Ελλάδα Περιβάλλον

Νέος «μύλος» με τους δασικούς χάρτες

 «Παράθυρο» για να σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες τα παράβολα των αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από εδώ και στο εξής, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει ένσταση μπορούν να παρακάμπτουν αυτό το βήμα (χωρίς δηλαδή να πληρώσουν το αντίστοιχο παράβολο) πηγαίνοντας απευθείας στο ΣτΕ. Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταθέσει αντίρρηση να προχωρήσουν σε ανάκληση, με την οποία θα τους επιστραφούν τα χρήματα (εφόσον η απόφαση του ΣτΕ βγει υπέρ τους).

Η απόφαση

Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, δημοσιεύθηκε η απόφαση, που αφορά την «Ακύρωση της εν μέρει κύρωσης του δασικού χάρτη Μαραθώνα». Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε αίτηση που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2012 από ιδιοκτήτη, κρίνοντας μεταξύ άλλων πως «…Υπόκεινται, επομένως, σε αίτηση ακυρώσεως […] όχι μόνο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 19 του ν. 3889/2010, δηλαδή μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν […] αλλά και οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου και αφορούν το μέρος των αναρτηθέντων δασικών χαρτών που δεν έχει αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων […]. Κατά συνέπεια, και παρότι στο άρθρο 17 του ν. 3889/2010 δεν περιλαμβάνεται διάταξη αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 19 παρ. 4 (ήδη 5) του ίδιου νόμου, προβλέπουσα και ρητώς την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως, η πράξη μερικής κύρωσης δασικού χάρτη του άρθρου 17 του ν. 3889/2010, η οποία συνεπάγεται την οριστικοποίηση του χάρτη κατά το μέρος αυτό και την πρόσδοση σε αυτόν πλήρους αποδεικτικής ισχύος, υπόκειται […] σε αίτηση ακυρώσεως, και μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας»…

Ανάσα…

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος και ειδικός στα θέματα δασικού περιεχομένου, Γιώργος Λωρίτης, «η πρόσφατη και νομικά γενναία απόφαση το Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να λυτρώσει τους πολίτες από τα παράβολα και τις αντιρρήσεις. Στη διαδικασία των δασικών χαρτών τα παράβολα ήταν η μεγαλύτερη αδικία και οι ίδιες οι αντιρρήσεις ήταν η μεγαλύτερη παγίδα».

Όπως σημείωσε ο κ. Λωρίτης, το όφελος για τους θιγόμενους πολίτες είναι διπλό. Πρώτον γλιτώνουν το κόστος των  παραβόλων, και δεύτερον και σημαντικότερον έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι οι αντιρρήσεις δεν είναι κάτι απλό, κι’ αυτό διότι τους ίδιους λόγους τώρα θα πρέπει να τους προβάλλουν κατευθείαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και φυσικά είναι φανερό ότι αυτό δεν ανήκει στο γνωστικό αντικείμενο ούτε δασολόγων ούτε τοπογράφων αλλά νομικών και μάλιστα με μεγάλη εξειδίκευση στα δασικά θέματα λόγω της πολυπλοκότητος και της ευρύτητος του αντικειμένου..

            Παγίδα…

Εδώ όμως ξεκινάει μία άλλη ενδεχόμενη παγίδα για τους πολίτες. Όταν θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης μιας μεγάλης περιοχής, τότε η προθεσμία  για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που είναι 60 ημέρες, δεν θα είναι αρκετή (και ούτε θα επιδέχεται παρατάσεις) για τον πολίτη να σκεφτεί και να καταλάβει, και τότε να προσφύγει  σε νομικό για να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως στο Σ.τ.Ε. με σωστούς νομικούς λόγους, μετά από ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση των δικών του στοιχείων κλπ. Ο κάθε πολίτης που θέλει να υπερασπιστεί την περιουσία του θα πρέπει να είναι έτοιμος έχοντας τις συντεταγμένες των εκτάσεών του που θίγονται, και έχοντας επιλέξει τον νομικό της επιλογής του και να του έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πολύ πριν από την έναρξη της προθεσμίας των 60 ημερών. Αλλιώς μέσα σε έναν γενικευμένο συνωστισμό δεν θα είναι δυνατόν να γίνει ούτε σωστή, και μάλλον ούτε καν αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τρύπα στο νερό!

Από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν υπήρξε χθες κάποια επίσημη αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ. Από το γραφείο του κ. Σωκράτη Φάμελλου μας δήλωσαν ότι ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει συνολική απάντηση σήμερα από το Βήμα της Βουλής. Πάντως κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας την συγκεκριμένη υπόθεση υποστήριζαν ότι ουσιαστικά είναι «μια τρύπας στο νερό», καθώς από τη μια οι ενδιαφερόμενοι γλυτώνουν το παράβολο της αντίρρησης αλλά θα πληρώνουν για την προσφυγή στο ΣτΕ. Όπως μας τόνισε μάλιστα στενός συνεργάτης του υπουργού « και η απόφαση των επιτροπών που θα εξετάζουν τις αντίρρησεις  μπορεί να σταλεί στο ΣτΕ. Για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες έγιναν οι επιτροπές αντιρρήσεων. Δεν είναι κρυφό ότι για κάθε διοικητική πράξη μπορεί να γίνει προσφυγή στο Ανώτατο δικαστήριο»

Στο έλεος του Θεού

Στο μεταξύ επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες του νομού καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου λήγει και η νέα παράταση που έχει δώσει το υπουργείο για την υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή την έκφραση αντιρρήσεων. Μιλώντας στην κάμερα της ΟΡΤ ο δασάρχης Αμαλιάδας κ. Σάκης Θωμόπουλος τόνισε ότι καθημερινά δέχονται πάνω από 100 αιτήσεις εξαγοράς παραχώρησης ή κατά χρήση και εκατοντάδες ενστάσεις, παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί δικαιούχοι δεν θα ανταποκριθούν και, όπως χαρακτηριστικά είπε,  «πολλές περιπτώσεις θα μείνουν στο έλεος του Θεού». Μάλιστα εκτίμησε ότι οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα καλύπτουν μόλις το 35 με 40% των 28 χιλιάδων στρεμμάτων εκχερσωμένων εκτάσεων από το 1945 και μετά.

Όλη η επικαιρότητα