Κόσμος

Οι νεαροί Ευρωπαίοι οδηγοί τρέχουν, πίνουν, μιλούν στο κινητό και γράφουν μηνύματα

Ακούστε το άρθρο

Τα ευρήματα νέας έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Ford, τονίζουν την ανάγκη για ειδική εκπαίδευση οδηγών στην Ευρώπη, όπου τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για νεαρούς οδηγούς.

Τα στατιστικά:

  • 82%, των ερωτηθέντων οδηγεί το αυτοκίνητο της οικογένειας
  • 39% έχει παραβιάσει το όριο ταχύτητας
  • 35% οδηγεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών
  • 27% χρησιμοποιεί smartphones για τηλεφωνήματα, μηνύματα ή selfies
  • 6% οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ

Στην Ευρώπη, περίπου οι μισοί από τους νέους ηλικίας 18 – 29 ετών ζουν στο σπίτι με τη μαμά και το μπαμπά. Η υψηλή ανεργία των νέων και τα τσουχτερά ενοίκια συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή. Οι φοιτητές συχνά επιστρέφουν στο πατρικό μετά τις σπουδές – είναι το λεγόμενο φαινόμενο της “γενιάς μπούμερανγκ”.

Από τους ερωτηθέντες, το 74% έχει δικό του αυτοκίνητο αλλά εξακολουθεί να οδηγεί το οικογενειακό, κυρίως για λόγους οικονομίας, ή για να κάνει φιγούρα στους φίλους του.

Η Ford Ευρώπης έχει επενδύσει συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση μέσω του αναγνωρισμένου προγράμματος Ford Driving Skills for Life από το 2013.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε νέους οδηγούς και προσφέρει δωρεάν πρακτικά μαθήματα που καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, χειρισμό οχήματος, διαχείριση ταχύτητας και χώρου. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που κρύβει η διάσπαση της προσοχής από τα social media, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η λήψη selfies στο τιμόνι, καθώς και οι κίνδυνοι οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ή της οδήγησης μετά από κατανάλωση φαρμάκων.

Πηγή: THETOC

Όλη η επικαιρότητα