WEB tv Ηλεία

Νεμούτα: Με καταρράκτες σαν από σκηνικό ταινίας (vid)

Αν δεν έχετε πάει ήδη… να πάτε!

Οι καταρράκτες της Νεμούτας συνθέτουν ένα πραγματικά παραμυθένιο τοπίο που θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει ντεκόρ για ταινία!..

Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από μια ομάδα νέων για την ανάδειξη –με σεβασμό στο φυσικό Περιβάλλον- των καταρρακτών και των γύρω μονοπατιών «εξισορροπεί» τα προβλήματα του χωριού των 300 μονίμων κατοίκων που διοικητικά υπάγεται στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας…

Πριν μερικές δεκαετίες μόνο η Νεμούτα διέθετε πληθυσμό που έφτανε τους 1000 κατοίκους. Μια πιθανή προέλευση της ονομασίας της κοινότητας είναι ότι ένας ιππότης που εγκαταστάθηκε στην περιοχή την περίοδο της Φραγκοκρατίας, της έδωσε το όνομα της πατρίδας του, της μεσαιωνικής πόλη Νεμούρ της Γαλλίας…

Έως το 2010 (οπότε και υπάχθηκε στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας), η Νεμούτα άνηκε στο δήμο Φολόης. Απέχει 8 χιλιόμετρα από το Λάλα και 42 από τον Πύργο και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 560 μέτρων.

Οι μοναδικοί σε ομορφιά καταρράκτες της, κοντά στις όχθες του ποταμού Ερυμάνθου (σ.σ. που αποτελεί φυσικό σύνορο με την Αρκαδία), βρίσκονται σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από το χωριό και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες που έρχονται να τους δούν απ` όλη την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται µε παραδοσιακές αγροτικές εργασίες, έχουν όμως ήδη να στηρίζουν την προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της περιοχής τους, επιφυλάσσοντας ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες τους οποίους καλοδέχονται  προσφέροντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα…

Στη σελίδα του fb Καταρράκτες Νεμούτας θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, αν πάρετε την απόφαση να επισκεφθείτε την περιοχή…

Νίκος Σιάκκουλης (Πρόεδρος ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Περιβαλλοντικές Διαδρομές – Δράσεις Νεμούτα Αρχαίας Ολυμπίας»)
«Τους καταρράκτες της Νεμούτας τους ανακαλύψαμε πριν περίπου 10 χρόνια. Ξεκινήσαμε δειλά μια προσπάθεια ανάδειξης τους καθώς και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, κυρίως μέσα από το facebook. Αρχικά ξεκίνησαν να το επισκέπτονται φυσιολατρικές και ορειβατικές ομάδες. Ομολογούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεναγήσει σχεδόν 30.000 κόσμο, πλην όμως η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι μια περιοχή που στο δικό μας όραμα έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα κέντρο οικοτουρισμού – αγροτουρισμού. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, με την μεγάλη επισκεψιμότητα κι αν βάλουμε μέσα το Κατάκολο και το δρυοδάσος της Φολόης, η Νεμούτα είναι ένας ισχυρός πόλος έλξης που διαμορφώνει ένα διαφορετικό προϊόν που έλλειπε από την Ηλεία. Ένα από τα προβλήματα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι το πως θα κρατήσουν τον κόσμο μια ή δυο ημέρες παραπάνω… η Νέμουτα έρχεται να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Η Πολιτεία, έστω και αργά, και ίσως και καλύτερα που συνέβη έτσι, μας αγκάλιασε και έρχεται να κάνει έργα υποδομών. Η Νεμούτα έχει δυο επαρχιακά δίκτυα, το ένα είναι ο δρόμος προς Σειντάγα που συνεχίζονται έργα από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ο δρόμος Ξηρόκαμπος – Νεμούτα – Αχλαδινή, έργα ήδη δημοπρατημένα, συν ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 127 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία και “δένει” την Νεμούτα, το δρυοδάσος της Φολόης και τη Λαμπεία. Όταν υλοποιηθεί αυτό το έργο θα μπορούμε να μιλάμε για το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών σε επίπεδο νομού. Να λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας και το Μονοπάτι του Μαινάλου (Mainalo Trail), θέλει να συνδεθεί με την Αρχαία Ολυμπία και όλες οι παραπάνω διαδρομές θα έρθουν να “κουμπώσουν” στην κοιλάδα του Ερυμάνθου.
Το εγχείρημα μας μπορεί να επιφέρει μεγάλες οικονομίες κλίμακας. Το σημαντικό πρόβλημα είναι η λέξη ανάπτυξη γιατί θα πρέπει να απαντήσουμε στο τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Η ανάπτυξη θέλει υπομονή… το να μετασχηματίσεις την κοινωνία θέλει εκπαίδευση. Η δική μας προσπάθεια, που ξεκινήσαμε δυο άτομα και μεγαλώνουμε σιγά-σιγά την ομάδα, δεν ήταν απλώς να μαζευτούμε πολλοί που θα ασχοληθούμε με τον αγροτουρισμό αλλά να εκπαιδεύσουμε άτομα που θα έχουν μια φιλοσοφία. Θεωρώ ότι υπάρχουν θετικά δείγματα… η Πολιτεία που θέλει να φτιάξει δίκτυο μονοπατιών και άλλες υποδομές, είναι μια ένδειξη. Πρόβλημα για μας είναι και η διαχείριση όλης αυτής της περιοχής… που και πως θα φτιαχτεί το οτιδήποτε, πως θα διατηρήσω την αισθητική, πως θα προστατεύσω το Περιβάλλον; Πρόκειται για ερωτήματα που δεν ξέρω κατά πόσο το πολιτικό προσωπικό είναι έτοιμο να τα επιλύσει.
Στην αρχή φαινόταν περίεργο στους συντοπίτες μου… τώρα βρισκόμαστε στη φάση που υπάρχει ένας προβληματισμός-κριτική, η σκέψη του πως αξιοποιώ αυτόν τον πλούτο για να δημιουργηθούν εφεδρικά εισοδήματα. Το ότι έχει ξεκινήσει αυτή η κουβέντα για μένα είναι το σημαντικότερο… το που θα καταλήξει είναι άλλο θέμα… εδώ είμαστε, πάντως, να το παλέψουμε!».
Χρήστος Μάρρας (Αντιπρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας)
«Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία και συμμετέχω στο εγχείρημα για την ανάδειξη της περιοχής μας. Βοηθάμε σ` αυτό όσο μπορούμε περισσότερο και οι καταρράκτες αλλά και το χωριό μας έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Ζητάμε βοήθεια από τον δήμο για να γίνει η πρόσβαση στους καταρράκτες πιο εύκολη. Οι κάτοικοι στηρίζουν την όλη προσπάθεια όπως μπορεί ο καθ` ένας και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Οι επισκέπτες εκτός από τους καταρράκτες περνούν κι από το χωριό μας. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους ζητούν παραδοσιακά προϊόντα όπως τυρί, μυτζήθρες, ρίγανη, μέλι, γλυκά του κουταλιού… ότι βγαίνει από τα χέρια μας το ζητάνε. Οι κάτοικοι μπαίνουν στη λογική να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει έτσι οι επισκέπτες να μένουν ικανοποιημένοι. Προσωπικά καλώ και τους συντοπίτες Ηλείους που δεν έχουν έρθει στη Νεμούτα να έρθουν να μας επισκεφτούν».
Π. Γεώργιος Μάρρας
«Είμαι 40 χρόνια εφημέριος. Παλιότερα όποιος έπαιρνε τους περισσότερους ψήφους σε Νεμούτα, Στρέφι και Πελόπιο, έβγαινε δήμαρχος! Τώρα το χωριό μας έχει 300 μόνο κατοίκους, παλιότερα είχε τους τριπλάσιους. Κατά βάση οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικά, ελιές και κτηνοτροφία. Παλιότερα είχαμε και πευκόδεντρα, υπήρχε κίνηση, έμφορτα ζώα. Το καλοκαίρι έχουμε κόσμο, κάνουμε και πανηγύρι της Αγίας Τριάδας. Ο δρόμος Λάλα – Νεμούτα, 8 χιλιόμετρα απόσταση τον έχουν παρατήσει και με τον νέο δήμαρχο φτιάχνεται ο δρόμος που μας συνδέει με την Αχλαδινή, την Πέρσαινα και το Κούμανι».
Γρηγόρης Καψής
«Τα κυριότερα προβλήματα είναι οι δρόμοι, η ιατρική περίθαλψη και αρκετά άλλα για να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε σαν άνθρωποι. Ο γιατρός περνά κάθε 15 ημέρες, οι ηλικιωμένοι είμαστε πλειοψηφία στο χωριό, αν ερχόταν συχνότερα δεν θα ήταν κακό, εξυπηρέτηση είναι. Δυστυχώς δεν γεννιούνται παιδιά… πρόλαβα το χωριό μας με 800 κατοίκους και τώρα δεν είναι ούτε οι μισοί. Δεν υπάρχει νέος κόσμος να ανανεωθεί ο πληθυσμός. Έρχονται επισκέπτες στο χωριό μας να δουν τους καταρράκτες αλλά χρειάζεται και βοήθεια από το Κράτος με υποδομές».
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
«Η γέφυρα φτιάχτηκε το 1961, όταν Αρχηγός ήταν ο Πέτρος Σακελλάριος από τα μέρη μας. Από τότε δεν την συντήρησαν ποτέ… ήρθαν πριν λίγο καιρό και είπαν απλά να μην περνούν βαριά οχήματα, παρ` όλα αυτά αντέχει εδώ και 60 χρόνια! Η ζωή μας είναι καλή, το καλοκαίρι έχουμε και πολλούς τουρίστες που έρχονται να δουν τους καταρράκτες απ` όλη την Ελλάδα και κάθονται κι εδώ, δίπλα στο ποτάμι. Μιλάμε με τους τουρίστες, μας ρωτάνε πως περνάμε, τι προϊόντα παράγουμε κι άλλα πολλά».
Αντωνία Κριτζέπη
«Βασικές ασχολίες των κατοίκων του χωριού είναι η κτηνοτροφία και η ελαιοπαραγωγή. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γιατί το λάδι δεν έχει τιμή, το γάλα επίσης, οι αγρότες δεν βγαίνουν με τόσες εισφορές που δίνουν. Βοήθεια από το Κράτος δεν υπάρχει για να αναπτυχθούν περαιτέρω τα προϊόντα που παράγουμε. Πολλοί απελπίζονται αφού δεν συμφέρει να πάρουν ούτε εργάτες να μαζέψουν τις ελιές τους αφού η τιμή είναι πολύ χαμηλή φέτος… προσπαθούν μόνοι, αργούν, δεν έχει απόδοση το λάδι μετά… φαύλος κύκλος».

Όλη η επικαιρότητα