Οικονομία

Nέος γύρος συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο

asfalistikes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την απαρχή ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο σηματοδοτεί η συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ERGO Insurance Group, θυγατρικής της Munich Re, για την πώληση της ATE Ασφαλιστικής.

Η παραχώρηση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού (non-core assets), δηλαδή των μη καθαρά τραπεζικών δραστηριοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες ελέγχουν, αποτελεί μέρος όσων συμφώνησαν οι ελληνικές τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την αναδιάρθρωσή τους και συνδέεται ευθέως με τη γενικότερη στρατηγική για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών τους. Η πώληση της ATE Ασφαλιστικής θα φέρει στα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς 90 εκατ. ευρώ, και μάλιστα σε μετρητά, ενώ η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών Αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Η ATE Ασφαλιστική αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Ιούλιο του 2012 ως μέρος της εξαγοράς της «υγιούς» ΑΤΕ Bank και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στους κλάδους ασφαλίσεων ζημιών, παρέχοντας, παράλληλα, ασφαλιστικά προϊόντα ζωής και υγείας στους πελάτες της. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ το 2013, από τα οποία τα 130 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στις ασφάλειες των κλάδων ασφαλίσεων ζημιών.

Με δεδομένο ότι για την ATE Ασφαλιστική έντονο ενδιαφέρον εκδήλωσε, κατά πληροφορίες, και ο όμιλος Allianz, παράγοντες της αγοράς προδικάζουν την εμφάνιση περισσότερων «μνηστήρων» στα επόμενα πωλητήρια που θα πραγματοποιηθούν. Η ολοκλήρωση ενός deal γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για νέους υποψήφιους επενδυτές, δεδομένων των προοπτικών που διαγράφονται. Με την απόκτηση της ATE Ασφαλιστικής, o όμιλος ERGO ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στην Ελλάδα και κατακτά την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά ασφαλίσεων ζημιών. Η ERGO Ελλάδας κατέγραψε το 2013 έσοδα από ασφάλιστρα ύψους 135 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις ασφαλίσεις ζημιών, και κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κατάταξη εγγεγραμμένων ασφαλίστρων εταιρειών ασφαλίσεων ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Jochen Messemer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ERGO, δήλωσε πως η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και για τον λόγο αυτό διαβλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης, κυρίως στις ασφαλίσεις ζημιών. Επιπρόσθετα, οι επερχόμενες δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, με την πολύ πιθανή «επαγγελματοποίηση» της επικουρικής ασφάλισης, εκτιμάται από αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς ότι θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες για τους μεγάλους ομίλους σε εν πολλοίς παρθένα εδάφη.

Το σενάριο που προκρίνεται τόσο μεταξύ κύκλων του υπ. Εργασίας όσο και της ιδιωτικής ασφάλισης είναι εκείνο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή, αλλιώς, της σύμπραξης μεταξύ των επικουρικών Ταμείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα επόμενα πωλητήρια
Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά αναμένονται εξελίξεις και στις άλλες δύο προς αξιοποίηση ασφαλιστικές εταιρείες, την Εθνική Ασφαλιστική, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, και τη Eurolife, που ελέγχεται από τη Eurobank, για τις οποίες υπάρχουν μεσοπρόθεσμα σχέδια αξιοποίησης. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank, που έχει λάβει πράσινο φως από την DGCom, αναφέρεται η πώληση ποσοστού τουλάχιστον 80% στις ασφαλιστικές δραστηριότητες (ζωής και γενικές).

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως JL Α θα κινηθεί και η Εθνική, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν «τροποποιήσεις» στον αρχικό σχεδιασμό. Εάν, πάντως, ολοκληρωθούν και αυτά τα deals με ξένους ομίλους (πέραν των ευρωπαϊκών εταιρειών, την ελληνική αγορά βολιδοσκοπούν και αμερικανικά σχήματα), τότε στην εγχώρια αγορά θα παραμείνουν ουσιαστικά δύο ελληνικές εταιρείες (Ευρωπαϊκή Πίστη και International Life), με μερίδια αγοράς που αθροιζόμενα δεν θα υπερβαίνουν το 5%.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα