Κόσμος

Νέα Ζηλανδία : Σοκάρει η απάθεια του δολοφόνου μπροστά στους δικαστές

Ακούστε το άρθρο

Ο φερόμενος ως δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον 49 νεκρούς είναι ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο σε δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

Με χειροπέδες και φόρμα κρατουμένου

Φορώντας χειροπέδες και τη λευκή φόρμα του κρατουμένου, ο πρώην γυμναστής και ακροδεξιός ακτιβιστής άκουσε με απάθεια την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του.

Δεν υπέβαλε αίτηση για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο στις 5 Απριλίου.

Ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους δήλωσε ότι επιπλέον κατηγορίες θα απαγγελθούν στον ύποπτο δράστη.

Είχε άδεια οπλοφορίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Οπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένοντα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Διέθετε μικρό οπλοστάσιο

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Αρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης κατάγονταν, μεταξύ άλλων, από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Αρντερν.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλη η επικαιρότητα