Ελλάδα

ΠΔΕ: Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός από Κατσιφάρα!

ne.jpg

Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές προχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ανακοινώνοντας νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένους συμβούλους. Παρότι οι πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα έκαναν λόγο για αλλαγές με το νέο έτος, τελικά ο κ.Κατσιφάρας αποφάσισε να κάνε τώρα τον «ανασχηματισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», το νέο σχήμα δεν θα μείνει ίδιο ως το 2019, αφού επιδίωξη του περιφερειάρχη είναι οι τρεις θητείες στους αντιπεριφερειάρχες.

Στο νέο σχήμα είναι και πάλι δύο Ηλείοι αντιπεριφερειάρχες, ο Παναγιώτης Μπράμος και ο Κώστας Μητρόπουλος. Ο πρώτος μετακινείται στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών αντικαθιστώντας τον Λάμπη Αριστειδόπουλο, ενώ ο δεύτερος αντικαθιστά τον κ.Μπράμο στο πόστο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αμετακίνητος παραμένει στη θέση του βοηθού Περιφερειάρχη Ολυμπισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού ο Δημήτρης Κωσταριάς.

Από εκεί και πέρα, αποχώρησε από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ο Γιώργος Αγγελόπουλος, που ήταν και ο μακροβιότερος θεματικός, και αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Καρπέτα. Ο κ.Αγγελόπουλος τοποθετήθηκε εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Περιφερειάρχη, διατηρώντας σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων που είχε.

Το ίδιο πλαίσιο αρμοδιοτήτων διατηρεί και ο Αντώνης Χαροκόπος, αλλά ως Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, πλέον, στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη. Από τον κ.Κατσιφάρα κρίθηκε αναγκαία η θέσπιση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, ο οποίος θα είναι ο Δημήτρης Δριβίλας από την Αιτωλοακαρνανία. Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή από το 2017 τροποποιείται ο κανονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας και στόχος είναι να υπάρχει υπεύθυνος για τον συντονισμό διοικήσεων και υπηρεσιών και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Τον άτυπο ρόλο έως τώρα είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρ.Αλεξόπουλος.

Νέος αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο νεαρός μηχανολόγος-μηχανικός Νίκος Μπαλαμπάνης, στη θέση του Νίκου Υφαντή και ο Γιώργος Τσόγκας από την Αιγιάλεια ορίστηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Μοναδικός αμετακίνητος αντιπεριφερειάρχης είναι ο Γιάννης Λύτρας στον τομέα Υποδομών & Δικτύων. Στα πόστα τους παρέμειναν ο Χρήστος Μπούνιας (βοηθός Περ/ρχη Έρευνας και Καινοτομίας), ο Χρ. Φωτόπουλος στην προεδρία της Αναπτυξιακής και ο Σάκης Μαυρόγιαννης στην προεδρία του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, οι τρεις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται Αναπληρωτές Περιφερειάρχη, ως εξής, με σειρά αναπλήρωσης:

  • Για την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ
  • Για την ΠΕ Αχαΐας: Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ
  • Για την ΠΕ Ηλείας: Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ.

Το παρασκήνιο των αλλαγών

Η απόφαση του Απόστολου Κατσιφάρα να κάνει τον «ανασχηματισμό» αιφνιδίασε απάντες, καθώς η όλη διαδικασία έγινε υπό άκρα εχεμύθεια και μυστικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι νέοι αντιπεριφερειάρχες δεν γνώριζαν τίποτε κατά τη διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου, ενώ έως και τις 12 χθες το μεσημέρι, σχεδόν όλοι ήταν ανυποψίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η εφ.«Πατρίς», ο σχεδιασμός του κ.Κατσιφάρα κινήθηκε με γνώμονα την ανανέωση και τον σεβασμό στην εμπειρία.

Όπως τόνισαν στην εφ.«Πατρίς» κύκλοι της Περιφέρειας, «στόχος του κ.Κατσιφάρα είναι να αξιοποιήσει κάθε θετική εμπειρία και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα και σε νέα στελέχη να βγουν μπροστά και να αρπάξουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία και να παραγάγουν έργο», κάτι που είναι εμφανές στην περίπτωση των Ηλείων αντιπεριφερειαρχών.

Όπως μεταφέρθηκε στην εφ.«Πατρίς», ο κ.Μπράμος, ο οποίος αντικατέστησε τον περασμένο Οκτώβριο τον κ.Πλατανιά, επελέγη για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, καθώς η νομική του κατάρτιση αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά σε πολλά ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης, ενώ για τον κ.Μητρόπουλο λήφθηκε υπόψη η δημοφιλία του (δεύτερος σε ψήφους), το ότι είναι διαρκώς ενημερωμένος για τα προβλήματα των πολιτών και το συνεχές ενδιαφέρον του για την προώθηση κρίσιμων έργων.

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της Περιφέρειας στον κ.Κωσταριά, για τον οποίο επισημάνθηκε πως «τρέχει πολύ καλά τα ζητήματά του και θα συνεχίσει να το κάνει», κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Ολύμπιου αιρετού.

Όσον αφορά τον κ.Λύτρα, ο βασικός λόγος παραμονής του, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σχετίζεται με το ότι ακόμα  «τρέχουν» έργα από παλαιότερα προγράμματα και προτιμήθηκε να μη γίνει αλλαγή στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ.Κατσιφάρας δήλωσε σχετικά με τις αλλαγές:

«Θέλω να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Νίκο Υφαντή και τον Γιώργο Αγγελόπουλο που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας το 2011, βαδίσαμε μαζί άοκνα και με συνέπεια. Η συμβολή τους στη συνέχεια θεωρώ ότι θα είναι συνεχής και η εμπειρία που θα μεταφέρουν ανεκτίμητη.

Επίσης, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λάμπη Αριστειδόπουλο, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με θέρμη την δύσκολη αρμοδιότητα των οικονομικών της Περιφέρειας, στο οποίο και ανταπεξήλθε στο μέγιστο βαθμό, καθώς και στον Αντώνη Χαροκόπο, ο οποίος και θα συνεχίσει να ασκεί τις ίδιες αρμοδιότητές του από τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου».

Σήμερα στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Εκτελεστική Επιτροπή με το νέο σχήμα, ενώ στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, για θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση.


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com


Όλη η επικαιρότητα