Ηλεία

Νέος Μητροπολίτης Ηλείας ο κ.κ. Αθανάσιος: Άξιος και Αγαπητός (pics)

Ο κ.κ. Αθανάσιος εξελέγη με 55 ψήφους στην τελική ψηφοφορία
Ακούστε το άρθρο

«Σας ευχαριστώ όλους που με στηρίξατε, θα συνεχίσω το τεράστιο έργο των έργο των προκατόχων μου και κυρίως του Σεπτού μας πρώην Σεβασμιότατου»

Ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος ήταν εμφανώς συγκινημένος στην πρώτη δήλωση του μπροστά σε δεκάδες φορείς, κληρικούς και πιστούς χθες στη Μονή Πετράκη στην Αθήνα

«Σας ευχαριστώ όλους που με στηρίξατε και που είστε δίπλα μου, έτσι ώστε να συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου και κυρίως του Σεπτού μας πρώην Σεβασμιότατου . Ευχαριστώ όλους τους Ηλείους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομά μου ήρθαν δίπλα μου και με στήριξαν σε αυτή την πορεία, έτσι ώστε σήμερα όλοι μας να χαιρόμαστε και να δοξολογούμε το Θεό για αυτή την επιλογή που η Ιεραρχία έκανε».

Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ.κ. Αθανάσιος έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του κατάμεστου Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών

Αμέσως μετά την εκλογή του ως νέου Μητροπολίτη Ηλείας ο κ.κ. Αθανάσιος (και αφού έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του κατάμεστου Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών), στην πρώτη του δήλωση, ήταν εμφανώς συγκινημένος και μπροστά σε δεκάδες αγαπημένα του πρόσωπα, στάθηκε στην αγάπη που ένιωσε απ’ όλους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ.κ. Γερμανού, που κατάφερε να αναδείξει τη Μητρόπολη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ηλείας και της Ελλάδος, που κατόρθωσε να διατηρήσει και να ανακαινίσει τα ιδρύματα έτσι ώστε να λειτουργούν άριστα και άψογα και ότι θα συνεχιστεί αυτή η προσφορά της Εκκλησίας προς την κοινωνία.
Αναλυτικά ο κ.κ. Αθανάσιος μιλώντας στην ΟΡΤ και στην εφημ. «Πατρίς», που βρέθηκαν στην μονή Πετράκη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατάμεστη ήταν η μονή Πετράκη από φορείς, κληρικούς και πιστούς οι οποίοι χειροκρότησαν την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας εμφανώς ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη

«Ευχαριστώ τον ποιμενάρχη μας, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό, ο οποίος με την πρόταση και εν συνεχεία την έγκριση από την Ιερά Σύνοδο δια του Επισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, με στήριξε για την εκλογή μου ως Μητροπολίτης Ηλείας –της πατρίδος μου– και εύχομαι υπό την παρουσία αρχόντων, περιφερειάρχη, της Γραμματέως του δήμου Ήλιδας και των δημάρχων Πύργου και Πηνειού που είναι δίπλα μου, ότι θα στηρίξω το έργο της Μητροπόλεως ώστε να συνεχιστεί το έργο των προκατόχων μου, κυρίως του Σεπτού μας πρώην Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, που κατάφερε να αναδείξει τη Μητρόπολη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ηλείας και της Ελλάδος μας, που κατόρθωσε να διατηρήσει και να ανακαινίσει τα ιδρύματα και να λειτουργούν τώρα πράγματι άριστα και άψογα, ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσφορά της Εκκλησίας προς την κοινωνία».

Με 55 ψήφους στην τελική ψηφοφορία

Ο νέος Μητροπολίτης Ηλεία κ.κ. Αθανάσιος να σημειωθεί ότι εξελέγη με 55 ψήφους στην τελική ψηφοφορία. Αμέσως μετά δε την ανακοίνωση της εκλογής του χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο, αλλά και σε άλλους ιερούς ναούς της Ηλείας.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας

Ο κ.κ. Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), γεννήθηκε στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας στις 10 Φεβρουαρίου 1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιο και την Μαρία.
Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (Γυμνάσιο-Λύκειο) στον Πύργο, φοίτησε για δύο έτη (1973-1975) στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών.
Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1982.
Στις 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου, λαμβάνοντας το όνομα Αθανάσιος και το 1976 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτου.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1982 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό.
Την 1η Νοεμβρίου 2009 χειροτονήθηκε Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.
Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Προσέφερε τις υπηρεσίας του για πολλά έτη ως Γραμματέας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Από χθες Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 είναι ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στην ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ηλείας. Επί συνόλου 74 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 69 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 74 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ψήφους 58
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος, ψήφους 11
3) Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν και 12 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ηλείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, με 55 ψήφους επί συνόλου 74 ψηφισάντων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος έλαβε 1 ψήφο, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 16 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Αθανάσιος (και Δράμας κ. Δωρόθεος), έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Είμαι βέβαιος ότι, με τη βοήθεια του Θεού, ο νέος μας Μητροπολίτης θα συνεχίσει επάξια το θεάρεστο έργο του προκατόχου του»

«Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης, χαράς και σεβασμού υποδεχόμαστε το νέο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο Μπαχό, πρώην Επίσκοπο Ωλένης.
Είμαι βέβαιος ότι, με τη βοήθεια του Θεού, ο νέος μας Μητροπολίτης θα συνεχίσει επάξια το θεάρεστο έργο του προκατόχου του και Ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανού.  Η επιθυμία του απερχόμενου Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και εμού προσωπικά, όπως και η καθολική στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Αθανάσιου Μπαχού, αναγνωρίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Άξιο συνεχιστή του σημαντικού και θεάρεστου έργου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.
Το ασίγαστο πάθος του, η γόνιμη ιερατική του διακονία, η αέναη ποιμαντική και κοινωνική του προσφορά και δράση, εγγυώνται την άξια ποιμαντορία του, στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.
Αγνός Ιεράρχης και αγωνιστής της Ορθοδοξίας στην Ηλεία το αποδεικνύει καθημερινά με το πνευματικό του έργο και την διακονία του στο τόπο μας. Το έργο του, η δράση και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την διατήρηση και ανύψωση της Ορθόδοξης πίστης μας είναι σημαντική. Πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει κάθε αδύνατο και κατατρεγμένο συμπολίτη μας, η πόρτα του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο είναι πάντα ανοιχτή για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα.
Τον καλωσορίζουμε στην Ηλεία, τον Πύργο, με πίστη, αγάπη αισιοδοξία και σιγουριά ότι θα συνεχίσει με την ίδια αξιοσύνη το θεόπνευστο έργο του προκατόχου του, του Σεπτού μας Ποιμενάρχη κ.κ. Γερμανού.
Καταθέτουμε την ειλικρινή μας πρόθεση να συμπορευτούμε και να συλλειτουργήσουμε ώστε μαζί να διατηρήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της, τις οποίες ο καθένας μας διακριτά και θεσμικά υπηρετεί.
Άξιος!».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

“Η επιθυμία όλων των δημοτών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε πράξη”

«Εκφράζω την βαθύτατη ικανοποίησή μου για την εκλογή του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου ως νέου Μητροπολίτη Ηλείας. Η επιθυμία όλων των δημοτών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία εξέφρασα προ ημερών με επιστολή στήριξης προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, έγινε πράξη.
Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας, ένας ιεράρχης φωτισμένος, σεμνός, ταπεινός, με σπάνιο ηθικό ανάστημα, με αξιόλογο πνευματικό έργο και πολλές ακόμη αρετές, θα βαδίσει σταθερά στα χνάρια του προκατόχου του, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, προσφέροντας στην κοινωνία μας την πολύτιμη διακονία του.
Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα ποιμαντικά καθήκοντά του. ΑΞΙΟΣ»!

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Θα είμαστε όλοι δίπλα του ως συμπαραστάτες και αρωγοί»

«Εκφράζω τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές μου στον μέχρι πρότινος Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο για την ανάδειξή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ηλείας.
Με την αφοσίωσή του στις Εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, με τις θεολογικές του γνώσεις, την παιδεία, και την ανοιχτή σκέψη στα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, θα συμβάλλει στην πνευματική ανάταση και στην πρόοδο της Μητροπόλεως Ηλείας συνεχίζοντας το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του προκατόχου του κ. κ Γερμανού.
Στο θεάρεστο και δύσκολο έργο του θα είμαστε όλοι δίπλα ως συμπαραστάτες και αρωγοί.
ΑΞΙΟΣ! »

Ιωάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Ημέρα χαράς και ευγνωμοσύνης η σημερινή για την Ηλεία»

«Ημέρα χαράς και ευγνωμοσύνης η σημερινή για την Ηλεία, με την εκλογή του νέου μας Μητροπολίτη κ. Αθανασίου. Η επιθυμία του Τοποτηρητού και απερχόμενου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, καθώς και όλου του Νομού μας, εισακούσθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους ευχαριστούμε θερμώς και ειλικρινώς!
Ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ένα γνήσιο τέκνο της ηλειακής γης, αγαπητός από όλους, πράος, ευγενής, με άριστη πνευματική μόρφωση, μια φωτισμένη προσωπικότητα, είναι ο Άξιος συνεχιστής του τεράστιου εκκλησιαστικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού, έργου που αφήνει ως παρακαταθήκη ο απερχόμενος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός.
Ευχόμαστε ολόψυχα στον νέο μας Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, καλή επιτυχία στα νέα του Αρχιερατικά καθήκοντα, υγεία, δύναμη και μακροημέρευση.
Άξιος!»

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

Αυτή η εκλογή σκόρπισε χαρά, σκόρπισε ελπίδα

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέλεξε σήμερα Μητροπολίτη Ηλείας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο Μπαχό. Σκόρπισε αυτή η εκλογή χαρά, σκόρπισε ελπίδα ότι ο Θεοφιλέστατος μέχρι προ ολίγου επίσκοπος και νυν μητροπολίτης Ηλείας θα συνεχίσει το τεράστιο έργο του σεπτού ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανού. Θεωρώ ευτυχή αυτή την συγκυρία και θεωρώ με την στάση του το εκλεκτορικό σώμα έδωσε τη δύναμη σε έναν άνθρωπο που αγαπάει τον κόσμο, που αγαπάει την εκκλησία να ποιμάνει την Θεόσωστο επαρχεία μας κατά τρόπον υποδειγματικό. Και επίσης θέλω να σημειώσω τέλος ότι το εκλεκτορικό σώμα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διερμήνευσε τα αισθήματα όλου του Ηλειακού λαού που είναι αισθήματα αγάπης, εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη μας».

Νίκος Κατσιδήμας εφημέριος Αγ. Σπυρίδωνα Πύργου

«Ιστορική μέρα για την τοπική εκκλησία»

«Η 7η Οκτωβρίου 2022 είναι μεγάλη και ιστορική μέρα για την τοπική εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και για τον φιλόχριστο και φιλόθεο λαό της Ηλείας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή ότι πλέον Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης είναι ο πρ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κκ Αθανάσιος. Ένας άνθρωπος ο οποίος 46 συναπτά έτη διακόνησε την τοπική μας εκκλησία πιστά, συνειδητά, δίπλα στον πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανό και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του».

Νεκτάριος Συμεωνίδης εφημέριος Αγίας Τριάδας Πύργου

«Είμαστε τυχεροί γιατί είναι ένας άνθρωπος από τον τόπο μας»

Είναι πολύ μεγάλη μέρα για την Μητρόπολη και για όλο τον ηλειακό λαό. Ευχόμαστε και θα προσευχόμαστε πάντα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κκ Αθανάσιος να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο του προκατόχου του, πρώην Μητροπολίτου Ηλείας κκ Γερμανού. Είμαστε τυχεροί γιατί είναι ένας άνθρωπος από τον τόπο μας, γνωρίζει τα προβλήματα, γνωρίζει τον κλήρο και τον λαό, τον γνωρίζουμε και εμείς και όλα θα πάνε καλά.

Επαμεινώντας Κωνσταντακόπουλος, συγγραφέας – εικαστικός

«Χαρμόσυνη και παράλληλα και υπεύθυνη η σημερινή ημέρα»

Η σημερινή ημέρα είναι χαρμόσυνη και παράλληλα είναι και υπεύθυνη ημέρα. Χαρμόσυνη και χαρούμενη για όλο τον Ηλειακό λαό και το χριστεπώνυμο πλήθος και υπεύθυνη για τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο διότι εκ των πραγμάτων και αυτό είναι βέβαιο πρέπει να ποιμάνει την νέα Μητρόπολη Ηλείας με σύνεση, ήθος και γνώση. Στοιχεία και χαρίσματα τα οποία έδειξε από την πρώτη στιγμή, όταν χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Αθανάσιο που είναι και πνευματικό του παιδί. Επομένως με την βοήθεια του Τριαδικού θεού και την στήριξη κλήρου και λαού στις επάλξεις της Ορθοδοξίας ο νυν Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος θα διαποιμάνει την Μητρόπολη σε τέτοιο σημείο που όλοι θα λέμε, ο θεός υπέδειξε τον εκλεκτό του μέσα από την σύμφωνη γνώμη των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ας ευχηθούμε πολλά τα έτη του και υπακοή στο θέλημά του και το πετραχήλι του.

Νίκη Κοκκαλιάρη, γενική γραμματέας δήμου Ήλιδας

«Ένας ακούραστος ποιμενάρχης»

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο και πολλά έτη. Ο ποιμενάρχης μας ήταν ακούραστος, δούλευε στη Μητρόπολη Ηλείας για πάρα πολλά χρόνια. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του, είναι μια προσωπικότητα δυναμική και πολυσχιδής και πιστεύω ότι θα τον βοηθήσουμε όλοι και θα τον στηρίξουμε σε αυτό το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του».

Λευτέρης Βαρουξής, Yπευθυνος Τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ

“Πεποίθησή μου, ότι θα καταστεί άξιος της ευθύνης που αναλαμβάνει”

“Η απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδεχθεί την βούληση φορέων και απλών πολιτών του νομού μας και να αναδείξει στη θέση του Μητροπολίτη Ηλείας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς.
Εκφράζω την πεποίθησή μου, ότι θα καταστεί άξιος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Αυτό μαρτυρά η μέχρι σήμερα εκκλησιαστική του πορεία και η επί 40 και πλέον έτη διακονία του στην εκκλησία της Ηλείας.
Εύχομαι έτη πολλά και η θεία χάρις να του δίνει δύναμη για να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας”.

Γιώργος Λαμπρόπουλος πρόεδρος ΔΕΕΠ Ηλείας Νέας Δημοκρατίας

«Έγινε αυτό που ήθελε ο λαός της Ηλείας

«Έγινε αυτό που ήθελε ο λαός της Ηλείας και αυτό που ήθελε ο Ποιμενάρχης μας ο κ.κ. Γερμανός. Να του ευχηθούμε «ζωή σε αυτόν» και να είναι άξιος».

Σπύρος Βασιλείου πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πηνειού

«Τον στηρίζουμε , τον αγαπάμε και θα είμαστε δίπλα του»

Άξιος, να έχει υγεία να ποιμάνει το λαό της Ηλείας, τον οποίο έχει υπηρετήσει αόκνως όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Τον στηρίζουμε , τον αγαπάμε και θα είμαστε δίπλα του. Πάνω από όλα να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μεγάλο Ιεράρχη, πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό για όλα αυτά που έκανε και την Ιεραρχία που εκτίμησε το έργο του πρώην Μητροπολίτη μας και μέσω αυτού τίμησε με την εκλογή ενός αξίου Ιεράρχου πλέον, του νέου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αθανασίου. Πολλά τα έτη!

Μαρίνος Αχτύπης, Αντιδήμαρχος Πύργου

«Πάντα άξιος»

“Ένας άνθρωπος που γνωρίζουμε για το καθολικό του έργο και για όλα αυτά που κάνει και δημιουργεί στην καθημερινότητά μας. Ήταν και επιλογή του απερχόμενου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανού. Πάντα άξιος”.

Μαριάννα Σταθοπούλου, πρόεδρος ΔΟΠΠ

Η μέρα είναι πολύ μεγάλη και πολύ συγκινητική

«Σήμερα η μέρα είναι πολύ μεγάλη και πολύ συγκινητική. Έχουμε το νέο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο. Ήταν επιθυμία όλων μας να είναι ο νέος μας Μητροπολίτης και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι».

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Μια νέα σελίδα άνοιξε για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας»

«Μια νέα σελίδα άνοιξε σήμερα για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, με την εκλογή του νέου μας Μητροπολίτη κ.κ Αθανασίου.
Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από τα “σπλάχνα” της τοπικής κοινωνίας, και από τα χρόνια της διακονίας του γνωρίζει πολύ καλά όλα τα ζητήματα του τόπου μας. Είναι ιδιαίτερα δραστήριος, άοκνος και φιλεύσπλαχνος, με πλούσια φιλανθρωπική δράση και προσφορά στον συνάνθρωπο.
Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του Αρχιερατικά καθήκοντα, και ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη, φώτιση και μακροημέρευση».

Θoδωρής Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος δήλωσε για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανασίου τα εξής:
«Οι απανταχού Ηλείοι είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι για τον νέο μας Μητροπολίτη.
Στο ποιμαντικό έργο που αναλαμβάνετε, να είστε σίγουρος ότι προσωπικά εγώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είμαστε συμπαραστάτες σας με όλες μας τις δυνάμεις.
Καλή και ευλογημένη πορεία στο Θεάρεστο και ευθυνοφόρο έργο σας.
Άξιος.»

Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής Ηλείας ΝΔ

«Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας! »

Με αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης, οι Ηλείοι καλωσορίζουμε το νέο μας Ποιμενάρχη, τον νέο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και του ευχόμαστε ευημερία και δύναμη για την εκτέλεση του ποιμαντορικού του έργου, έχοντας την βεβαιότητα ότι θα διακριθεί και στα νέα του καθήκοντα όπως διακρίθηκε μέχρι σήμερα, στην μακρά διαδρομή του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολή μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας οι οποίοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος Επισκόπου κ. Αθανασίου τον άξιο συνεχιστή της μεγάλης παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, σεβάστηκαν την επιθυμία του και άκουσαν και την “φωνή” των Ηλείων, που ενωμένοι στήριξαν τον ‘δικό τους’ άνθρωπο ως επικεφαλής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
Ο νέος Μητροπολίτης μας έχει αποδείξει ότι επάξια βρίσκεται πλέον σε αυτή την θέση, για να συνεχίσει το σημαντικό και θεάρεστο έργο της Μητροπόλεώς μας, ευρισκόμενος στο πλευρό κάθε Ηλείου. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και εύχομαι δύναμη στον νέο Μητροπολίτη μας. ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ!

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού

«Η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενότητας και συνεργασίας»

«Σεβασμιότατε,
Θα ήθελα να σας εκφράσω ταπεινά την χαρά μου και τις εκ βαθέων ευχές μου για την ανάδειξή σας στο αξίωμα του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης.
Είμαστε βέβαιοι, ότι ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση και η εκκλησιαστική σας εμπειρία και κυρίως η αγάπη σας για την Ηλεία μας, εγγυώνται μία απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική θητεία. Ο κόσμος έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες, που αναδεικνύουν και προβάλλουν την ουσία και το πνεύμα του Χριστιανισμού.
Η εκλογή σας σηματοδοτεί την αγάπη, την αλληλεγγύη και την συνέχιση της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης. Επίσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενότητας και συνεργασίας, άξιος συνεχιστής του σπουδαίου έργου του φωτισμένου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανού που άφησε ιστορία.
Εύχομαι ολόψυχα την από Θεού ενίσχυση και σκέπη, για το τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο που από σήμερα αναλαμβάνετε. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και εγώ προσωπικά θα σας συμπαρασταθούμε στην όλη προσπάθειά σας για το καλό της Ηλείας.
ΆΞΙΟΣ!»

Mιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ

«Άξιος ο νέος Μητροπολίτης μας. Τον συνοδεύουν οι ευχές όλων»

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ηλεία.
Η Ηλεία έχει ως νέο ποιμενάρχη ένα  φωτισμένο Ιεράρχη, τον Μητροπολίτη Αθανάσιο που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του έχοντας την καθολική αποδοχή και τις ευχές όλων μας να τον συνοδεύουν στο δύσκολο έργο του.
Η Εκκλησία καλείται σήμερα να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για το μέλλον της πατρίδας μας.
Να στηρίξει με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης αυτούς που έχουν ανάγκη, να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας, να σταθεί κοντά στους νέους ανθρώπους.
Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος έχει μια βαριά κληρονομιά στους ώμους του, συνάμα, όμως,  και πολύτιμη παρακταθήκη: Διαδέχεται τον Μητροπολίτη Γερμανό, τον πανάξιο ποιμένάρχη μας  με  τον οποίο πορευτήκαμε για χρόνια σε αυτό το τόπο και έδωσε την ψυχή του για την Ηλεία.
Όλη η Ηλεία θεωρεί βέβαιο  ότι ο νέος Μητροπολίτης μας θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος για προσφορά και την ίδια αγάπη για τον άνθρωπο.
Άξιος».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Εύχομαι να είναι μακρά και να έχετε πλούσια την ευλογία και Χάρι του Θεού»


«Τα συγχαρητήριά του προς το νέο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ. Αθανάσιο, μετέφερε τηλεφωνικά αλλά και μέσω επιστολής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Στην επιστολή του προς το νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη, ο Περιφερειάρχης αναφέρει:
«Σεβασμιώτατε,
Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την άξια εκλογή σας ως Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Ηλείας, η οποία απέκτησε τον νέο Ιεράρχη της που καλείται να συνεχίσει το έργο και τη δράση του σεβάσμιου κ.κ. Γερμανού καθώς και πλήθους φωτισμένων Ιεραρχών που άφησαν ιστορία και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.
Η προσωπικότητά, η απλότητα, η ταπεινότητα, η ψυχική ευγένεια και ο πνευματικός σας πλούτος αποτελούν εχέγγυα της πορείας σας στον Μητροπολιτικό Θρόνο της Ηλείας, που εύχομαι να είναι μακρά και να έχετε πλούσια την ευλογία και Χάρι του Θεού.
ΑΞΙΟΣ!»

Γρηγόρης Κατσώλης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

«Γνωρίζουμε την ταπεινότητά σας, την ψυχική σας ευγένεια, τον πνευματικό σας πλούτο»

«Σεβασμιώτατε
Ως πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των συνάδελφών μου, σας εκφράζω τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές μου για την πανάξια εκλογή σας ως Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας & Ωλένης.
Όλοι εμείς οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας , γνωρίζουμε την ταπεινότητά σας, την ψυχική σας ευγένεια, τον πνευματικό σας πλούτο και το φιλανθρωπικό έργο σας, αρετές που καλείται να διαθέτει ο καλός και άξιος Ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας.Ο Ιερατικός σας βίος ως Επίσκοπος Ωλένης αποτελεί εγγύηση ότι θα λαμπρύνετε το θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Σεβασμιώτατε, Μητροπολίτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας & Ωλένης κ.κ. Αθανάσιε, εκ μέρους όλων των συναδέλφων σας εύχομαι ολόψυχα την από Θεού ενίσχυση και σκέπη, για το τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο που αναλαμβάνετε».

Παναγιώτης Φλεβοτόμος, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Ευχόμαστε από καρδιάς ευημερία και μακροημέρευση»

«Με αίσθημα ικανοποίησης χαιρετίζουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και καλωσορίζουμε με συγκίνηση τον νέο Μητροπολίτη Ηλείας Σεβασμιότατο κ. Αθανάσιο. Ευχόμαστε από καρδιάς ευημερία και μακροημέρευση για να έχει την δύναμη να εκτελεί τα καθήκοντα του, συνεχίζοντας το Θεάρεστο έργο του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας- τοποτηρητή κ. Γερμανού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει το Έργο με την ίδια αγάπη και αφοσίωση προς τους πολίτες της Ηλείας.
Πάντα ΑΞΙΟΣ !»

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

“Ήδη χαίρει αναγνώρισης και εκτίμησης, ως μια ενάρετη και πνευματική προσωπικότητα”

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον μέχρι σήμερα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο για την ανάδειξή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ηλείας.
Ήδη χαίρει αναγνώρισης και εκτίμησης, ως μια ενάρετη και πνευματική προσωπικότητα, με ακούραστη δράση και σημαντική εκκλησιαστική εμπειρία.
Πιστεύουμε πως θα συνεχίσει το σπουδαίο και πολύτιμο έργο αρχών και αξιών του προκατόχου του κ.κ. Γερμανού.
Πιστεύουμε ότι θα υπηρετήσει με κοινωνικό έργο, φιλάνθρωπη δράση, αγάπη, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση για το δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Το έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Ηλείας. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και καλή δύναμη στην ποιμαντική αποστολή και στα καθήκοντά του στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας».

Εικόνες από την Μονή Πετράκη

Ιδιαίτερα συγκινημένος

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και κ.κ. Γερμανός τον οποίο διαδέχεται πλέον ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Και ήταν και χαρούμενος γιατί στήριξε την εκλογή του κ.κ. Αθανασίου και δικαιώθηκε …

Μεγάλη η χαρά και των κληρικών

Μεγάλη η χαρά και των κληρικών του νομού Ηλείας οι οποίοι στήριξαν την εκλογή του νέου Μητροπολίτη μας και ήταν εμφανώς χαρούμενοι και ικανοποιημένοι μετά την ανακοίνωση του ονόματός του κ.κ. Αθανασίου. Εδώ στην καθιερωμένη φωτογραφία στην Μονή Πετράκη.

Παρών και ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος

Το παρών στην μονή Πετράκη για να συγχαρεί και αυτός το νέο Μητροπολίτη Ηλείας έδωσε και ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος με καταγωγή από την Ηλεία, ο οποίος ήταν μαζί με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη και τον έμπορο Ιάκωβο Παπαγεωργίου.

Το γεύμα

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο του Περιστερίου όπου όλοι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και ευχήθηκαν στο Νέο Μητροπολίτη να συνεχίσει το τεράστιο έργο του απερχόμενου κ.κ. Γερμανού.

Για να τον συγχαρούν

Στην φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Λυκογιάννης πρώην πρόεδρος δημοτικού διαμερίσματος Λυγιάς με τον Άγγελο Μπράτη δημοτικό Σύμβουλο δήμου Πηνειού, που βρέθηκαν χθες στην ιερα Μονή Πετρακη για να συγχαρούν και αυτοί το νέο Μητροπολίτη Ηλείας.

Τα είπαν με χαρά …

Με μεγάλη χαρά τα είπαν χθες στη μονή Πετράκη ο Λευτέρης Βαρουξής Yπεύθυνος Τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ, με τον π. Αντώνη Δημητρόπουλο ο οποίος παλιά εργαζόταν στον όμιλο Βαρουξή και είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

Όλη η επικαιρότητα