Αρθρογραφία

Νεολαία: Πηγή δύναμης και ελπίδας

Η νεολαία, το σύνολο δηλαδή των νέων ανθρώπων, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το υγιέστερο και ζωτικότερο τμήμα του πληθησμού μιας χώρας και χαρακτηρίζεται από μια ψυχοπνευματική ιδιοτυπία και ιδιαιτερότητα που οφείλετεια στο συγκεκριμένο στάδιο της ηλικίας αυτής.
Οι νεόι είναι γεμάτοι ελπίδες για το μέλλον και ονειρεύονται την αναδόμηση της κοινωνίας και τη δημιουργία μιας ζωής στηριγμένη σε ασφαλέστερες και υγιέστερες βάσεις.
Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι ψυχικά χαρακτηριστικά του νέου ανθρώπου είναι η αισιοδοξία, η πίστη στη ζωή, ο ενθουσιαμός, η φιλοτιμία, η φιλοδοξία, ο αυθορμητισμός, ο βαθύς συναισθηαμτισμός κι ο έντονος προβληματισμός.
Παράλληλα όμως με τις παραπανω αρετές οι νέοι χαρακτρίζονται από μια μικρή ή μεγάλη δόση ρομαντισμού, εγωισμού, ανεδαφικότητας και επιπολαιότητας.
Γίνονται πολλές φορές αρνητές των πάντων, περιφρονητές των γηρατειών και των καθιερωμένων αξιών, απορρίπτουν την παράδοση και αποδέχονται άκριτα κάθε είδους νεωτερισμό. Ας εντοπίσουμε και αναλύσουμε όμως τους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας του νεόυ. Διαπιστώνουμε ότι δύο είναι κατά κοινή παραδοχή, ο ένας είναι η κληρονομικότητα με την οπία μεταβιβάζονται στο νέο πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γονιών του, ψυχικά και σωματικά και ο άλλος είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο  γεννιέται και αναπτύσσεται ο νέος άνθρωπος.
Ο μεν ρόλος της κληρονομικότητας είναι περιορισμένης ισχύος όπως παραδέχονται οι περισσότεροι, κανείς όμως δεν αμφισβητεί τον καθοριστικό ρόλο της επίδρασης του περιβάλλοντος στον άνθρωπο.
Η επιστήμη παραδέχεται σήμερα ότι ο άνθρωπος γίνεται δεν γεννιέται. Ο φυσικός περίγυρος, η φύση δηλαδή με τις ιδιαίτερς κλιματολογικές συνθήκες, οι ασχολίες των κατοίκων και πλήθος άλλα στοιχεία καθορίζουν αποφασιστικά τη σωματική και ψυχοπνευματική ανάπτυξη του νέου.
Το κοινωνικό όμως περιβάλλον μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις αντιξοότητες της φύσης και να την τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του νέου.
Τη ζωή κάθε ανθρώπου σημαδεύει καθοριστικά το στενό οικογενειακό περιβάλλον και προπαντός στην παιδική ηλικία που ο άνθρωπος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ψυχικά και πνευματικά.
Η ωριμότητα των γονιών βοηθάει το νέο να αποκτήσει τις πρώτες γνώσεις, του λύνει απορίες, τον νουθετεί.
Η κοσμοθεωρία και η βιοθεωρία των γονιών, τα όνειρα και οι ελπίδες τους μεταβιβάζονται κατά τρόπο σταθερό στους νέους βλαστούς της οικογένειας. Δεύτερος παράγοντας για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του νέου είναι το σχολείο σε όλες του τις βαθμίδες.
Μετά το τέλος του σχολέιου και την είσοδο στο στίβο της ζωής, διευρύνεται το κοινωνικό περιβάλλον και ο νέος υφίστατοι παντοειδείς επιδράσεις.
Μπορούμε με έμφαση να τονίσουμε ότι από το κοινωνικό σύστημα θα εξαρτηθεί, αν ο νέος μάθει να ζει για την ολότητα, να προτάσσει το κοινωνικό συμφέρον του ατομικού, να αγωνίζεται για ανώτερα ιδανικά, να αξιολογεί και να κρίνει γεγονότα.
Όλοι οι νέοι, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, την εθνική τους προέλευση και το οικονομικοπολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζουν, έχουν κοινά ιδανικά, όνειρα και φιλοδοξίες. Καταφαίνεται λοιπόν ότι βασικός στόχος των σημερινών νέων είναι η κατάργηση των εξοπλισμών, η επικράτηση της αγάπης, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιπρέπεια.
Έπαψαν πια να ηλεκτρίζουν τις ψυχές των νέων τα ινδάλματα του χολιγουντιανού κινηματογράφου και τα πάσης φύσεως ανθρωποειδή των κοσμικών σαλονιών με τις υστερίες και τα καπρίτσια τους.
Οι σημερινοί νέοι δεν πείθονται εύκολα από τις ενέργειες ορισμένων για την μετατόπιση, την επίλυση των προβλημάτων του ανθρώπου «στην άλλη ζωή» αλλά επιθυμούν «Εδώ και Τώρα» όχι «κάποτε και κάπου» να ζήσουν και να απολαύσουν τα αγαθά της ζωής. Είναι ανάγκη όμως, όπως και προηγουμένως έτσι και εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχουν στη σημερινή κοινωνία και  οι κάθε λογής αποπροσανατολισμένοι και περιθωριοποιημένη νέοι, που εκτονώνονται με τη βία και άλλες αντικοινωνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για τους νέους των οποίων οι ενέργειες και οι αντιδράσεις οδηγούν στην πολιτεία  «του ποτέ και πουθενά» αλλά ευτυχώς αποτελούν μια μικρή μειοψηφία στο σύνολο της νεολαίας.
Καταλήγοντας λοιπόν υπογραμμίζουμε ότι ιδανικό των νέων ανθρώπων είναι η δημιουργία μιας νέας κοινωνίας ανθρωπινότερης, δικαιότερης και ακινδυνότερης για τη ζωή όλων των ανθρώπων. Θέλουν να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια σωστή άθληση και ψυχαγωγία, να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα για δουλειά, να εξοβελιστεί ο μιμητισμός και ο ξενόφερτος τρόπος ζωής, να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι σαν ρομπότ, σαν ανδρείκελα που θέλει να τους καταστήσει η σημερινή κοινωνία.

Γιαννόπουλος Νίκος
Φιλόλογος – Ειδικός στην Έκθεση 
Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπ. Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα