Περιβάλλον

Η νεοκλασική Οικία Θεοτοκοπούλου παίρνει ξανά ζωή

Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε ένα πραγματικό στολίδι, ένα διατηρητέο κτήριο, επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, στην 5η Δημοτική Κοινότητα, στα Πατήσια. Το κτήριο αυτό, αποκατεστημένο με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, θα δοθεί πλέον προς χρήση, ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και μάθησης για τους κατοίκους της πόλης. Σκοπός είναι το κτίριο να λειτουργήσει ως χώρος ανοιχτός στην τοπική κοινότητα, που θα φιλοξενεί δράσεις και θα παρέχει βήμα έκφρασης σε δημιουργικές ομάδες.

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Το έκτισαν μάστορες του Τσίλερ και ιδιοκτήτης ήταν ένα Ναξιώτης, ο Γιάννης Τζανής, που ήρθε από το νησί για να γίνει γεοκτήμονας καλλιεργητής πατάτας στην Αθήνα, σε αυτήν την περιοχή. Παρέμεινε στην οικογένεια, από γενιά σε γενιά, ωστόσο όταν όλα άλλαξαν με την ανοικοδόμηση στην περιοχή, πωλήθηκε και μετά από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, το κτήμα αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων.

Η λειτουργία του εν λόγω κτιρίου, εντάχθηκε στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων καλεί φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρύματα, μουσεία, συλλόγους, ενεργούς πολίτες, δημιουργικές και καλλιτεχνικές ομάδες, κλπ) να προτείνουν δράσεις που θα ήθελαν να υλοποιήσουν στην οικία Θεοτοκοπούλου.

Οι προτάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά, με τη χρήση της παρακάτω φόρμας υποβολής αιτήματος https://goo.gl/forms/V1SKsIdMqBbn0Gsz1

Για την αξιολόγηση των προτάσεων και την επιλογή των δράσεων έχει συγκροτηθεί, με απόφαση Δημάρχου, μη-αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους:

Μαρία Ηλιοπούλου – αντιδήμαρχο για το Παιδί, Εριφύλη Μαρωνίτη, Εντεταλμένη Σύμβουλο Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού – Συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Ρόη Μπακοβασίλη – Προϊσταμένη Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Φοίβο Σακαλή – Συντονιστή Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Κυριακή Χαδεμένου – Κοινοτική Σύμβουλο 5ης δημοτικής Κοινότητας, Παναγιώτη Μαμαλή – Πρόεδρο Συλλόγου Αποφοίτων Λεοντείου, Αθηνά Μπαλοπούλου – κάτοικο 5ης δημοτικής Κοινότητας και μέλος ομάδας πολιτών Ατενίστας.

Ενδεικτικές δράσεις:

▪  Ψυχαγωγία [καλλιτεχνικό εργαστήρι, θέατρο, δημιουργικό παιχνίδι, κ.ά]

▪  Άσκηση [ χορός, σκάκι, γυμναστική κ.ά.]

▪  Πολιτισμός [κινηματογράφος, μουσική, δράσεις φιλαναγνωσίας κ.ά.]

▪  Βελτίωση της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου

▪ Τεχνολογία [σεμινάρια Η/Υ, γνωριμία με το διαδίκτυο, ρομποτική κ.ά.]

▪ Εκθέσεις [αποκέντρωση εκθεμάτων μουσείων κ.ά.]

▪ Εργαστήρια πρακτικών γνώσεων [ μαγειρική, σαπωνοποιία, οδική αγωγή κ.ά.]

▪ Ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα

▪ Εκπαιδευτικά προγράμματα

▪ Επαγγελματική ανάπτυξη – επιμόρφωση

Ο δήμος Αθηναίων φιλοξενεί δωρεάν τις δράσεις και αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος της οικίας Θεοτοκοπούλου. Οποιοδήποτε άλλο κόστος βαραίνει τον φορέα υλοποίησης.

Οι δράσεις που θα φιλοξενηθούν θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα