Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Νέες αναταράξεις μετά το πρωτοσέλιδο της «ΠΑΤΡΙΣ» για το Πάτρα-Πύργος  

Ακούστε το άρθρο

ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ…- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ;- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ – «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΤΗΣ Ε.Ε. – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ – Ο ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ  ΧΑΛΑΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..

Θέση για την απάντηση του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργος, πήρε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, με ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι η απάντηση του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το κεντρικό θέμα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», το Σάββατο 30 Μαΐου 2020.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Με ξεκάθαρες κουβέντες και όλη την αλήθεια για τον δρόμο, οι δηλώσεις του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο «αυτοκινητόδρομος ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ» και τη στάση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο Δήμαρχος Πύργου επισήμανε μεταξύ των άλλων: «Δυστυχώς οι εξελίξεις για μια ακόμη φορά μας επιβεβαίωσαν. Απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει για την πορεία του έργου ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ.

Όπως απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –διαμέσου του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα- σε ερώτημα που έθεσε η τοπική εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» (ημ/νια φύλλου 30/05) και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας να ενημερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θέση της σχετικά με το έργο.

Ειδικότερα ρωτήθηκε εάν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 και εάν ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Ζήτησαν έγγραφα και αντί αυτού πήραν μια γενικόλογη απάντηση με σαφή μηνύματα.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής στο ερώτημα της εφημερίδας «Πατρίς» είναι η εξής ακριβώς:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει τις συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το έργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη για την αξιολόγηση του καλύτερου τρόπου προόδου σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

1ον  Δεν αναφέρει πουθενά κανένα έγγραφο.  Είτε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης… είτε απαντητικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

2ον  Αναφέρει ότι γνωρίζει τις συζητήσεις… όχι τις αποφάσεις ούτε τις αιτήσεις της κυβέρνησης… τις συζητήσεις γνωρίζει… πολύ χαλαρή η σχέση με την πραγματικότητα

3ον  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη… Ακόμα δεν της έχει ζητηθεί υποστήριξη… εδώ διαψεύδει εξόφθαλμα πλέον αυτά που λέει ο κος Καραμανλής. Τους έχει στείλει επιστολή;  Επικοινώνησαν ότι έχουν προχωρήσει…;

Είναι έτοιμη λέει – η Ε.Ε. – να υποστηρίξει την διαδικασία αξιολόγησης για τον καλύτερο τρόπο. Άρα ούτε τον τρόπο έχουμε βρει ακόμα.  Ούτε τον τρόπο έχουμε βρει ακόμα σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος τρόπος επιλεγεί, πρέπει να είναι σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι σκληρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καν ένα επίσημο έγγραφο-πρότασηΔεν έχει απαντήσει γραπτώς ποτέ.

Είναι έτοιμη να πάρει τέτοια πρόταση… όχι μόνο μία… αλλά λέει ότι οι τρόποι είναι πολλοί… το ποιον θα επιλέξουμε πρέπει να είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εδώ στην Ελλάδα τα αγνοούν όλα αυτά;  Ο κ. Καραμανλής αντί να απαντήσει σε αυτό, βάζει τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος λέει:  “γι’ αυτό το έργο – τον δρόμο Πάτρα -Πύργος-  προετοιμάσαμε το προενημερωτικό…  δηλ. ούτε ενημέρωση δεν έχουν κάνει!!, το προενημερωτικό που θα στείλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  αλλά και το ενημερωτικό (!!)  μετά δηλ. για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και θα έχουμε εξελίξεις γι αυτό.

Δεν ισχύει αυτό που μας λένε ότι έχουν συμφωνήσει με την Ευρώπη, ότι έχουν συμφωνήσει με την κοινοπραξία…  Τί είναι αυτά; Τουλάχιστον σε σχέση με την Ευρώπη που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την τύχη του έργου… απ’ ότι λένε οι Ευρωπαίοι κι απ ότι αναγκάστηκαν σήμερα μέσω του Γραμματέα του Υπουργείου και όχι του υπουργού, να επιβεβαιώσουν, το έργο είναι σε σημείο μηδέν. Στο σημείο μηδέν από απόψεως χρηματοδοτικής ωριμότητας και ενταξιμότητας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Δυστυχώς λοιπόν κάποιοι στην Ηλεία πανηγύριζαν…   Συνειδητά οι περισσότεροι άφησαν να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός. Άφησαν αυτό το έργο να οδηγηθεί σε αυτή την αδιέξοδη διαδικασία και βεβαίως να υπονομευτεί η ίδια η κατασκευή.  Υποβολιμαίες συμπεριφορές οι οποίες μόνο κακό και καταστροφή κάνουν στον τόπο. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Στην μεγάλη συγκέντρωση στο Βουπράσιο όπου συμμετείχαν σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση από την Καλαμάτα, την Πάτρα, τα Ιόνια Νησιά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο λαός, η Εκκλησία, οι Μητροπολίτες,  φορείς, επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι  και χιλιάδες πολιτών έδωσαν ρητή εντολή να συνεχίσουμε με τη σημαία ψηλά τον αγώνα αυτό. Διότι είναι αγώνας, στην κυριολεξία, ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ…

Πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να ανοίξουμε ένα δρόμο προς το μέλλον για την πολύπαθη Ηλεία. Τα ψέματα αποκαλύφθηκαν…  Οι μάσκες έπεσαν… Ο κόσμος γνωρίζει πια!

Πρέπει να μιλάμε κοιτώντας τον πολίτη στα μάτια και να λέμε αλήθειες…».

Όλη η επικαιρότητα