Categories: Κόσμος

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Share

Εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να αφορούν πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενόψει της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους προπαγανδιστές του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό», είχε προσθέσει.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να σείουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε σημειώσει η φον ντε Λάιεν.

Έκτοτε η Κομισιόν έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένων τωνAlfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Εξάλλου το καουτσούκ και η άσφαλτος θα προστεθούν στον κατάλογο με τα ρωσικά προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύσει και την αραβική υπηρεσία του Russia Today στο έδαφός της, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Παράλληλα στον κατάλογο με τις κυρώσεις θα περιληφθούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι θερμοκάμερες, τα βαρέα οχήματα καθώς και το αλουμίνιο και ο χάλυβας που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς ή οικοδομικούς σκοπούς.

Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι να περιληφθούν στον κατάλογο με τις κυρώσεις όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ