Αγροτικά Ηλεία

Νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα τριετούς διαρκείας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Επιχειρησιακό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο εστιάζει σε τέσσερις βασικούς στόχους, κατάρτισε και υπέβαλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός φρούτων και λαχανικών- σιτηρών- ελαιολάδου Αμαλιάδας «Εύφορη Γη»- Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.
Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά τα έτη 2018, 2019 και 2020, ενώ είχαν προηγηθεί από την σύστασή του άλλα τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα, το πρώτο για τα έτη 2004-2006, το δεύτερο για τα έτη 2007-2009, το τρίτο για τα έτη 2010-2012, καθώς επίσης και για τα έτη 2013-2015 με τροποποίηση διετούς πρότασης για τα έτη 2015-2017.
Το νέο πρόγραμμα, που υποβάλλεται στα πλαίσια του Βασικού Κανονισμού ΚΑΝ (ΕΕ) 1234/07 και του εφαρμοστικού ΚΑΝ (ΕΕ) 361/08, αποβλέπει στο να συνδράμει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ώστε αυτός να προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών και υποστήριξης στα μέλη του, προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα του προϊόντος τους, όσο και οι όροι προσφοράς του στην αγορά.
Όπως εξηγεί και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, το νέο πρόγραμμα θέτει τέσσερις στόχους οι οποίοι αναφέρονται στον προγραμματισμό της παραγωγής, στην βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, στην βελτίωση της εμπορίας του προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έκθεση
Στην σχετική έκθεση που συνοδεύει το πρόγραμμα επισημαίνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αποτελεί την δεύτερη οργάνωση παραγωγών που έχει αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα στον Νομό Ηλείας και καλύπτει το 60% των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας του Νομού, με καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 3.500 στρέμματα. Επίσης, καλύπτει και το 25% των σταφιδοπαραγωγών του Νομού με 3.400 στρέμματα για το έτος 2016.
Στα επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη δόθηκε μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση προβλημάτων, κυρίως στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας και στις παραδόσεις του προϊόντος στα εργοστάσια.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με το νέο Επιχειρησιακό πρόγραμμα και μάλιστα προτείνεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να αναλάβει σε συνεργασία με τις μεταποιητικές βιομηχανίες στις οποίες διαθέτει το προϊόν των μελών του, τον προγραμματισμό της καλλιέργειας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα κάνει την κατανομή των προς καλλιέργεια εκτάσεων στους παραγωγούς- μέλη του και θα προγραμματίσει τις παραδόσεις πρώτης ύλης στα εργοστάσια, θα έχει την δυνατότητα να ασκήσει μία πολιτική επιλογής ποικιλιών χρόνου σποράς και καλλιεργητικών τεχνικών, κατά χωριό και παραγωγό, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κάθε φορά εδαφο-κλιματικές συνθήκες.
Σε ότι αφορά την Κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνεται ότι οι σταφιδοπαραγωγοί προβαίνουν σε ραντίσματα με απαρχαιωμένες μεθόδους, πολλές φορές αδικαιολόγητα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμβουλή των ειδικών τόσο για τον ορθό τρόπο ραντίσματος όσο και για το στάδιο εφαρμογής του. Γι’ αυτό και προτείνεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να συνεχίσει την απασχόληση γεωπονικού προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό της παραγωγής, την βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι στόχοι
Για το προσεχές έτος 2018, ο πρώτος στόχος που θέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός είναι ο ‘Προγραμματισμός της παραγωγής’. Προτείνεται λοιπόν επένδυση που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων άρδευσης, για αύξηση των αποδόσεων, εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, χαμηλό κόστος αντλητικού συγκροτήματος και δικτύου, εξοικονόμηση εργατικών ωρών, μείωση των ζιζανίων, ευκολία λίπανσης, διευκόλυνση κυκλοφορίας νερού μέσα στο χωράφι και έλεγχος των ασθενειών και εντόμων. Επίσης προτείνεται η αγορά ειδικών φιλμ εδαφοκάλυψης.
Ο δεύτερος στόχος αφορά την ‘Βελτίωση- διατήρηση ποιότητας του προϊόντος’. Στόχος που προβλέπει την πιστοποίηση του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και την εφαρμογή και πιστοποίηση του συστήματος, προτείνεται να εφαρμοστεί από τα μέλη της Ο.Π. το πρότυπο Globalgap στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, προβλέπεται η απασχόληση γεωπόνου και η απασχόληση τεχνολόγου γεωπόνου και η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος παραγωγών βιομηχανικής τομάτας.
Ο τρίτος στόχος αφορά την ‘Βελτίωση της εμπορίας του προϊόντος’. Προβλέπεται η αγορά πανιών σταφίδας, η αγορά διχτυών αποξήρανσης σταφίδας, η αγορά περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, η αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού γραφείου και η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού- ΠΕ οικονομολόγου.
Ο τέταρτος στόχος αφορά την ‘Προστασία του περιβάλλοντος’ και προβλέπει την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, την αγορά βιοδιασπώμενων φιλμ εδαφοκάλυψης και τις αναλύσεις εδάφους αι αρδευτικού νερού.
Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου για το έτος 2018 ανέρχεται σε 238.610,27 ευρώ. Για τα έτη 2019 και 2020, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 211.070,27 ευρώ ανά έτος.

Όλη η επικαιρότητα