Categories: Ηλεία

Νεμούτα Ηλείας: Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής

Share

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν και πολύ λιγότερο εκείνοι που αναβιώνουν σήμερα το μοιρολόι της Παναγίας ή τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής που έχουν ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Τα παιδιά της Νεμούτας τα γνωρίζουν και χθες το πρωί τα έψαλλαν στο χωριό τους.

Τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κάλαντα δηλαδή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχουν θρηνητικό χαρακτήρα και είναι ένα μοιρολόι που διαλαλεί στην κοινωνία ότι ο «Θεός είναι νεκρός» ή «ο Χριστός είναι εσταυρωμένος», ένα μοιρολόι που εξιστορεί τα πάθη του Χριστού.

Τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής ή μοιρολόι της Παναγιάς είναι ένα μακροσκελές και ομοιοκατάληκτο στιχούργημα, άγνωστης προέλευσης από λόγιους της εποχής του και η ελληνική εκκλησία τα χαρακτηρίζει ως εγκώμια ή μεγαλυνάρια της Μεγάλης Παρασκευής.

ΝΧθες το πρωί, μια ομάδα μικρών μαθητών στη Νεμούτα, με την εικόνα του Εσταυρωμένου στο χέρι, γύρισαν από γειτονιά σε γειτονιά του χωριού και είπαν τα κάλαντα της Μεγ. Παρασκευής. Και οι κάτοικοι – όπως ορίζει το έθιμο –  φιλεύουν τα παιδιά με κουλούρια και λεφτά.