Κόσμος

Νεκρά τα ψάρια στο «μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου»

nekra_ta_psaria_sto_megalytero_enydreio_toy_kosmoy.jpg
Ακούστε το άρθρο
Περισσότερα από 10.000 ψάρια, πολλά από αυτά σπάνια, πέθαναν σε προσωρινές δεξαμενές πριν προλάβουν να μεταφερθούν στο ολοκαίνουργιο Aquarium Pantanal της Βραζιλίας, το «μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στον κόσμο».

Το περιστατικό συνέβη πριν από μήνες, μόλις τώρα όμως αποκαλύπτεται από τοπικά μέσα. Έγγραφο της εταιρείας που είχε αναλάβει τη φροντίδα των ψαριών δείχνει ότι το 80% των εκθεμάτων του υπό κατασκευή ενυδρείου πέθαναν από πτώση της θερμοκρασίας καθώς ο χειμώνας πλησίαζε στο νότιο ημισφαίριο.

Η εισαγγελία της πολιτείας Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ έχει ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό ατύχημα, καθώς η τοπική κυβέρνηση και η εταιρεία αλληλοκατηγορούνται για αμέλεια. 

Το ενυδρείο των 53 εκατ. δολαρίων υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο από τα τέλη του 2014 αλλά οι εργασίες κατασκευής καθυστέρησαν. Από το Νοέμβριο, τα ψάρια ανατέθηκαν προσωρινά στην εταιρεία Anambi που εξασφάλισε συμβόλαιο για την φροντίδα τους. «Η μεταφορά των ψαριών προγραμματιζόταν για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, οι δεξαμενές όμως δεν ήταν έτοιμες» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις προσωρινές δεξαμενές της Anambi -μεταξύ άλλων, ανεπαρκή οξυγόνωση, παρουσία βακτηρίων και πλημμελή καθαρισμό.

Πολλά από τα ψάρια είχαν εισαχθεί από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του Aquarium Pantanal δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα