Υγεία

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε παιδάκι από τη Μυτιλήνη

Ακούστε το άρθρο

Με σηψαιμικό σοκ νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» αγοράκι 4,5 ετών από την Μυτιλήνη, το οποίο προσεβλήθη από μηνιγγίτδα τύπου Β. Το παιδάκι αρχικά νοσηλεύθηκε στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο του νησιού και λόγω του σηψαιμικού επεισοδίου κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα αεροδιακομιδή του στην Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το παιδί παρουσίασε υψηλό πυρετό και στη συνέχεια εξανθήματα σε όλο το σώμα, με αποτελέσμα η ιδιώτης παιδίατρος που το εξέτασε να κρίνει αναγκαία την παραπομπή του στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο. Εκεί υπέστη το σηψαιμικό σοκ και κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα αεροδιακομιδή του στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Το αγοράκι νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι έχει πρσβληθεί από μηνιγγίτιδα τύπου Β. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη χορηγηθεί χημειοπροφύλαξη σε οσους ήρθαν σε επαφή με το παιδί.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των Χριστουγέννων είχε διαγνωστεί και ένα βρέφος δέκα μηνών από τον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός έναντι της μηνιγγίτιδας απασχολεί έντονα τον τελεταίο καιρό εμπλεκόμενους φορείς και πολιτικά κόμματα. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και της Χρυσής Αυγής έχουν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα, ενώ η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή της προς τον Ανδρέα Ξανθό επαναλαμβάνει το αίτημά της για κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή τα βρέφη κάτω έως 12 μηνών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αρμόδια για το θέμα, έχει κρίνει ότι η σποραδικότητα των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν δικαιολογεί την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν να εννοηθεί ότι η μη κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι καθαρά θέμα κόστους, δεδομένου ότι έκαστη δόση του κοστίζει 104 ευρώ.

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα