Κόσμος

Νέες συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Αριθμός ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη, κρατούνται από τις Αρχές σε σχέση με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Η έρευνα έχει πλέον στραφεί προς το σενάριο ύπαρξης ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου, με τελικό εκτελεστή τον Αμπέντι, με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ να εκφράζει την βεβαιότητα του πως η επίθεση δεν ήταν χτύπημα «μοναχικού λύκου».

Ο πατέρας του δράστη, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών  έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 20χρονος γνώρισε ότι ο αδελφός του σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση. Φέρεται μάλιστα να είπε «ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης».

Προς το παρόν η βρετανική αστυνομία ανακρίνει τους έξι συλληφθέντες ως υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. «Ως έχει, έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση», ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία, πριν αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα, που συνελήφθη στην περιοχή του Μπλάκλεϊ, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Οι έξι άλλοι ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και ανακρίνονται.

Στο επίκεντρο έχει μπει η πρόσφατη επίσκεψη του καμικάζι στην Λιβύη με τις Αρχές να διερευνούν τους πραγματικούς σκοπούς της επίσκεψης. Ακόμη ερευνώνται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ.

Οι Αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

ma

(REUTERS/Andrew Yates)

«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Kάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον βομβιστή 3 μέρες πριν την επίθεση

Ο βομβιστής είχε καταγραφεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης, την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Video: Τρομοκρατία: Στο μυαλό του «μοναχικού λύκου»

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία τη βόμβα που σκότωσε 22 άτομα, ο Αμπέντι έκανε ανάληψη 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένο στα μαύρα να κρατά ένα μαύρο σακίδιο, που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Τα καρτελάκια με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε την Τετάρτη η εφημερίδα New York Times από τον τόπο της επίθεσης δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού, τα οποία η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από το σακίδιο που έφερε ο Αμπέντι.

Ακυρώθηκε η αλλαγή φρουράς στο Μπάκινγχαμ λόγω «κρίσιμου» συναγερμού

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Βρετανίας ακύρωσαν μέχρι νεωτέρας την τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι Μπάκινγχαμ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της αστυνομίας.

Το δημοφιλές για τους τουρίστες θέαμα είχε προγραμματιστεί να τελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Μάιο, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για προσωπικό της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή του.

Η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ είπε ότι μέχρι και 3.800 στρατιώτες θα κληθούν να βοηθήσουν στη φύλαξη σε δρόμους της Βρετανίας, ώστε να επιτρέψουν στην αστυνομία να εστιαστεί σε περιπολίες και έρευνες. Μεσούσης της έρευνας για το μακελειό και δεδομένου ότι το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενο νέο χτύπημα έχει ανέβει στο “κρίσιμο”, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή της από τη σύνοδο G7..

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα