Οικονομία

Νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις φέρνει το 2018 για τους επαγγελματίες

Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ επιβαρύνσεων περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το 2018. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν τόσο το σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, από το 2018 αλλάζει πάλι ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Σε περίπου 200.000 ανέρχονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές αναμένεται να αρχίσουν να εισπράττονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2018. Η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας σε 11 ή 12 δόσεις. Δηλαδή θα πληρώσουν διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ το 2018.

Την ίδια ώρα όλοι οι μη μισθωτοί, μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει το 2018 να καταβάλουν μηνιαίες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2016. Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρυσι υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015 θα καταβάλουν υψηλότερες τρέχουσες εισφορές.

Και όλα αυτά καταγράφονται όταν το 2018 έρχεται νέο χαράτσι, το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα