Categories: Ελλάδα

Νεκρά ψάρια στην Ανατολική Κλείσοβα: καθησυχάζει το Τμήμα Αλιείας

Share

Καταγγελία από τον σύλλογο Ρομά και Φίλων «Ελπίδα Αλληλεγγύη» δόθηκε στη δημοσιότητα  πρόσφατα, που αναφέρονταν σε χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή της Ανατολικής Κλείσοβας.

Σύμφωνα με τον σύλλογο των ρομά «το ιβάρι ανατολικής Κλείσοβας έχει  εκχωρηθεί νόμιμα σε συνεταιρισμό αλιέων, όμως η μόλυνση της περιοχής είναι μεγάλη και είναι αδύνατο τα ψαριά της περιοχής αυτής να είναι κατάλληλα για κατανάλωση».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση, «το ιβάρι δίπλα από τη «λίμνη νεκρών ψαριών» πλειστηριάστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες. Ψάρια μολυσμένα διοχετεύονται και στην τοπική αγορά, νομότυπα αφού έχει κριθεί ως κατάλληλο»

Σε άλλο σημείο , ο σύλλογος ανέφερε πως  «η μόλυνση της περιοχής είναι μεγάλη και ότι είναι αδύνατο τα ψαριά της περιοχής αυτής να είναι κατάλληλα για κατανάλωση», ενώ έκανε λόγο για  συχνό φαινόμενο στην περιοχή.

Το «Γ» επικοινώνησε με το τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και η εικόνα που μεταφέρεται είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους, έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος μέσω του οποίου ζητούνταν έλεγχος της περιοχής, μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν, έφτασε στο Τμήμα Αλιείας στις 27/12, ενώ αυτοψία έγινε την ίδια ημέρα, σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Η έκθεση της αυτοψίας ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε εγγράφως την επομένη, 28/12.

Σύμφωνα με αυτή, σε ένα μοναδικό σημείο , εκεί όπου εκβάλει παρακείμενο αντλιοστάσιο, σε ιβάρι παρατηρήθηκαν νεκρά ψάρια, κεφαλοειδή, ομοιόμορφα και μικρού μεγέθους , σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Σε άλλες περιοχές , πολύ κοντά στο σημείο αλλά και σε όλες τις παρακείμενες περιοχές,δεν εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια. Αυτοψία έγινε  μέχρι και στα αποστραγγιστικά κανάλια εκτός της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, που ελέγχθηκαν για τυχών συσχετισμό του φαινομένου, που όμως δεν προέκυψε: «Ήταν σημειακό το όλο πρόβλημα. Επομένως δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμό ενός ασφυκτικού ή τοξικού φαινομένου, αφού θα είχε πάρει μεγαλύτερη έκταση και θα εντοπίζαμε και σε άλλα σημεία νεκρά ψάρια. Παράλληλα, θα είχαν μολυνθεί και άλλα είδη ψαριών», αναφέρουν αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος, που εξηγούν πως η μέθοδος της δειγματοληψίας δεν κρίθηκε , τελικά, απαραίτητη.

Πηγή: Εφημερίδα “Γεγονός”