Ελλάδα Πολιτική

Νέες κλήσεις για το σκάνδαλο Novartis – Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος

Ακούστε το άρθρο

Τέλος Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis, όταν και θα κριθεί, από την αξιολόγηση των στοιχείων, για ποια από τα πέντε πολιτικά πρόσωπα στα οποία εστιάζει πλέον η έρευνα, υπάρχουν ικανές ενδείξεις για άσκηση ποινικών διώξεων.

Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. 

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα πάρουν το… δρόμο του αρχείου όπως έγινε και με τα σκέλη που αφορούσαν στους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη αποστείλει κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα, που είναι μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων – τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας- αλλά και οι υπεύθυνοι διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartris, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τους τελευταίους φέρεται να «καίει» η πληθώρα εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η έρευνα μέσω των οποίων φαίνεται πως γινόταν το ξέπλυμα του χρήματος το οποίο διοχετευόταν προς χάριν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα φάρμακα της Novartis.

Τα χρήματα αυτά ξεκινούν από τη μητρική Novartis, από τη Βασιλεία της Ελβετίας, «παρκάρουν» στη θυγατρική της Ελλάδας, όπου ένα μέρος τους καταλήγει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει μια από τις εμπλεκόμενες διαφημιστικές (σ.σ αυτοί που οι υπεύθυνοι της έλαβαν κλήση) για δήθεν διαφήμιση σε ιδιωτικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών, από το ίδιο πάντα πρόσωπο, τα οποία έφευγαν σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί  το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία.

Υπό έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και άλλες εταιρείες που φέρονται να έπαιζαν τον ίδιο ρόλο.

Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis

Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαβιβάστηκε  από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για έναν ογκωδέστατο φάκελο, που έφτασε στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου λόγω «ενδείξεων δωροδοκίας».

Ο φάκελος θα πρωτοκολληθεί και στη συνέχεια αντίγραφό του θα διανεμηθεί στον βουλευτή της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργό και τα κόμματα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια υπέρ ή κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δίνεται ο λόγος, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή στον οποίο αφορά η αίτηση και στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή στους αναπληρωτές τους.

Με ονομαστική ψηφοφορία η Ολομέλεια θα αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή της ΔΗΣΥ. Σε περίπτωση που αρθεί η ασυλία του θα αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη ως απλός πολίτης.

Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κατέληξε για την ώρα σε αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος ενός πολιτικού προσώπου -του Ανδρέα Λοβέρδου- για την περίοδο 2011-2012.

Έτσι, ζητείται η άρση της ασυλίας του προκειμένου να κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα