Κόσμος

Νεκρός Έλληνας ναυτικός από πειρατική επίθεση ανοιχτά της Νιγηρίας

peirates.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας Έλληνας υποπλοίαρχος έχασε τη ζωή του έπειτα από επίθεση πειρατών στο με σημαία Μάλτας ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Κάλαμος» (Kalamos) το βράδυ της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας.

Οι πειρατές απήγαγαν τρία μέλη του πληρώματος, δύο Έλληνες ανθυποπλοιάρχους και έναν Πακιστανό, και εξαφανίστηκαν.

«Το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο συγκαταλέγονται επτά Έλληνες ναυτικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ασφαλές» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, το πλοίο έχει συνολικά 23 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων 10 Έλληνες. Ήταν άδειο και είχε αποπλεύσει από την Κίνα.

Οι πειρατές επιτέθηκαν οπλισμένοι ενώ το πλοίο έπλεε μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν. Δεν υπήρξε τραυματισμός άλλου μέλους του πληρώματος.

Το «Κάλαμος» παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τις ακτές της Νιγηρίας.

Για την υπόθεση έχει σημάνει συναγερμός στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι προξενικές Αρχές είναι σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες τοπικές για τη μεταφορά της σορού του άτυχου ναυτικού. Οι υπόλοιποι Έλληνες θα ερωτηθούν για την περίπτωση που θέλουν να εγκαταλείψουν το πλοίο ώστε να υπάρξει μέριμνα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στο υπό σημαία Μάλτας ελληνόκτητο δεξαμενόπολοιο «Κάλαμος» («Kalamos») διαχειρίστρια είναι η εταιρεία «Aeolos Management SA», συμφερόντων Επαμεινώνδα Εμπειρίκου.

«Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σορού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος» είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε:

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη της ελληνικής Πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια. Η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων».

Πηγή:  tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα