Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, όλο και πιο μόνος στον ρόλο του κυβερνητικού ανθύπατου»

Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου – αν και… μετά βίας (με ισοπαλία ψήφων 17-17 και την «διπλή» ψήφο του Προέδρου του Σώματος) – το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και υποψηφίου Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, να συζητηθεί προ της ημερήσιας διάταξης και με τη μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Ο κ. Φαρμάκης, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει προ ημερών, ζητώντας από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη να φέρει το θέμα σε έκτακτο Συμβούλιο και με δεδομένο ότι είχε φανεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, προσπάθησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση με δική του πρωτοβουλία, πέφτοντας όμως πάνω στην άρνηση μίας Περιφερειακής Αρχής που όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «λειτουργεί εξόφθαλμα πλέον ως κυβερνητικός ανθύπατος και καθόλου ως Περιφερειακή Αρχή που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία, τις ανησυχίες και τα προβλήματά της».

Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε:

«Ο ίδιος Περιφερειάρχης, το 2013 είχε φέρει ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο “Αθηνά”, ζητώντας την απόσυρσή του και μάλιστα 11 μέρες μετά τη ψήφιση εκείνου του νομοσχεδίου. Τώρα, όμως, προτίμησε να μην συζητήσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στη Δυτική Ελλάδα. Τι άλλαξε από το 2013 μέχρι σήμερα; Η στήριξη του κ. Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Μία στήριξη που μεταξύ άλλων, φαίνεται πως επιβάλλει την… αφωνία του εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στα πιο σημαντικά ζητήματα. Έτσι, μετά την προ καιρού άρνησή του να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα αρνείται να συζητηθεί και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.

Είναι φανερό: Ο κ. Κατσιφάρας έχει διαλέξει με ποιους θέλει να πάει και ποιους θέλει να αφήσει, ακόμα και ενώ σημαντική μερίδα των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του, εμφανώς διαφωνούν μαζί του. Σήμερα… ίδρωσε, αλλά τα κατάφερε. Έβαλε πάλι πλάτη στην κυβέρνηση και εγκατέλειψε την τοπική κοινωνία. Η οποία όμως, θα τον ανταμείψει με το ίδιο νόμισμα στις επικείμενες εκλογές. Κυριακή, κοντή γιορτή…».

Σημειώνεται πως στην εισήγησή του, που συνόδευε το αίτημα συζήτησης του θέματος, ο κ. Φαρμάκης παρέθετε όλες τις αρνητικές πλευρές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας πως η θέση της παράταξής του είναι η εξής:

* Ανάπτυξη και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών και ίδρυση Σχολών, όμως με αποφάσεις που θα ληφθούν αυτόνομα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και οι οποίες θα υπακούν σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και θα υπηρετούν επί της ουσίας την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.

* Διατήρηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και αναβάθμισή του σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, τεχνολογικής κατεύθυνσης, εξακτινωμένο στην Περιφέρεια, ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη που έχει διαταραχθεί, αλλά και να ενισχυθεί ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του

Ο κ. Φαρμάκης ζητούσε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Όλη η επικαιρότητα