Ελλάδα Ηλεία

Νέος «πονοκέφαλος» για τους δήμους: Δικαστήρια δικαιώνουν εργαζόμενους που προσφεύγουν για την περικοπή 13ου και 14ου μισθού

Ακούστε το άρθρο

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αποτελούν για δήμους της Ελλάδας, δικαστικές αποφάσεις, που τους επιβάλλουν να καταβάλουν αναδρομικά στους εργαζομένους τους τα χρήματα που έχουν περικοπεί λόγω των μνημονίων από το 2013.

Πρόκειται για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα οποία οι εργαζόμενοι γενικότερα του δημοσίου έχουν να πάρουν στα χέρια τους τα τελευταία χρόνια, ύστερα από τον νόμο 4093/2012 που όριζε ότι: «Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και ΟΤΑ καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος καταργούνται από 1.1.2013».

Και στον δήμο Πύργου

Με βάση τις άμεσα εκτελεστές αποφάσεις των Δικαστηρίων οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών των δήμων ενώ περιπτώσεις εργαζομένων που δικαιώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν ήδη καταγραφεί στις περιοχές Καλαμάτας, Λαμίας και τελευταία του δήμου Κεφαλονιάς, όπου εκεί, το ποσό που διεκδίκησαν και κέρδισαν οι υπάλληλοι, έχει ήδη δεσμευθεί από τα ταμεία του δήμου, με τον δήμο Κεφαλονιάς να αγγίζει τις 300 χιλ. ευρώ. Εντός του επόμενου διαστήματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» αντίστοιχη δικαστική διεκδίκηση για αναδρομικά από υπαλλήλους, έπεται και για τον δήμο του Πύργου, που ήδη έχουν υποβάλλει αγωγή στο Ειρηνοδικείο Πύργου, από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία αναμένεται να εκδικασθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον δήμο Πύργου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δύο υπάλληλοι, ένας μόνιμος και ένας που έχει προσληφθεί με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, έχουν καταθέσει αγωγή από τις 27 Δεκεμβρίου του 2016, ζητώντας από τον δήμο του Πύργου, να τους καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων για το έτος 2014 καθώς και τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τα έτη 2015 και 2016. Αυτό, είναι κάτι που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον δήμο του Πύργου, καθώς, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι δικαιωθούν, από την δικαστική διεκδίκηση τότε ο δήμος θα αναγκασθεί να καταβάλει το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων αλλά και το επίδομα αδείας στους εργαζομένους του, «χάνοντας» αρκετές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του.

Ζητά νομοθετική ρύθμιση η ΚΕΔΕ

Για το θέμα, των δικαστικών αποφάσεων, έχει κάνει παρέμβαση και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, που ζητά, σύμφωνα με πηγές, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και ειδικότερα τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την απόδοση ή όχι αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δικαιωθεί σε δικαστήρια μετά από προσφυγές. «Το θέμα είναι πολιτικό, αφού οι περικοπές έγιναν με βάση το μνημόνιο σε όλο το δημόσιο τομέα και οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό κόστος, ενώ αρκετοί θα κινδυνέψουν ακόμη και με πτώχευση», αναφέρει μεταξύ των άλλων η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Όλη η επικαιρότητα