Ηλεία

Νέο σχέδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης της περιοχής του Καϊάφα

kaiafas_2.jpg

Το σχέδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης της περιοχής του Καϊάφα παρουσιάστηκε χθες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως στην Αθήνα με ομιλητές τον πρόεδρο του συλλόγου, Κωνσταντίνο Αγραπιδά και τον διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε ανάλυση του ιστορικού της περιοχής του Καϊάφα όπου από τους ομιλητές παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο προστασίας και η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Καϊάφα, ενώ παράλληλα οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Καϊάφα και της παραλιακής ζώνης αυτού καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως, καταλήγοντας μέχρι τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη οι προσπάθειες αυτές ήταν ανεπιτυχείς, καθώς το 2004 το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής «προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και ανακλήθηκε από τη Βουλή», ενώ οι ομιλητές επεσήμαναν πως από το 2007 που η περιοχή επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έκτοτε «έχει υποβαθμισθεί πλήρως».

Σκοπός του σχεδίου αξιοποίησης

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν οι δύο ομιλητές της συνέντευξης στην Αθήνα, το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής του Καϊάφα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων φιλικών προς το περιβάλλον, ώστε σε συνδυασμό με την αξιόποιηση της περιοχής να προστατευθεί και το περιβάλλον. Σκοπός του σχεδίου αξιοποίησης, όπως επισημάνθηκε, είναι η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος και της προσέλευσης στην περιοχή, κάτι που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα στόχος είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους με ανάπτυξη του αγροτικού τομέα – προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, ολοκλήρωση και ισχυροποίηση της περιοχής του Καϊάφα ως τόπου πολλαπλού ενδιαφέροντος.

«Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Καϊάφα θα έρθει να συμπληρώσει το χρυσό τετράγωνο Αρχαία Ολυμπία – Καϊάφας –Νέδα – Ναός Επικούριου Απόλλωνα, το οποίο συνδυάζει μοναδικά ιστορικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας με μια περιοχή υψηλού αισθητικού κάλλους και οικολογικής ποικιλότητας. Το τετράγωνο αυτό θα πολλαπλασιάσει την τουριστική επισκεψιμότητα της περιοχής και τα οφέλη για την περιοχή αλλά και την Ελλάδα θα είναι πολύ σημαντικά και άμεσα», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Το σχέδιο αξιοποίησης

Μέσα στο σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής του Καϊάφα έτσι όπως παρουσιάσθηκε στη συνέντευξη Τύπου είναι η δημιουργία eco- κάμπινγκ, με χαρακτήρα φιλικό προς το περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το κάμπινγκ θα είναι ελαφριάς κατασκευής από φυσικά υλικά. Οι θέσεις θα χωροθετούνται, στα διάκενα του δάσους, χωρίς να επιτρέπεται οποιαδήποτε αποψίλωση ή κοπή δέντρων και θάμνων και η διάταξη των χώρων και των υποδομών του θα είναι προσαρμοσμένη στο δασικό τοπίο του νησιού της Αγίας Αικατερίνης. Το eco- κάμπινγκ θα περιλαμβάνει τους αναλογούντες βοηθητικούς χώρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις προδιαγραφές του ΕΟΤ.

Η ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση όσων διαμένουν σε αυτές.

Η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας των προερχόμενων από τις εγκαταστάσεις του νησιού λυμάτων, μετά την εκπόνηση σχετικών μελετών και έγκρισής τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Χρήσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης και αναψυχής.

Η εγκατάσταση χώρου υποδοχής επισκεπτών και αναψυκτηρίου, χώρων υγιεινής, και στάθμευσης αυτοκινήτων μετά από σχετική ειδική μελέτη.

Η δημιουργία αγκυροβολίων ελαφριάς κατασκευής.

Η εγκατάσταση πλωτού καφέ – restaurant.

Η δυνατότητα εκπαίδευσης και αθλημάτων εναρμονισμένων με το φυσικό υδάτινο περιβάλλον (θαλάσσιες δραστηριότητες) με διαμόρφωση αμμώδους παραλίας και η δημιουργία χώρων άθλησης στο χερσαίο τμήμα μετά από σχετική ειδική μελέτη και σύμφωνη γνώμη του Φορέα διαχείρισης.

Για την «Ιαματική Πηγή Καϊάφα»: Η αποκατάσταση του κτιρίου της Ιαματικής Πηγής και οι απαραίτητες προσθήκες σε αυτό.

Επεμβάσεις για τη δημιουργία ανοικτών υδάτινων επιφανειών για λουτροθεραπεία (πισίνες).

Η δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση των χρηστών των ιαματικών λουτρών.

Επίσης στην κατηγορία «Πρότυπες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις για την παραλιακή ζώνη – χρηματοδότηση από εταιρική συμφωνία 2014 – 2020», περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά «διαφανείς» κατασκευές, από ξύλο και υπερυψωμένες σε εξέδρα με στύλους με πλευρική φυτοκάλυψη, πράσινη στέγη, χαμηλό και καλυμένο φωτισμό και ηχομετρητές για αυτόματη μείωση του παραγόμενου θορύβου.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα