Οικονομία

Νέο τελεσίγραφο απ’ την Eldorado – ‘Παγώνει’ πάλι την επένδυση στις Σκουριές

Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις στην κυβέρνηση, κατηγορώντας εκ νέου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στις Σκουριές επιχειρεί να ασκήσει και πάλι η Eldorado Gold για την επένδυση στις Σκουριές την οποία «παγώνει» για ακόμη μια φορά και ανακοινώνει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Με σημερινή της ανακοίνωση η καναδική πολυεθνική ενημερώνει ότι περνάει το έργο σε φάση προστασίας και συντήρησης και στρέφεται κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει «έχει συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος  με σεβασμό στην ανάπτυξη της θυγατρικής της εταιρείας, της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Στα ορυχεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική».

«Ωστόσο», συμπληρώνει, το υπουργείο απέτυχε να εκδώσει την άδεια για την  ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση στις Σκουριές, όπως και για άλλα πράγματα, αλλά δεν περιορίστηκε στην μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων στις Σκουριές».

Η εταιρεία ενημερώνει επίσης ότι έχει αναλάβει νομική δράση «εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, προκειμένου να επιβάλει και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι πρόκειται για «τρεις αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας δικαστική προστασία για την παράλειψη του Υπουργείου να εκδώσει συνήθεις άδειες εγκατάστασης, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στις Σκουριές».

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η εταιρεία θα συνεχίσει την επένδυση της στις Σκουριές μόλις λάβει την έγκριση και τις απαιτούμενες άδειες, σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική κυβέρνηση ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και την υιοθέτηση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών».

«Παρόλο που έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στα ορυχεία της Ολυμπιάδας, απαιτούμε την απαραίτητη άδεια και την υποστήριξη της κυβέρνησης προτού επενδύσουμε περαιτέρω στις Σκουριές. Ως εκ τούτου τώρα αναλαμβάνουμε την απαραίτητη νομική δράση για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα της εταιρείας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων μέσω του διαρκούς διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns.

Αναβλήθηκε η δίκη των κατοίκων για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές

Στο μεταξύ, σήμερα αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου 2018 η δίκη των 21 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να δικαστεί σήμερα η υπόθεση, έκανε δεκτό αίτημα αναβολής που υπέβαλε συνήγορος υπεράσπισης, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας στο πρόσωπο του εντολέα του, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση. Αυτή είναι η τρίτη αναβολή που δόθηκε, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο τον τελευταίο 1,5 χρόνο, για διαφορετικούς όμως λόγους τότε.

Οι κατηγορούμενοι, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα τους καταλογίζει -μεταξύ άλλων- σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, ληστεία κ.ά. Τέσσερις εκ των διωκόμενων είχαν κριθεί αρχικά προφυλακιστέοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Όλοι τους, πάντως, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2013.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν για μία ακόμη φορά δεκάδες μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού και διαφόρων συλλογικοτήτων, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους και διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της επένδυσης χρυσού.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα