WEB tv Ηλεία

Νέος δρόμος Καράτουλα – Ώλενας – Αντωνακόπουλος: Έργο απαραίτητο για τους δημότες (vid)

Αντωνακόπουλος: «Έργο απαραίτητο για την συγκοινωνιακή ισορροπία της περιοχής»…

Την δυνατότητα γρηγορότερης και ασφαλέστερης μετακίνησης των κατοίκων του Καράτουλα και της Ωλένης αναμένεται να δώσει η κατασκευή του νέου δρόμου που θα (επανά)συνδέσει τα δυο μεγαλύτερα χωριά της δημοτικής κοινότητας Ωλένης.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από στελέχη της δημοτικής αρχής και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο εργοτάξιο για να επιβλέψουν την πρόοδο του έργου που κινδύνεψε με απένταξη, όμως –πλέον- αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση έως το τέλος της χρονιάς…

Ο δρόμος με μήκος 1,5 χλμ., και προϋπολογισμό 450.000 ευρώ (σ.σ. από το ταμείο «Μολυβιάτη” και με 49% έκπτωση), είχε προσχωρήσει μόνο κατά 7%. Οι συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της υπερκέρασαν τα όποια προβλήματα είχαν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα ο ρυθμός εκτέλεσης του να έχει αυξηθεί, με αναμενόμενο χρόνο παράδοσης στα τέλη του 2020 – αρχές 2021…

Ως αποτέλεσμα του έργου θα είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση και επικοινωνία μεταξύ Ωλένης – Καράτουλα.

Ο νέος δρόμος που θα συνδέει το Καράτουλα με την ‘Ωλενα θα έχει μήκος 1,5 χλμ και με την ολοκλήρωση του θα προσφέρει την δυνατότητα γρηγορότερης (αφού θα χρησιμεύσει ως παράκαμψη της Μαγούλας) και ασφαλέστερης μετακίνησης των κατοίκων των δυο χωριών και όχι μόνο…

«Πρέπει να κρατηθούν ζωντανές αυτές οι περιοχές»…

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Πύργου επισήμανε πως «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη, διακοινοτική οδοποιία, σύνδεση Ωλένης με Καράτουλα, όπου δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία δρόμου. Ήταν μια διαδικασία χρονοβόρος για τους κατοίκους των δυο κοινοτήτων. Πλέον η επικοινωνία αποκαθίσταται με ένα έργο απαραίτητο για την συγκοινωνιακή ισορροπία της περιοχής. Έχουμε πρόθεση να συνδράμουμε οικονομικά σε ότι χρειαστεί για την τελειοποίηση του έργου και της κατασκευής. Ο δήμος βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και κατασκευής και άλλων τέτοιων έργων. Βρισκόμαστε στην έξοδο από μια παρατεταμένη καραντίνα και ουσιαστικά υπολειτουργία όλων των υπηρεσιών, όμως εμείς ξεδιπλώνουμε την πολιτική έργων. Προσπαθούμε κυρίως στις περιοχές αυτές που είχαν γνωρίσει την εγκατάλειψη τις τελευταίες δεκαετίες να έχουμε πιο έντονη παρουσία και ουσιαστική συνεισφορά. Όλο το επιτελείο δήμου καταβάλει προσπάθεια, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι δυο αντιδήμαρχοι, όλοι οι μηχανικοί και οι τεχνικοί. Έχουμε μια πρόκληση να καλύψουμε το κενό από το παρελθόν και να βγούμε επιθετικά στο μέλλον γιατί η κοινωνία δεν  μπορεί να περιμένει άλλο, γιατί αυτές οι περιοχές πρέπει να κρατηθούν ζωντανές και γιατί το οφείλουμε στο μέλλον της τοπικής κοινωνίας».

Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε ότι «Είναι ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό έργο που γίνεται στο αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου Πύργου από το 2011. Μελετήθηκε αρκετά χρόνια πριν, με αρκετά προβλήματα στη μελέτη, με αποτέλεσμα από τον Ιανουαρίου 2019, που υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, να έχει προχωρήσει ελάχιστα. Από το Σεπτέμβριο του 2019 προσπαθήσαμε να ξεμπλοκάρουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και προκαλούσαν άλυτα ζητήματα με τον κίνδυνο απένταξης του έργου να ελλοχεύει. Μετά από επίμονες προσπάθειες σε συνεργασία με τον ανάδοχο -και μετά από προτάσεις του επιβλέποντα του έργου κ. Δημητρακόπουλου- καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να έχουμε τη συναίνεση της Περιφέρειας και του τεχνικού συμβουλίου Ηλείας για να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο. Οι Υπηρεσίες μας καταβάλουν μια υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο που υλοποιείται επί θητείας Αντωνακόπουλου αλλά θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα τόσο στην περιοχή του δήμου Ωλένης όσο και σε άλλες κοινότητες του δήμου Πύργου».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτσώνης, αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής του πρ. δήμου Ωλένης ανέφερε πως «Με τη δημιουργία αυτού του δρόμου, μήκους 1,5 χλμ, μειώνεται η απόσταση και ο χρόνος μετάβασης από την Ώλενα στο Καράτουλα και αντίστροφα και σίγουρα διευκολύνεται η μετακίνηση και η κυκλοφορία των κατοίκων με τα οχήματα τους. Είναι από τα πρώτα έργα της δημοτικής αρχής, που υλοποιείται μέσω του ταμείου Μολυβιάτη, με πολλές δυσκολίες. Τρέχουν και άλλες μελέτες ειδικά για το δημοτικό διαμέρισμα Ωλένης, έτσι ώστε να αλλάξουμε την μορφή της περιοχής που είναι εγκαταλελειμμένη πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το ζούμε κάθε ημέρα, μας το λένε οι πολίτες όταν πηγαίνουμε στα χωριά».

Ο εργολάβος του έργου Δημήτρης Ασκούνης (σ.σ. σε κοινοπραξία με τον κ. Βλασταρά), σχολίασε πως «Το έργο γίνεται χάρις στην  αποφασιστικότητα και επιμονή των κκ Αντωνακόπουλου – Αργυρόπουλου. Αν δεν υπήρχε η σταθερή τους άποψη δεν θα γινόταν. Είχε πολλά προβλήματα και είχε φτάσει στο σημείο απένταξης, όμως θα γίνει ο δρόμος όπως προβλέπεται».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ωλένης Λύσανδρος Παπαδόπουλος είπε πως «είμαι πολύ ευχαριστημένος που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ο δρόμος που θα εξυπηρετήσει δυο από τα μεγαλύτερα χωριά της δημοτικής μας ενότητας. Θα εξυπηρετεί αγρότες, κτηνοτρόφους και τους μαθητές που θα πηγαίνουν στο Καράτουλα. Το έργο ήταν σε λήθαργο και με τις πρωτοβουλίες των κκ Αντωνακόπουλου – Αργυρόπουλου πιστεύω ότι θα τελειώσει πολύ σύντομα, ενώ η μελέτη έχει βελτιωθεί κατά πολύ ώστε ο δρόμος να είναι πιο ασφαλής και πιο λειτουργικός».

Όλη η επικαιρότητα