Ηλεία

Νέος γύρος πιέσεων για τις 24 δόσεις στους πλημμυροπαθείς δήμους της Ηλείας

Νέος γύρος προσπαθειών έχει ξεκινήσει με στόχο να ενταχθούν και οι υπόλοιποι πλημμυρόπληκτοι δήμοι της Ηλείας στη ρύθμιση των 24 δόσεων, μετά την απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών να ανακοινώσει την ένταξη μόνο του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθότι μόνο αυτός είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.

Όπως δήλωσε χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί» της ΟΡΤ ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο δήμος Ήλιδας κακώς δεν εντάχθηκε διότι –σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλο- η αίτηση εστάλη εγκαίρως, τόσο ηλεκτρονικά όσο και με το ταχυδρομείο, αλλά έφτασε εκπρόθεσμα στο υπουργείο. Για τον δήμο του Πύργου ο κ.Μπαλαούρας τόνισε ότι δεν έχει πληροφόρηση για το τι έχει γίνει ακριβώς, ωστόσο ανέφερε ότι από την πλευρά της κας Παπανάτσιου τονίστηκε ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει με το αίτημα ενός φορέα, κάτι που έχει ήδη κάνει το Επιμελητήριο Ηλείας από τις 9 Φεβρουαρίου.

«Θα φτάσω αρκετά ψηλότερα στην κυβέρνηση, γιατί υπάρχει ζήτημα σοβαρό»,  δήλωσε ο κ.Μπαλαούρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση ένταξης των τεσσάρων δήμων της Ηλείας είναι ζήτημα έγκρισης, άρα και πολιτικής βούλησης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αφού από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σαφής θετική βούληση για να προχωρήσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες έληξε το εξάμηνο για τον δήμο Πηνειού, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χθες παρέτεινε για έξι μήνες ακόμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους δήμους Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού («υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα») και τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση ότι οι δήμοι «θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά αιτήματα παράτασης και αναστολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν μετά τη θεομηνία στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2016».

Παράλληλα, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ανέφερε χθες ότι από το υπουργείο Εργασίας εξετάζεται παράταση και για την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και εισφορών, ληξιπρόθεσμων ή μη, των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, εργοδοτών ή ασφαλισμένων πολιτών και στους τέσσερις πλημμυρόπληκτους δήμους της Ηλείας, τονίζοντας ότι στις 24 δόσεις για την Εφορία είχε κάνει αίτηση μόνο ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι φορείς της Ηλείας είναι έτοιμο για νέο γύρο πιέσεων προς την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει το… χαλασμένο τηλέφωνο από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και να βρεθεί λύση για την υπαγωγή όλων των πληγέντων δήμων στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών σε 24 δόσεις.

Όλη η επικαιρότητα