Χωρίς κατηγορία

Οι νέοι της Αμαλιάδας στις καταλήψεις – Αβεβαιότητα για το αύριο και ‘φρένο’ στα όνειρα και τις ελπίδες

Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα, έντονος προβληματισμός, ανησυχία και σκέψεις για φυγή στο εξωτερικό, όχι ως ‘θέλω’ αλλά ως ‘λύση ανάγκης’, κυριαρχούν ανάμεσα στους μαθητές, τους αυριανούς ενήλικες, που σε λίγους μήνες θα αποχαιρετήσουν για πάντα το σχολείο…

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νέα γενιά είναι αδιάφορη. Κάθε άλλο, η νέα γενιά όχι μόνο αδιάφορη δεν είναι, αλλά είναι άκρως συνειδητοποιημένη και βαθιά επηρεασμένη από την οικονομική κρίση που έχει ανατρέψει τα πάντα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η ανεμελιά έγινε παρελθόν και σε λίγο καιρό οι μαθητές που ήδη φοιτούν στη Γ’ Λυκείου, σε λίγο καιρό θα αποχαιρετήσουν και την σχετική ‘ανεμελιά’ των μαθητικών χρόνων. Γνωρίζουν καλά ότι είτε εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή είτε όχι, η ζωή τους αλλάζει, αφού πλέον θα κληθούν να σχεδιάσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, σε ένα κλίμα πλήρους αβεβαιότητας.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο 2ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας

Να ακουστεί η φωνή τους

Άλλωστε, και οι καταλήψεις οι οποίες κάνουν τα παιδιά στα σχολεία της Αμαλιάδας με αφορμή τις αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, κρύβουν και την αγωνία τους για το αύριο, ένα αύριο υπονομευμένο και χρεωμένο από τις προηγούμενες γενιές.

Πολλά παιδιά ήδη σκοπεύουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε σχολές, όχι απόλυτα της επιθυμίας τους, αλλά που θα τους διασφαλίσουν κάποια θέση εργασίας στο μέλλον.

Αγαπούν τη χώρα τους, λατρεύουν την Ελλάδα, αλλά δεν κρύβουν ότι σκέφτονται και τη φυγή στο εξωτερικό, εάν δεν υπάρχει προοπτική στον τόπο τους.

Μαθητές Λυκείων της Αμαλιάδας που μίλησαν στην ‘Π’, θέλουν όπως λένε να συνεχίσουν να ελπίζουν, αν και η παρατεταμένη κρίση δεν τους έχει αφήσει πολλά περιθώρια.

Ξέρουν, ότι αυτοί είναι που πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να τα αλλάξουν, να σηκώσουν το βαρύ φορτίο που κληρονόμησαν σε μια χώρα… που δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να προστατεύσει και να κρατήσει τα παιδιά της εδώ…

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα