Οικονομία

Το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση

Ακούστε το άρθρο
Το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού και η απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών, περιγράφεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία παρέχονται διευκρινήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 19 του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Η έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου θεωρείται σημαντικό βήμα για να ξεμπλοκάρει η έκδοση εκκρεμών συντάξεων με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και να μην χαθούν χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό.

Με την εγκύκλιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δίδονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά την 13.05.2016 (ημερομηνία ισχύος του νέου καθεστώτος).

Επίσης απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ. Από την 01/01/2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας 

in.gr

Όλη η επικαιρότητα