπολίες, δίνοντας προτεραιότητα στα παλιά κτίρια της πόλης.

Διαβάστε ακόμη

Ευθ. Λέκκας: «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Ηλείας»

Γαβρ. Λιατσής: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός – Πρέπει να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίρια του Πύργου» (VIDEO)

Ηλεία: Σείεται και βοά ο Κάμπος

Όλη η επικαιρότητα