Categories: Ηλεία

Νεοχώρι Κυλλήνης: Έπιασαν τους αρχαιοκάπηλους στα πράσα!

Share

Μια πολύ μεγάλη υπόθεση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Νεοχώρι της Κυλλήνης.

Συγκεκριμένα, με την αποκλειστική συμβολή ειδικού κλιμακίου από την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της ΓΑΔΑ, οι αστυνομικές αρχές αξιοποιώντας πληροφορίες κατόρθωσαν να συλλάβουν τουλάχιστον δύο αρχαιοκάπηλους επί τω έργω βρίσκοντας στην κατοχή τους αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ το ταξίδι των αρχαίων φαίνεται πως έκανε την δρομολόγιο Αθήνα – Ηλεία.

Ύστερα από αίτημα του κλιμακίου αφού την συγκεκριμένη  υπόθεση χειρίζονται κεντρικά οι Αρχές και δεν υπάρχει εμπλοκή της τοπικής αστυνομίας., αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας μετέβη εσπευσμένα σήμερα στην περιοχή για να εξετάσει την αυθεντικότητα των ευρημάτων και  να κάνει μια πρώτη εκτίμηση τους, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για αρχαία διαφόρων περιόδων (χρονολογούνται πιθανώς από τον 2ο μέχρι τον 3ο αιώνα) αρκετά μεγάλης αξίας.

Οι ύποπτοι είχαν έρθει στην Ηλεία προφανώς για να εκτελέσουν κάποια παράνομη συναλλαγή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» τα αρχαία που βρέθηκαν είναι διψήφιου αριθμού.

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στην Μαραθιά

Εν τω μεταξύ, για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, οι Αρχές προχώρησαν σήμερα το απόγευμα στην σύλληψη ενός ατόμου στην περιοχή της Μαραθιάς αφού πρώτα οι Αστυνομικοί του παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές.  Ο ύποπτος θα περάσει αύριο τις πύλες του Ανακριτή.

Αναβλήθηκε η δίκη για την «αφρόκρεμα» της αρχαιοκαπηλίας στην Πάτρα

Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2022, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, η εκδίκαση της υπόθεσης της πολυμελούς σπείρας αρχαιοκάπηλων, που εξαρθρώθηκε τον Οκτώβριου του 20216 από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη.

Ως «εγκέφαλοι» της φερόμενης από το κατηγορητήριο εγκληματικής οργάνωσης, είναι ένας 73χρονος Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς» ή «πρέσβης», μαζί με την 55χρονη Γερμανίδα σύζυγό του. Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιο τους που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα ενός διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Δικάζονται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως καταχραστές του δημοσίου, υπεξαίρεση μνημείων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Μαζί τους στο εδώλιο, πρόκειται να κάτσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Έλληνες από πολλές περιοχές της χώρας καθώς και  αλλοδαποί, που φέρονται να είχαν ρόλους λαθρανασκαφέων, μεσαζόντων και εμπόρων αρχαιοτήτων.

Επίσης, φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας στο εξωτερικό περίπου 1.000 αρχαιοτήτων, που περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα κ.ά.

«Χτύπησαν» και στην Επίδαυρο

Σε ανάλογη περίπτωση στην Κόρινθο, πριν λίγες ημέρες, στελέχη του Λιμεναρχείου Κορίνθου συνέλαβαν στην Επίδαυρο Αργολίδας έξι άτομα ηλικίας 36, 38, 35, 38, 74 και 65 ετών και όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση φέρονται ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή αρχαιοτήτων πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ελλαδικό χώρο και την πώλησή τους στο εσωτερικό- εξωτερικό.

Η έρευνα σε αυτή την περίπτωση συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το χρονικό διάστημα της παράνομης δραστηριότητας τους

*φωτογραφία αρχείου