Ηλεία

Νέο αλαλούμ στη διένεξη των κατοίκων Χειμαδιού με την μονή Καλαβρύτων για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις

Αναπάντεχη τροπή στο θέμα των διεκδικήσιμων εκτάσεων.
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντεχη τροπή που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εγγύς μέλλον υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των διεκδικήσιμων εκτάσεων στην τοπική κοινότητα Χειμαδιού από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, με τις δηλώσεις αυτών των εκτάσεων στο Κτηματολόγιο να έχουν δημιουργήσει «αλαλούμ».

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι αγρότες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν στην ιδιοκτησία τους τις συγκεκριμένες περιουσίες, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, προέβησαν σε δήλωση των περιουσιών τους στην υπηρεσία του Κτηματολογίου προκειμένου να είναι νομικά καλυμμένοι και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αυτό που δεν περίμεναν ωστόσο ήταν η «κίνηση» της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, η οποία προχώρησε σε δήλωση των εκτάσεων που διεκδικεί.

Εκτός οι αγρότες…

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αγρότες της περιοχής που έχουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις να τεθούν εκτός Κτηματολογίου, με το σύστημα της υπηρεσίας να κρατά τις δηλώσεις της Μονής. Με αυτό τον τρόπο, στα επίσημα έγγραφα του κράτους φαίνεται δικαιούχος των εκτάσεων αυτών η Μονή.

Αγανάκτηση και αντίδραση!

Η εξέλιξη αυτή έφερε στις τάξεις των αγροτών του Χειμαδιού τεράστια αγανάκτηση, με τους ίδιους να αναμένεται να κάνουν σύσκεψη τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωτική ενημέρωση προς όλους και να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους. Όπως είχε τονιστεί και το 2018 που αυτή η ιστορία είχε λάβει και πάλι τεράστια δημοσιότητα, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει χύσει «αίμα και ιδρώτα».

Από πλευράς αγροτών, αρκετά είναι τα έξοδα όλων αυτών των χρόνων για την αναμόρφωση των εκτάσεων αυτών, της καλλιέργειάς τους, της συντήρησής τους και της νομιμότητάς τους, με την αντίδρασή τους στην «κίνηση» της Μονής να είναι έντονη και δικαιολογημένη και να προμηνύονται κινητοποιήσεις.

Το ιστορικό

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» είχε μαθευτεί το 2018 ο ισχυρισμός της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων πως χιλιάδες στρέμματα γης ανήκουν στο ομώνυμο μετόχι που διαθέτει η μονή στην περιοχή. Για σχεδόν 200 χρόνια, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν τις συγκεκριμένες εκτάσεις, χτίζοντας σ’ αυτές σπίτια, αγροικίες και όνειρα για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους. Πρόκειται για εκτάσεις ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους απογοητευμένους και αγανακτισμένους για την μετά από χρόνια διεκδίκηση των εκτάσεων.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα