Ελλάδα

Νέα τροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου

Ακούστε το άρθρο

«Όχι» είπε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας στα αιτήματα της Ελλάδας για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών καθώς μέσω αυτών φέρεται να διακινήθηκε συνολικό ποσό 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου το οποίο ήρθε στο φως μέσα από την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ.

Το Ελβετικό Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστώντας με αυτό τον τρόπο αμετάκλητη την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου η οποίο μπλόκαρε το άνοιγμα των λογαριασμών εκτιμώντας πως υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές είναι προϊόν υποκλοπής.

Οι ανώτατοι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, με την απόφαση τους, δίνουν τη δυνατότητα στην Εισαγγελία να επανέλθει και με ερώτημα προς την Ελλάδα να ζητήσει διευκρινήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Ο δικηγόρος αναφέρει: «Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων» και συνεχίζει:

«Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

Όλη η επικαιρότητα